Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Baliem Vallei

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

De Baliem Vallei op het eiland Papua is één van de mooiste en meest authentieke bestemmingen in heel Indonesië. In deze schitterende, groene vallei leeft de Dani bevolking die pas in 1938 ontdekt werden door de Amerikaan Richard Archbold. Voordat ze ontdekt werden gebruikte ze nog steeds werktuigen van steen, botten en hout.

De Dani bevolking heeft wel wat Westerse gebruiken over genomen maar de vallei en de omliggende regio’s zijn vandaag de dag nog steeds een van ’s werelds laatst overgebleven traditionele gebieden.

De bijzondere Baliem Vallei

Het is te hopen dat de Baliem Vallei blijft zoals die is met het spectaculaire landschap en bijzondere bevolking. De vallei is waar de bevolking rondloopt met alleen een peniskoker of van gras gemaakte rokken levend van landbouw, moestuintjes en hun varkens en wonend in ronde rieten hutjes (Honai).

Verharde wegen vindt je hier bijna niet en delen van de vallei worden verbonden met hangbruggen die alleen bij elkaar worden gehouden door natuurlijke touw.

Wamena

Beide kanten van de vallei worden omringd door prachtige bergen en dwars door de vallei stroomt de krachtige Kali Baliem (Baliem Rivier). In de Baliem Vallei vindt je één noemenswaardig stadje; Wamena. Dit stadje ligt op 1.650 meter hoogte en heeft zelfs een vliegveld(je).

Baliem Vallei

De Dani bevolking

De Dani bevolking die in de vallei wonen is overigens een verzamelnaam voor alle stammen die hier wonen. Er wonen namelijk meerdere stammen met elk hun eigen taal, gebruiken, tradities, religies en rituelen. Vergelijkbaar et de bevolking rondom Tana Toraja.

In de Baliem Vallei wonen ongeveer 120.000 mensen. Je herkent de lokale mensen meteen want de mannen dragen enkel een peniskoker en de vrouwen alleen een van gras gemaakte rok.

De vrouwen zijn overigens degene die het meeste werk verzetten. Zij houden de moestuintjes bij en zorgen voor de kinderen. De mannen binnen de Dani bevolking zijn niet bepaald homogeen. Mannen mogen namelijk zo veel vrouwen hebben als ze kunnen betalen (met varkens).

Te doen in Baliem Vallei

De spectaculaire omgeving en de Dani bevolking moet eigenlijk al genoeg reden zijn om de Baliem Vallei te bezoeken. Er is echter ook nog genoeg te doen. De belangrijkste activieit hier zijn wandeltochten door de groene vallei waarbij je de dorpjes bezoekt.

Je kan ook naar het Danau Habbema meer klimmen.

Dit schitterende meer ligt op 3.400 meter hoogte op 30 kilometer ten westen van Wamena en kenmerkt zich door een prachtig landschap met graslanden en met sneeuw bedekte bergtoppen. De Gunung Trikora torent hoog boven je uit in het zuiden. Het is de ideale plek voor natuurliefhebbers. Verder kan je ook nog het dorpje Aikima bezoeken waar een 300 jaar oude mummie te zien is (volgens de locals).

Baliem Vallei

Locatie Baliem Vallei

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De Baliem Vallei op het eiland Papua is één van de mooiste en meest authentieke bestemmingen in heel Indonesië. In deze schitterende, groene vallei leeft de Dani bevolking die pas in 1938 ontdekt werden door de Amerikaan Richard Archbold. Voordat ze ontdekt werden gebruikte ze nog steeds werktuigen van steen, botten en hout.

Meer lezen over Indonesië?

2 comments

 1. Ienie kulling

  Is het te doen voor 70 plussers en alleen reizen
  Groetjes
  Ienie kulling

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Lenie,

   alleen reizen op je 70e is prima te doen, alleen zou ik dat niet op Papoea doen :) Ik zou eerder aanraden om naar Bali te gaan.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder