De Borobudur is de bekendste trekpleister van Indonesië. Wat de Angkor Wat voor Cambodja is, is de Borobudur voor Indonesië. De Borobudur tempel ligt 40 kilometer ten noordwesten van de stad Yogjakarta in midden Java. De Borobudur is een immens bouwwerk dat opdoemt uit een de groene rijstvelden en omliggende bossen. De tempel ligt vlak bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië. Samen met de Prambanan en de Kraton in Yogyakarta zijn dit dé highlights van het eiland Java.

Op deze pagina geven we je de volgende informatie over de Borobudur;

De magische Borobudur

De naam Borobudur is waarschijnlijk afkomstig van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”. Vrij vertaal betekent dit “boeddhistische tempel op de berg”. De tempel is gebouwd tussen 750 en 850. Het is een indrukwekkend bouwwerk en opgebouwd als een grote stoepa (boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat). De basis van de Borobudur is 123 bij 123 meter!

TIP – entreeprijs voor alleen de Borobudur is $25 p.p.

De tempel telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Een boeddhist loopt elke etage zeven keer rond, met de klok mee. Op de bovenste verdieping vindt je 72 kleine stoepa’s die rondom één grote, centrale stoepa gebouwd zijn. Deze stoepa staat voor het Nirwana.

Borobudur

Zonsondergang 

Borobudur
Borobudur

De grootste tempel

Dit gigantische bouwwerk telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos.

TIP ♥ – wist je dat de Borobudur het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld is?!

Als je het tempelcomplex bekijkt is het bijna niet voor te stellen hoe dit toentertijd verwezenlijkt is. Het staat nog steeds fier overeind ondank alle aardbevingen en bomaanslagen. Het is qua oppervlakte enorm en de bouw schijnt minimaal 80 jaar te hebben geduurd! Niet verrassend overigens aangezien er ook voor 56.640(!) kubieke meter steen is gebruikt!

TIP – entreeprijs voor alleen de Borobudur is $25 p.p.

6 gouden tips Borobudur

Dit is de bekendste tempel van Indonesië. De negatieve effecten daarvan zijn dat behoorlijk druk kan zijn, zeker in de weekenden. Dat neemt niet weg dat de Borobudur het bezoeken niet waard is. Deze tempel is net zo belangrijk als de Angkor Wat in Cambodja.

Om je bezoek zo plezierig mogelijk te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor het bezoek van deze tempel.

1.Kom zo vroeg mogelijk

Hoe vroeger je hier komt, hoe beter. Het beste is om hier vlak voor openingstijd te komen (6:00 uur). De echte fanatiekelingen moeten hier om 4:30 uur zijn als  de zon op komt. Op deze tijd is het het rustigst, en daarnaast maak je de mooiste foto met zonsopkomst. Tevens is het nog niet te heet op dit moment van de dag.

De meeste groepsreizen komen rond 7:30 uur aan. Dus zorg dat je er voor die tijd bent.

2. Kom tegen het eind van de dag

Huh? Ja dat klinkt wat tegenstrijdig met wat hierboven staat, maar als je geen ochtendmens bent, zorg dan dat je hier rond sluitingstijd bent. De tempel sluit om 17:15 uur, maar je kunt wat extra betalen om langer te blijven. Zo kun je de zon onder zien gaan. Heel erg mooi, en een stuk rustiger!

3. Vermijd de verkopers

Het wemelt bij de Borobudur van de straatverkopers (hawkers). Ze willen je het liefst alles verkopen. Hoe mooi zo’n souveniertje ook is, wij raden aan om het niet te kopen. Ze vragen hier echt de hoofdprijs voor alles. Op de Malioboro in Yogyakarta kun je het veel goedkoper krijgen.

4. Neem oordopjes mee

Het kan hier best lawaaiiger zijn. Zeker als je het geluk hebt als er een groep Chinezen rondloopt. Om het geluid te dempen van al die mensen kun je oordopjes meenemen. Sowieso een item die elke reiziger bij zich zou moeten hebben.

5. Vermijd het weekend

Dat is misschien niet altijd mogelijk, maar als je de mogelijkheid hebt kom dan niet in het weekend. In het weekend is het gigantisch druk en is de tempel bezaaid met mensen. De kans dat je een foto neemt zonder medereizigers er op is op elke dag vrij klein, maar in het weekend is dat een hopeloze missie. Je kunt hier beter op een doordeweekse dag komen.

6. Neem de tijd

De Borobudur tempel is bijna 30 meter hoog en je vindt er meer dan 500 Boeddha beelden. Het duurt wel even voordat je alles gezien hebt. Het is een flinke wandeling naar de top, dus neem veel water mee en neem je tijd. Je kunt hier makkelijk een halve dag blijven.

Borobudur
Borobudur
Borobudur

Boeddhabeelden op de tempel

Entree Borobudur

De toegang is niet gratis. Je moet een kaartje kopen om binnen te komen. Vaak zijn dit combi tickets voor de Borobudur en de Prambanan. Voor alleen de Borobudur betaal je $25 entre en een combinatie ticket met de Prambanan kost $40.

