De Gunung Rinjani is één van de 129 (!) vulkanen die op Indonesië actief is. De Gunung Rinjani ligt op het eiland Lombok. De omgeving is schitterend en zeer geliefd bij bergbeklimmers. Met 3.726 meter is het de op één na hoogste vulkaan in Indonesië. Alleen de Mount Kerinci op Sumatra is hoger.

De Rinjani is een vulkaan die populair is bij reizigers. Veel mensen beklimmen de vulkaan tijdens hun reis door Indonesië. Een pittige klim, maar wel een onvergetelijke ervaring. Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze indrukwekkende vulkaan.

Onze ervaring Gunung Rinjani

De Rinjani ligt aan de noordkant van Lombok. Doordat de berg boven het groene landschap uittorent is het zicht op de Rinjani spectaculair. De beklimming stond hoog (letterlijk) op ons lijstje om te doen in Indonesië. Toen we de tour boekte werd ons verteld dat ‘zelfs onze oma de vulkaan kon beklimmen‘. Je moet een vrij fitte oma hebben want de klim naar de top van de Rinjani is niet voor de luie mensen onder ons. Het is een uitputtende maar schitterende klim.

TIP  – het is verboden om zelf, zonder porter en gids, de Rinjani te beklimmen

Onze tocht werd nog iets zwaarder doordat we 3 dagen ervoor voedselvergiftiging hadden opgelopen op de Gili eilanden. Maar laat je dat zeker niet afschrikken. Of je hier nu drie dagen bent of drie weken, het is een indrukwekkende tocht!

Op de top van de Gunung Rinjani vindt je niet alleen een magisch uitzicht (met goed weer kan je de Gili Eilanden zien liggen) maar ook een indrukwekkende vulkaankrater met een diameter van acht bij vijf kilometer. In de krater ligt nog het Segara Anak meer.

Lombok, Indonesie

De krater aan de top van de Rinjani

De Rinjani beklimmen

Voor veel reizigers is dit (letterlijk) een van de hoogtepunten tijdens hun reis. Het beklimmen van de Rinjani is zeker niet makkelijk, maar met een redelijke conditie wel prima te doen. Je hebt tours van 2 dagen (1 nacht) en 3 dagen (2 nachten). Wij raden aan om die van 3 dagen te doen omdat je dan meer ziet.

Dag 1 – pittig, maar mooi

De eerste dag wordt je vroeg opgehaald en ga je richting de krater waar je een spectaculair uitzicht hebt op het turquoise meer, het Segara Anak (Child of the Sea). Bij dit meer vindt je nog een kleinere vulkaan Gunung Baru (New Mountain) die slechts een paar jaar geleden is ontstaan na uitbarstingen.

De laatste paar uur is best pittig dus goe het in het begin gewoon rustig aan. ’s Nachts kan je genieten van een ongekend mooie sterrenhemel en een (korte) nacht in een tentje.

Gunung Rinjani

Dag 2 – naar de top van Gunung Rinjani

De tweede dag is best pittig. Midden in de nacht (rond 2:00 uur, afhankelijk van je groep) sta je op om eerst te ontbijten. Na het ontbijt ga je omhoog naar de top. Je moet 3 heuvels op. En die heuvels zijn echt pittig, zeker omdat het grotendeels donker is.

Maar eenmaal boven ben je de horror van de klim snel vergeten. De zonsopkomst is namelijk ongekend mooi. Echt een onvergetelijke ervaring! Het uitzicht is schitterend en op goede dagen zie je Bali en de Gili Eilanden. Na de zonsopkomst, en wat eten en drinken, vertrek je weer naar het punt waar je geslapen hebt. Dit is ongeveer 2 uur lopen. Daar kun je nog even bijkomen en je net gemaakte foto’s bekijken.

Daarna kun je wel even afdalen naar het meer. Dit is ongeveer 3 uur lopen. Hier kun je nog lekker chillen bij hotsprings.

TIP  – je kunt goede tours boeken bij John’s Adventure. Een van de eerste bedrijven die beklimmingen organiseerde.

Gunung Rinjani
Gunung Rinjani
Gunung Rinjani

Dag 3 – terug naar huis

De derde en laatste dag is alleen afdalen. En hoewel dat makkelijk klinkt vonden wij dit veruit het heftige deel van de tocht. Het is super zwaar omdat je 8 uur lang je lichaam moet opvangen (incl. tas op je rug). Een aanslag op je knieën! De eerste uitbarsting die gedocumenteerd is vond plaats in 1847, de laatste in 2010.

