De Baliem Vallei op het eiland Papua is één van de mooiste en meest authentieke bestemmingen in heel Indonesië. In deze schitterende, groene vallei leeft de Dani bevolking die pas in 1938 ontdekt werden door de Amerikaan Richard Archbold. Voordat ze ontdekt werden gebruikte ze nog steeds werktuigen van steen, botten en hout. De Dani bevolking heeft wel wat Westerse gebruiken over genomen maar de vallei en de omliggende regio’s zijn vandaag de dag nog steeds een van ’s werelds laatst overgebleven traditionele gebieden.

De bijzondere Baliem Vallei

Het is te hopen dat de Baliem Vallei blijft zoals die is met het spectaculaire landschap en bijzondere bevolking. De vallei is waar de bevolking rondloopt met alleen een peniskoker of van gras gemaakte rokken levend van landbouw, moestuintjes en hun varkens en wonend in ronde rieten hutjes (Honai). Verharde wegen vindt je hier bijna niet en delen van de vallei worden verbonden met hangbruggen die alleen bij elkaar worden gehouden door natuurlijke touw.

De vallei is ongeveer 60 kilometer lang en 16 kilometer breed. Beide kanten worden omringd door prachtige bergen en dwars door de vallei stroomt de krachtige Kali Baliem (Baliem Rivier). In de Baliem Vallei vindt je één noemenswaardig stadje; Wamena. Dit stadje ligt op 1.650 meter hoogte en heeft zelfs een vliegveld(je).

Baliem Vallei

De Dani bevolking

De Dani bevolking die in de vallei wonen is overigens een verzamelnaam voor alle stammen die hier wonen. Er wonen namelijk meerdere stammen met elk hun eigen taal, gebruiken, tradities, religies en rituelen. Vergelijkbaar et de bevolking rondom Tanah Toraja. In de Baliem Vallei wonen ongeveer 120.000 mensen. Je herkent de lokale mensen meteen want de mannen dragen enkel een peniskoker en de vrouwen alleen een van gras gemaakte rok.

De vrouwen zijn overigens degene die het meeste werk verzetten. Zij houden de moestuintjes bij en zorgen voor de kinderen. De mannen binnen de Dani bevolking zijn niet bepaald homogeen. Mannen mogen namelijk zo veel vrouwen hebben als ze kunnen betalen (met varkens).

Te doen in Baliem Vallei

De spectaculaire omgeving en de Dani bevolking moet eigenlijk al genoeg reden zijn om de Baliem Vallei te bezoeken. Er is echter ook nog genoeg te doen. De belangrijkste activieit hier zijn wandeltochten door de groene vallei waarbij je de dorpjes bezoekt. Je kan ook naar het Danau Habbema meer klimmen.

Dit schitterende meer ligt op 3.400 meter hoogte op 30 kilometer ten westen van Wamena en kenmerkt zich door een prachtig landschap met graslanden en met sneeuw bedekte bergtoppen. De Gunung Trikora torent hoog boven je uit in het zuiden. Het is de ideale plek voor natuurliefhebbers. Verder kan je ook nog het dorpje Aikima bezoeken waar een 300 jaar oude mummie te zien is (volgens de locals).

Baliem Vallei

Locatie Baliem Vallei

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De Baliem Vallei op het eiland Papua is één van de mooiste en meest authentieke bestemmingen in heel Indonesië. In deze schitterende, groene vallei leeft de Dani bevolking die pas in 1938 ontdekt werden door de Amerikaan Richard Archbold. Voordat ze ontdekt werden gebruikte ze nog steeds werktuigen van steen, botten en hout.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.