De Gunung Agung is met 3.142 meter de hoogste piek van Bali. Het is tevens één van de bekendste highlights van Bali. De Gunung Agung is een vulkanische kegelberg die op het hele Oostelijke deel van Bali te zien is. De berg is het belangrijkste spirituele centrum van Bali. Lokale bevolking gelooft dat er op de berg geesten van hun voorouders ronddwalen. Je vindt er dan ook vele tempels waarvan de bekendste de Pura Besakih is.

De heilige berg

De Gunung Agung werd vroeger door de Nederlanders de Piek van Bali genoemd maar de oorspronkelijke betekenis van de naam is grote berg. Gunung betekend berg en Agung betekent groot. De Gunung Agung wordt veel bezocht door toeristen en beklimmingen zijn dan ook bijzonder populair hier. Op de Gunung Agung en omgeving vindt je veel dorpen en volkeren. Locals geloven dat uitbarstingen een teken van ongenoegen is van de goden die op de web wonen. Maar die uitbarstingen hebben de grond ook vruchtbaar gemaakt. Hierdoor is een schitterend landschap ontstaan met rijstvelden en rivieren.

TIP – de Gunung Agung kan het beste beklommen worden in de periode van april tot september. Piekseizoen zijn de maanden juli, augustus en september.

De Gunung Agung barstte voor het laatst uit in 1963 na een rustperiode van 120 jaar. De laatste uitbarsting was er wel één met grote gevolgen. Er kwamen naar schatting meer dan 1.500 om en er werden dorpen verwoest. De Pura Besakih werd door het lava gespaard en vandaag de dag is het land weer groen en vruchtbaar. De Gunung Agung blijft is overigens nog steeds actief.

Gunung Agung

Purah Besakih

Agung is de heiligste berg van Bali. De lokale bevolking gelooft dat er op de berg geesten van hun voorouders ronddwalen en zien de berg als het religieuze centrum van de wereld. Veel locals slapen ook met hun hoofd richting de berg. In de loop der jaren zijn er ook een hoop tempels gebouwd. De belangrijkste hiervan is de Purah Besakih wat tevens de belangrijkste highlight is in het oosten van Bali. De Purah Besakih is een enorm tempelcomplex en één van de meest vereerde tempels op het eiland.

TIP – er zijn 2 bekende routes. De Pura Pasar Agung (zuid – 8 uur) en de Pura Besakih (zuidwest – 12 uur)

De tempel ligt aan de voet van de berg en dat deze gespaard bleef tijdens uitbarstingen is volgens de locals een wonder van de goden. Vooral op heldere dagen heb je een spectaculair uitzicht; de tempel met daar achter de immense Gunung Agung.

Ceremonies

Hou er rekening mee dat niet alle delen toegankelijk zijn voor niet gelovigen en dat je op bepaalde delen sarongs moet dragen.

Daarnaast is het verboden de Gunung Agung te beklimmen als er ceremonies zijn in de tempel.

Pura Besakih

Beklimming Gunung Agung

Beklimmingen op de Gunung Agung zijn bijzonder populair maar wel zwaar. Het inhuren van een gids wordt dan ook altijd aangeraden! Er zijn verschillende routes op de Gunung Agung maar de twee bekendste routes zijn degene die begint bij de Purah Besakih, de andere, verder oostelijk, begint bij de Pura Pasar Agung, een andere belangrijke tempel.

De beklimming is niet geschikt voor niet-actieve mensen en stat bekend als zwaar. Je vertrekt midden in de nacht om voor zonsopkomst op de top aan te komen. Als je later bent heb je kans dat je niks ziet omdat wolken het uitzicht blokkeren. Als je helder weer hebt is het mogelijk om de top van de Gunung Rinjani te zien op het eiland Lombok. De tocht duurt zo’n 6 uur maar is uiteraard afhankelijk van je eigen tempo. Neem tijdens de toch zelf water mee. Er is maar één waterbron en deze is heilig dus mag er niet uit gedronken worden. De paden zijn vaak van losse aarde en rotsen dus neem ook goede schoenen mee. Zorg verder voor een zaklamp aangezien je in het donker vertrekt en warme kleren voor de top.

TIP – voor een beklimming betaal je tussen de 900.000 en 1.000.000 Rp voor een groep van 1 tot 4 personen

Gunung Agung

Sidemen

Het dorp Sidemen is een populaire bestemming op de Gunung Agung. Het hoog gelegen dorp ligt in een sprookjesachtige omgeving waar rijstterrassen, beekjes en bossen elkaar afwisselen. Veel mensen maken van Sidemen hun uitvalsbasis voor een paar dagen verkenning op en rondom de Gunung Agung. Er komen steeds meer accommodaties en je kan er verschillende kleine wandelingen maken in de regio.

Ook voor een serieuze beklimming is Sidemen een prima uitvalsbasis. Als je de tijd hebt om in Sidemen te overnachten en de omgeving te verkennen is dit absoluut een aanrader! De omgeving in combinatie me de machtige Gunung Agung is een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Locatie Gunung Agung

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.7/10
    8.7/10

Samenvatting

De Gunung Agung is met 3.142 meter de hoogste piek van Bali. Het is tevens één van de bekendste highlights van Bali. De Gunung Agung is een vulkanische kegelberg die op het hele Oostelijke deel van Bali te zien is. De berg is het belangrijkste spirituele centrum van Bali. Lokale bevolking gelooft dat er op de berg geesten van hun voorouders ronddwalen.

8.7/10

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.