Het gebied bevat het Taman Nasional Gunung Rinjani dat is opgericht in 1997. De Indonesische overheid heeft in 2008 voorgesteld de Gunung Rinjani op de UNESCO lijst te zetten wat goedgekeurd werd. De Gunung Rinjani is daarmee het eerste vulkanenpark wat op de UNESCO lijst staat.

Een tour boeken

Een tour regelen is super makkelijk. Je kunt al tours boeken vanaf de Gili Eilanden, maar het makkelijkste is om een beklimming te boeken vanuit Lombok. Wij boekte onze trip in Sengigi. Er zijn ontelbaar veel bureautjes die het aanbieden. En ze doen je allemaal geloven alsof het een eitje is en dat zelfs je oma het kan. Nu zullen er best fitte oma’s zijn, maar het is best pittig.

De groep

Je groep bestaat meestal uit 6 tot 8 man. Tenzij je een prive gids hebt natuurlijk. Het is gebruikelijk om je gids een fooi te geven aan het einde van de toch, mits je tevreden bent. Hoeveel je geeft gaat meestal in overleg met de rest van de groep. Zeker de porters (degene die het eten en de tenten tillen) verdienen wel een fooi aangezien ze met loodzware bagage omhoog lopen.

TIP – een fooi van 50.000 tot 75.000 IDR per dag is niet gek

De kosten

De koten kunnen variëren per tour, per seizoen en per organisatie. Daarnaast ligt het er aan of je een 2 dagen / 1 nacht (2D/1N) of 3 dagen / 2 nachten boekt. Beide tours zijn indrukwekkend, maar als je de zonsopkomst wil zien en echt op de top wil staan raden we aan de 3D/2N tour te boeken. Reken op de volgende prijzen;

 • 3-daagse (2 nachten) tour – 1.500.000 IDR – incl. eten, water, porters een gids en tent
 • 2-daagse (1 nacht) tour – 1.000.000 IDR – incl. eten, water, porters een gids en tent
 • 1 dag tour – 150.000 IDR – hier beklim je de Rinjani in 1 dag, of eigenlijk nacht omdat je ‘s avonds begint en die ochtend weer terug bent.

TIP ♥ – in Azië heb je veel vulkanen, maar een van onze favoriete beklimmingen deden we in Nicaragua op het eiland Ometepe

gunung rinjani
gunung rinjani

Wat moet je meenemen?

Een goede conditie :) Daarnaast zo min mogelijk. Hoe meer je meeneemt hoe meer je tilt. En dat is niet handig. Er lopen porters mee, maar die tillen alleen de tenten, het eten en drinken en zijn er niet om jouw tas omhoog te tillen. Uitzondering daargelaten uiteraard. Maar wat moet je zoal meenemen? Wij hebben een aantal tips;

 • Klein rugtas (max. 40 liter)
 • Wandelschoenen (niet noodzakelijk, wel makkelijk)
 • Anti-muggen spray
 • Zonnebrand
 • Zaklamp
 • 1 korte broek
 • 1 lange broek (’s avonds tegen de muggen)
 • 2 tot 3 paar sokken
 • een vest of trui
 • pet of hoed
 • 3 t-shirts
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. WC papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • Camera

Rinjani Mountain Trekking Centre

Iedereen die de Gunung Rinjani beklimt moet zich bij het Rinjani Mountain Trekking Centre in schrijven. Gidsen kan je ter plekke inhuren maar als je een tour beklimming boekt bij een operator zitten er altijd gidsen, of porters, bij. Porters nemen alle spullen mee omhoog zoals tenten en eten en drinken.

Ze dragen dit niet met hypermoderne backpacks en bergschoenen zoals wij dit doen maar met een stok op hun rug met daar aan twee manden met spullen. Ze lopen daarnaast op blote voeten of op slippers!

Rinjani

Het kratermeer bij de Rinjani

Beste reistijd

De beste maanden om de Rinjani te beklimmen zijn april tot en met oktober. Mount Rinjani National Park is moeilijker begaanbaar tussen januari en maart vanwege de hevige regen in die maanden. Toch is het wel mogelijk om de Rinjani Trek te lopen in deze maanden. Het is niet mogelijk de Rinjani te beklimmen als er vulkanische activiteiten zijn.

Locatie Gunung Rinjani

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9/10
  9/10

Samenvatting

De Gunung Rinjani is één van de 129 (!) vulkanen die op Indonesië actief is. De Gunung Rinjani ligt op het eiland Lombok. De omgeving is schitterend en zeer geliefd bij bergbeklimmers. Veel mensen beklimmen de vulkaan tijdens hun reis door Indonesië. Een pittige klim, maar wel een onvergetelijke ervaring.

9.0/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.