India is een gigantisch land en wordt gekenmerkt door een veelzijdig, schitterend landschap. Van de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya tot het tropisch wateren van Kerala of juist de woestijn van Rajasthan. Van tropische eilanden tot mega nationale parken waar leeuwen en tijgers vrij rond lopen en (gelukkig) bijna geen mensen komen. Het landschap India is zo divers dat het je wereld op z’n kop zet.

Landschap India

India is zo groot dat elke natuurliefhebber er vind wat hij of zij zoekt. Oogverblindend mooie stranden, uitlopers van de Himalaya, woestijnvlaktes, oerwouden en regenwouden, grasvlaktes, rivieren en rijstvelden. Waar je ook naar op zoek bent; in het landschap India vindt je het allemaal! In het noorden van het land woont bijna niemand omdat het onbewoonbaar is door de vele bergen. Dit gebergte scheidt het land van China. In dit Himalaya gebergte vindt je ook het hoogste punt van India; de Kanchenjunga met de 8.598 meter hoog.
De belangrijkste delen van het  landschap van India zijn grof gezegd in drie delen te onderscheiden, het noorden, het centrale gedeelte en het zuiden.

Kerala

Landschap Noord-India

Het noorden van het land wordt gedomineerd door de Himalaya. Hoewel niet heel het Himalaya gebied binnen de Indiase landgrenzen valt zijn de westelijke en oostelijke uiteinde van de bergketen in India te vinden. Hierdoor liggen de hoogste bergen van India ook in het noorden. De Kanchenjunga (8.598 meter) in Sikkim en de Nanda Devi (7.816 meter) zijn de hoogste bergen in India. In tegenstelling tot het zuiden is het landschap in het noorden vrij ruig, kaal en droog. In bepaalde delen van het jaar sneeuwt het flink in de bergen waardoor bijvoorbeeld Ladakh afgesloten is van de buitenwereld.

Landschap Midden-India

Waar het Himalaya gebergte eindigt nemen grote laagvlaktes het land over. Deze vlaktes zijn enorm en in grote delen van deze vlaktes stromen rivieren als de Indus, de (heilige) Ganges en de Brahmaputra. Doordat de rivieren hier stromen maakt het het landschap van midden India tot één van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. Hier speelt de bevolking handig op in en de meeste mensen hier werken ook in de landbouw. De rivieren stromen overigens voornamelijk richting het oosten. Daardoor is dit deel het vruchtbaarste landbouwgebied, in het westen ligt de Thar woestijn.

Landschap Zuid-India

Het zuidelijke gedeelte ligt de Deccan Hoogvlakte, of Deccanplateau. Dit vormt het Indiase schiereiland. Die hoogvlakte wordt begrensd door bergketens; de westelijke en de oostelijke Ghats. De Ghats is een bergekete die het hoogland scheidt van de kustvlakte. In het westen bereikt het plateau een hoogte van 1.500 meter. In het zuiden komen de westelijke en oostelijke ghats samen. Ze  vormen daar de Nilgiriheuvels, die 2.600 meter hoog zijn. Ten oosten van de oostelijke ghats daalt het plateau naar de kustvlakte. Dit gedeelte is geschikt voor het verbouwen van rijst.