Of je nu een week naar Bali gaat of een jaar alle eilanden wil bezoeken, als je naar Indonesië gaat heb je het liefste mooi weer. Daarom is het goed om van te voren te checken wat de beste reistijd Indonesië is. En met ruim 17.000 eilanden is het weer nergens hetzelfde. Goed weer in Indonesië kan je vakantie of reis net dat extra’s geven.

Beste reistijd Indonesië

Indonesië strekt zich ongeveer 4.000 kilometer uit en telt 17.508 eilanden waardoor sommige eilanden een ander klimaat hebben dan andere. Je hebt eilanden die precies op de grens van de moesson liggen waardoor hier meer regen valt dan andere eilanden. Toch is het in Indonesië het gehele jaar gemiddeld zo’n 28 graden omdat het land rond de evenaar ligt.

TIP – het hoogseizoen in Indonesië zijn de maanden juli en augustus. Ook de maanden mei, juni en september zijn goed te doen. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met april.

Als je alles wil weten over de beste reistijd Indonesië lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

Hoogseizoen

Lorentz
Juli en augustus

In tegenstelling tot veel andere landen in Zuidoost-Azië zijn dit de maanden waarin de minste regen valt, op Papua na, en temperaturen zijn goed. Dit resulteert in een flinke drukte en verhoogde prijzen.

Tussenseizoen

Java
Mei, juni en september

Eigenlijk vergelijkbaar met de maanden juli en augustus. Op Papua na valt er in deze maanden weinig regen. Vooral voor Bali, Java en Lombok zijn dit goede maanden. Het is minder druk wat het reizen vergemakkelijkt.

Regenseizoen

Oktober tot en met april

In de maanden oktober tot en met april valt er in heel Indonesië meer regen. Voor Papua is dit juist weer de beste tijd omdat er minder regen valt. Reizen is goedkoper en makkelijker. En bijkomend voordeel, de natuur is prachtig groen!

Overzicht beste reistijd Indonesië

Indonesië telt ruim 17.000 eilanden en behoort tot de grootste landen ter wereld. Aangezien iedereen andere interesses heeft zal ook niet iedereen naar dezelfde eilanden gaan. Omdat het land zo groot is kunnen de reistijden per eiland verschillen. We kunnen niet alle eilanden benoemen. Dit zijn de belangrijkste eilanden; Java, Sumatra en Bali.

beste reistijd indonesie

Beste reistijd Java en Sumatra

De beste reistijd voor Java zijn de maanden mei tot en met oktober. Dan valt er minder regen en zijn de temperaturen aangenaam. De beste reistijd voor Sumatra valt in dezelfde periode maar is iets korter. De maanden juni tot en met augustus zijn hier de beste maanden.

Voor ons zijn de laatste maanden, of de eerste maand(en) na het regenseizoen de beste reistijd Indonesië. De regen is dan minder, de natuur is prachtig groen en de prijzen laag.

Beste reistijd Flores

Als je naar Flores reist is het wel zo handig als je weet wanneer je het beste kunt gaan. De beste maanden om hier naar toe te komen zijn de maanden juni tot en met september.

Sulawesi

Beste reistijd Flores

De maanden december, januari, februari en maart zijn in Sulawesi erg nat. Onze zomermaanden, dus de maanden juni tot oktober, zijn het meest geschikt. De temperatuur is dan aangenaam en er valt weinig regen.

Beste reistijd Bali

De beste reistijd voor Bali zijn de maanden mei tot en met oktober. In deze maanden valt de minst regen en zijn de temperaturen aangenaam. Houd er rekening mee dat juli en augustus de drukste, en tevens duurste, maanden zijn. Prijzen voor accommodatie kunnen zo maar met 30% toenemen. Wij raden aan om net na het regenseizoen naar Bali te gaan. Dus rond maart en april. De prijzen zijn dan nog laag, de temperatuur is goed en er valt een stuk minder regen!