Het kan dus voordeliger zijn om een combi te maken tussen deze twee tempels. Het zijn twee van de mooiste en bekendste tempels van Indonesië dus de kans dat je ze gaat bezoeken is redelijk groot.

Entree Borobudur

Prijzen entree tickets Borobudur 2018

Bescherming van UNESCO

De tempel heeft heel wat achter de rug. In 1985 was er een bomaanslag waardoor er negen stoepa’s vernietigd werden. Vandaag de dag wordt het complex door enorm veel toeristen bezocht. Zo vaak zelfs dat experts gewaarschuwd hebben dat dit grote gevolgen kan hebben voor het bestaan van deze tempel.

Gelukkig staat het sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het in de zeventiger jaren gerestaureerd in samenwerking met UNESCO. Ook de overheid doet er veel aan om deze prachtige tempel te bewaren.

Reisgids Indonesië

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb we, samen met een andere reizigers, deze reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Check dan snel onze gids!

Geschiedenis Borobudur

De tempel is niet altijd zichtbaar geweest. Doordat het vlakbij de Merapi ligt heeft de tempel eeuwen verborgen gelegen onder as en begroeiing. De tempel is in 1814 weer ontdekt door Luitenant Sir Thomas Stamford Raffles, of eigenlijk meer zijn Nederlandse medewerker H.C. Cornelius.

Met meer dan 200 man maakte Cornelius het monument vrij. Het was inmiddels 1885 toen Jan Willem IJzerman de verborgen basis van de Borobudur ontdekte. Hij liet het uitgraven en fotograferen door Kassian Céphas. Hij legde alle 160 reliëfs vast en daarna werden deze weer bedekt. Deze foto’s zijn dan ook zeer bijzonder!

Wist je dat de centrale koepel wordt omringd door 72 boeddhabeelden!

Hoe kom je er

Je kunt overal in Yogyakarta een tour boeken naar de Borobudur (vaak in combinatie met Prambanan). Een leuke tour is bijvoorbeeld de Sunrise Tour. Je kunt echter ook op eigen vervoer. Vanuit Yogyakarta vertrekken van Jombor Terminal elk half uur bussen naar Borobudur.

TIP ♥ – buskaartje kost 20.000Rp. De rit duurt 5 kwartier. De laatste bus gaat om 16:30 uur.

Borobudur
Borobudur

Monnik op de Borobudur

Beste tijd om Borobudur te bezoeken

Je komt hier niet om aan het strand te liggen maar toch is goed weer wel belangrijk. Zonnig weer maakt je trip naar deze indrukwekkende tempel net iets aangenamer. Naast het weer kan ook de tijd van invloed zijn. Hieronder een overzicht van de beste reistijd.

Beste reistijd Borobudur

Locatie Borobudur

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8/10
  8/10

Samenvatting

De Borobudur is de bekendste tempel in Indonesië. Het is een gigantisch bouwwerk werd in 1814 ontdekt door de Nederlander H.C. Cornelius. Ondanks dat het vrij toeristisch is, is het wel een aanrader!

8.0/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

8
 1. Walter

  Prachtig, zeker in de ochtend

  Fantastische plek! Wel erg druk in het hoogseizoen maar als je buiten onze grote zomer vakantie gaat is het prima te doen :) Ik vond het er geweldig. Zeker ‘s morgens vroeg is het echt een magische plek.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Annelies

  Erg leuk

  Echt heel erg leuke plek! Wij waren er helaas al weer te lang geleden. Hopelijk binnenkort weer bij onze volgende Indonesië reis :)

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 3. Pim

  Is de borobudur ook buiten het hoofdseizoen goed te bezoeken? En kan je er op eigen gelegenheid heen?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Pim,

   de Borobudur is juist goed te bezoeken buiten het hoogseizoen :) Het is dan een stuk rustiger. Je kunt er ook op eigen gelegenheid heen. Met de bus of taxi ben je er zo. Vraag het even na bij je accommodatie. Die hebben vaak de meest recente bustijden en prijzen.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 4. Ik was er al 5 x geweest, voor het laatst in 2008. Een ticket voor mij koste toen nog 10$ en nu in 2016 20$. Met ons vijfen hebben we toen besloten om niet naar binnen te gaan. Toen wij weggingen, zagen we dat er meer toeristen er hetzelfde over dachten en ook niet naar binnen gingen. Wat kost het over 5 jaar? En kom niet met, je kunt het wel betalen, ik ben in 8 jaar tijd ook niet 100% meer gaan verdienen. Dit gaat mij te ver.

  Beantwoorden
 5. Petra

  Wij zijn vandaag geweest naar de Borobordur met een speciaal ‘sunrise ticket’, omdat dat zo wordt aangeraden en het ons idd ook heel bijzonder leek. Ondanks het vroege tijdstip waren er net als wij toch ook veel toeristen, die de camera en foto momenten het belangrijkste leken te vinden. Facebookmomenten all over the place (bv yogaposes tussen en op de stoepa’s) en voor mij haalde dat de magie van deze heilige plek helaas wel weg. We hadden een gids genomen wat erg handig en prettig was, die loodste ons naar de rustigere plekken. Ik had het niet willen missen maar ben wel geschrokken van de enorme commercie die erbij betrokken is geraakt.

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.