De Banda Eilanden zijn relatief onbekend in Indonesië. Toch behoren ze tot de mooiste eilanden van het land. Met een combinatie van natuurlijke schoonheid, vriendelijke inwoners, een boeiende geschiedenis en de schitterende stranden behoren deze tien eilanden tot de mooiste in heel Indonesië. Helemaal indrukwekkend zijn de onderwater activiteiten. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken, waar je veel kleurig koraal en tropische vissen ziet.

De ongerepte Banda eilanden

De Banda eilanden liggen onder het eiland Maluku waardoor ze niet heel toegankelijk zijn zoals bijvoorbeeld de Gili eilanden. Dit resulteert in eilanden die nog niet overspoeld zijn door het toerisme. Mede hierdoor is de natuur nog helemaal in tact. De belangrijkste eilanden in de Banda archipel zijn Pulau Neira (met de hoofdstad Bandaneira) en Banda Pulau Besar. Daarom heen liggen nog Hatta , Ai en Neilaka die elk uitblinken in volkomen onontwikkelde stranden.

TIP – er is een vliegveld op Bandaneira met vluchten tussen Ambon en Bandaneira. Helaas kun je niet online boeken en zul je de laatste updates moeten vragen bij je accommodatie.

Verder heb je nog Palau Run met de kalkstenen rotsen, de nootmuskaat productie en een indrukwekkende geschiedenis. Je vindt er geen tempels zoals de Borobudur, maar wel enkele Nederlandse gebouwen.

Als de Banda eilanden makkelijker te bereiken waren hadden ze zonder twijfel tot de populairste bestemming van Indonesië behoort. Maar vooralsnog heb je deze prachtige eilanden bijna volledig voor jezelf. En dat is wel zo fijn.

Banda Eilanden

Traditionele vissersboot bij een van de eilanden

5x doen op de Banda eilanden

Al sinds de eerste eeuw na Christus zijn de Banda Eilanden één van de weinige producenten van de geurige nootmuskaat. Hier door reisde er veel Chinese, Indiase en Arabische schepen naar de eilanden. Deze kostbare specerijen konden verkocht worden op buitenlandse markten met een enorme winst.

1. Leer duiken op de Banda eilanden

Deze eilanden behoren tot de beste duiklocaties van Indonesië. Voor zowel beginners als ervaren duikers. Je hebt hier ondiepe lagunes bij Bandaneira en Gunung Api tot diepe wateren rondom Hatta Island. Als je wil leren duiken is dit een van de betere plekken.

De eilanden liggen in een afgelegen en prachtig mooi deel van Indonesië. Met indrukwekkende kleurrijke koraalriffen, warme zeeën en exotische vissen zijn de Banda’s een paradijs voor duikers. Die komen dan ook uit de hele wereld om een aantal van de meest afgelegen en ongerepte duiklocaties ter wereld te verkennen.

TIP ♥ – een duiktrip (met 2x duiken) kost zo’n 500.000 IDR (€30) p.p. Als je spullen wil huren kost het je 150.000 IDR per dag. Check voor meer info Dive Blue Motion

Raja Ampat

2. Ontdek Neira

Neira is de belangrijkste stad op het hoofdeiland Bandaneira. Het is niet heel groot, met een aantal straatjes en wat accommodatie. Het stadje ligt mooi aan het water en de sfeer is hel erg relaxt. De straten zijn gevuld met mooie oude Nederlandse gebouwen, oude forten, een museum en een markt.

Je kunt makkelijk een paar uur door de stad lopen en genieten van alle mooie oude gebouwen. De stad is gebouwd tegen een heuvel dat biedt een mooi uitzicht op de stad en de omgeving. In dit stadje, eigenlijk de enige echte plek op het eiland, vind je ook de meeste accommodatie. Dit is ook de plek waar het vliegveld ligt.

TIP ♥ – probeer sowieso Fort Belgica te bezoeken. Een mooi fort op een heuvel.

3. Ga naar Gunung Api

Gunung Api is een kleine, 656 meter hoge vulkaan. Het is een actieve vulkaan met de meest recente uitbarsting in 1988, waarbij het drie mensen heeft gedood, meer dan 300 huizen vernietigd en de lucht voor dagen heeft gevuld met as.

Je kunt de vulkaan beklimmen. Dat duurt zo’n drie uur. Probeer het ‘s ochtends te beklimmen zodat je op tijd bent voor de geweldige zonsopgang. Gidsen kun je inhuren vanaf 100.000 IDR om je te begeleiden tijdens de trip. Het kan ook alleen omdat de weg vrij goed staat aangegeven hoewel we dit niet aanraden. Het water rondom Gunung Api is kristal helder en je kunt hier ook goed snorkelen.

TIP ♥ – Gungun Api is makkelijk te bereiken vanuit Banda Neira. Je zou er zelfs heen kunnen zwemmen, zo kort is de afstand.

Banda Eilanden

Gunung Api op de achtergrond

4. Ontdek Banda Besar

Banda Besar is het grootste eiland van de groep. Het is een heuvelachtige eiland en dat geschikt is voor mooie dagtochten en interessante wandeltochten. Naast de natuur vind je hier ook de fotogenieke Masjid Al Taqwa moskee. Deze staat in Lonthoir, de slaperige ‘hoofdstad’ van Banda Besar. Een andere bezienswaardigheid is de Kelly Plantation en de Van der Broecke Plantation.

Een van beste uitzichten op het eiland is vanaf Benteng Hollandia. Gebouwd in 1624, was dit ooit een van de grootste Nederlandse vestingen in Indië, tot het werd verwoest door een aardbeving in 1743. De overgebleven ruïnes, hoog boven Lonthoir, bieden een perfect uitzicht op de Gunung Api en de andere eilandjes.