Beste reistijd Bali

INFO – meer informatie over Bali vind je op onze pagina over Bali

Vliegtickets Indonesië

Highlights Indonesië

Reizen Indonesië

Regenseizoen Indonesië

Zoals hierboven staat valt de meeste regen tussen november en maart. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode. Alleen op Sumatra en Kalimantan is de neerslag over het gehele jaar vrij gelijkmatig verdeeld. Hou je niet van regen en ben je niet van plan een poncho te dragen kan je het beste tussen mei en september gaan.

Het regenseizoen loopt van oktober tot april. Het aantal dagen met regen neemt dan toe en ook de intensiteit van de regenbuien wordt hoger. Hierdoor is er aan het einde van een moessonperiode een hoge luchtvochtigheid waardoor het wat klam en benauwd aan kan voelen. Hoewel het bijna overal rond de dertig graden is zijn er per regio wel wat verschillen qua maanden waarin het regent. Tijdens het regenseizoen moet je er ook rekening mee houden dat sommige eilanden minder goed bereikbaar zijn. Als het veel regent is de zee wat wilder waardoor sommige boten niet varen.

Tijdens het regenseizoen moet je rekening houden met langere reistijden

Droogseizoen Indonesië

Door het tropische klimaat in Indonesië is het het hele jaar zo’n 28 graden. In de zomer, of het droge seizoen, kunnen deze temperaturen iets oplopen. Het droge seizoen klinkt voor vele als dé beste reistijd Indonesië; het grootste nadeel is echter dat tijdens het droge seizoen een groot deel van het landschap droog en kaal is. Verwacht dan dus geen groene rijstvelden of grote watervallen. Voor wie wil luieren aan het strand en niet de jungle in wil of rijstvelden wilt bezoeken is de droge periode echter prima. Ben je tijdens het droge seizoen in Indonesië en zoek je wat verkoeling? Trek dan richting de hoger gelegen gebieden in Indonesië. Er is zelfs eeuwige sneeuw te vinden op de hoogste bergtoppen van Papoea.

Reisgids Indonesië

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb we, samen met een andere reizigers, deze reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken. Geïnteresseerd? Check dan snel onze gids!

Wat wij vinden:
 • Azië-Expert - 8.7/10
  8.7/10

Samenvatting

In tegenstelling tot veel andere landen in Zuidoost-Azië zijn juli en augustus de maanden waarin de minste regen valt, op Papua na, en temperaturen zijn goed. Dit resulteert in een flinke drukte en verhoogde prijzen.

8.7/10

Vragen, opmerkingen en antwoorden

6
 1. Luc Smet

  Hallo,
  Ik plan een rondreis in Indonesië in de zomer van 2018 (juli-augustus).
  Ik vind heel wat info over de gemiddelde temperatuur maar in maak mij wat zorgen over de luchtvochtigheid.
  Dertig graden is best te doen. Gecombineerd met een hoge vochtigheid – waarbij je constant loopt te zweten – wordt het moeilijker om dragen.
  Kan u mij informatie bezorgen over wat ik mij moet voorstellen op dat gebied?
  Hartelijk dank bij voorbaat.

  Met vriendelijke groeten,

  Luc Smet

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Luc,

   Dit is voor iedereen anders vrees ik. De één vind het niet te doen de ander heeft er totaal geen last van.
   Hou er rekening mee dat de luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur omhoog stuwt. Dit kan het soms onaangenaam maken, zeker rond het middag uur.

   Persoonlijk vond ik het prima te doen maar nogmaals, dit is voor iedereen anders.

   Reisgroet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Ad

  goede dag,
  wij hebben voornemens om in februari 2018 naar bali te gaan. wat moet ik mij voorstellen bij het regenseizoen, alleen harde buien of dagenlang regen.

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Ad,

   regenseizoen betekent dat je regen kunt verwachten. Het regent niet de hele dag. Vaak heb je een flinke stortbui in de ochtend of late middag. De rest van de dag is het prima weer, hier en daar wellicht wat bewolkt. Helaas laat het weer in Azië zich niet zo makkelijk voorspellen 🙂

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 3. Gerard

  Hallo .ik heb een vraag,wij hebben allebei reuma dus veel vochtigheid is niet goed voor ons.welke maand is voor ons het beste om naar Bali te Gaan.

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.