Heel veel wegen zijn er niet. Je kun van Lonthoir in het midden van het eiland naar het noorden naar Selamon (20.000 IDR), waar je mooie afgelegen witte zandstrand vindt waar je kunt snorkelen. Vanaf hier vertrekt ook de boot naar Bandaneira (5.000 IDR).

TIP ♥ – boten varen regelmatig van Bandaneira naar verschillende haventjes op Banda Besar. De bekendste plek is Walang (5.000 IDR, 15 minuten).

5. Verken het paradijs; Pulau Hatta

Pulau Hatta is een prachtig eiland bedekt met jungle en witte zandstranden en de beste snorkelmogelijkheden van de Banda eilanden. In tegenstelling tot de andere Banda eilanden vind je hier geen nootmuskaat. Hetgeen waar de eilanden zo bekend om staan. Tot voor kort kog je nergens overnachten op het eiland. Vandaag de dag  zijn er vier guesthouses.

Kampung Lama is het ‘dorp’ waar alle accommodatie is gevestigd. Het ligt bij een prachtig wit zandstrand, waar je ook het helderste water water en de meest gekleurde koraalriffen vindt. Het schitterende koraal, de tropische vissen en de uitstekende zichtbaarheid onder water maken van dit eilandje een van de beste snorkelplekken ter wereld. Ohja, je vindt hier ook nog schildpadden en rif haaien

TIP ♥ – van Bandaneira gaan er noten naar Pulau Hatta voor ongeveer 600.000 IDR p.p.

Banda eilanden

De stranden van Hatta

De eilanden van de specerijen

Al sinds de eerste eeuw na Christus zijn de Banda Eilanden één van de weinige producenten van de geurige nootmuskaat. Hier door reisde er veel Chinese, Indiase en Arabische schepen naar de eilanden. Deze kostbare specerijen konden verkocht worden op buitenlandse markten met een enorme winst.

TIP – een van de leukste dingen om te doen is Gunung Api beklimmen op Pulau Gunung Api

De bevolking van de Banda Eilanden leefde van hun natuurlijke bronnen zoals nootmuskaat en andere specerijen. Later kwamen de Nederlanders hier die de specerijenhandel wilde domineren. De Banda Eilanden hadden een enorme reputatie vanwege hun unieke specerijen. Het is slechts een klein cluster van tien eilanden in de Banda Zee, de diepste zee rondom Indonesië met een diepte tot 6.500 meter.

TIP ♥ – lees meer over de Nederlandse geschiedenis op de Banda eilanden op deze website.

Hoe kom je er?

De Banda eilanden liggen tussen Sulawesi en Papua, in de provincie Maluku met de hoofdstad Ambon. Het is vrij makkelijk om naar Ambon te komen, want er zijn meerdere vluchten per dag vanuit verschillende delen van Indonesië. Op dit moment kost een enkeltje Denpasar – Ambon zo’n €90 p.p.

In Ambon wordt het iets ingewikkelder, want je moet hier alles regelen. Je kunt namelijk geen vluchten boeken op internet van naar de Banda eilanden (Banda Neira). Je kunt vliegen naar de Banda eilanden, maar dit moet je ver van tevoren reserveren omdat er maar een klein vliegtuigje gaat (12 personen waarvan 4 locals). Lion Air, Batik Air, Garud vliegen vanaf o.a. Jakarta, Surabaya en Makassar naar Ambon.

Met de boot vanaf Ambon

De makkelijkste manier om naar Banda eilanden te komen is met de ferry. Het nadeel is dat tijden en vertrekdagen constant veranderen. De Express Bahari 2B ferry vaar van Tulehu (Ambon Island) naar Banda. De ferry vaart 2x per week; Tulehu ➜ Banda op dinsdag en zaterdag om 9:00 uur. Terug van Banda ➜ Tulehu is op woensdag en zondag om 9:00 uur. De reis duurt 5 tot 6 uur.

Prijzen

Tickets hoeven niet van tevoren geboekt te worden. Ze worden in de haven gekocht of aan boord. De boot is vrij groot is altijd wel plek. De prijs voor een Economy Class is 415.000 IDR en 650.000 IDR voor VIP.

TIP ♥ – in het hoogseizoen zijn deze tijden gegarandeerd (in hoeverre dat kan in Azië). In het laagseizoen veranderen de tijden nogal. De duikschool Dive Blue Motion op Banda Neira houdt op hun website actuele tijden bij.

Banda Eilanden

Uitzicht op een van de eilanden

Locatie Banda Eilanden

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8.7/10
  8.7/10

Samenvatting

De Banda Eilanden zijn relatief onbekend in Indonesië maar behoren tot de mooiste eilanden van het land. Met de combinatie van natuurlijke schoonheid, vriendelijke locals, een boeiende geschiedenis en de schitterende stranden behoren deze tien eilanden tot de mooiste in heel Indonesië. Helemaal indrukwekkend zijn de onderwater activiteiten zoals snorkelen en duiken waar je veelkleurige koraal en tropische vissen ziet.

8.7/10
User Rating 1.5 (2 votes)
Sending

Vragen, opmerkingen en antwoorden

1
 1. Janwim Lodder

  Hallo,
  Ik wil reizen van Tual (Key Islands) naar Bandaneira. Is dat mogelijk of is vliegen beter?En zo,ja welke vliegmaatschappij vliegt opBandaneira?
  Groet Janwim Lodder

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.