Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Molukken

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 28 februari, 2019

De Molukken behoort in Nederland tot de bekendste, minst bekende eilanden. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar reizigers die er daadwerkelijk zijn geweest kom  je bijna nooit tegen. Dat komt omdat de Molukken nog niet op de radar van menig reiziger staat. Best vreemd, want deze onontdekte eilanden behoren tot de mooiste van Indonesië. En dat zegt nogal wat!

Must-visit Molukken

De Molukken stonden ooit bekend als de Spice Islands. Het was een van de weinige plekken op aarde waar nootmuskaat, kruidnagels en diverse andere waardevolle kruiden werden geteeld. Tegenwoordig zijn het niet de kruiden die reizigers naar dit eilandenparadijs trekt, maar de schitterende eiladen met hagelwitte stranden, omringd met palmbomen en kristalhelder water.

All by yourself

Een ander groot voordeel is dat je alles nagenoeg voor jezelf hebt, met hier en daar een verdwaalde local enn het binnenland is werkelijk schitterend en ongerept.

Het reizen tussen de eilanden kan lastig zijn, maar met een beetje flexibiliteit en geduld kun je ongerepte koraalriffen bezoeken, over verlaten stranden wandelen, slapen in prachtige waterbungalows of perfect gevormde vulkanen beklimmen.

Molukken
Molukken

De eilanden van de Molukken

In totaal bestaat de Molukken eilandengroep uit meer dan 1.000 eilanden, verspreid over twee regio’s’; North-Maluku en Maluka. Het ligt ingeklemd tussen Sulawesi en Papoea. Het is geen doen om die allemaal te bezoeken daarom is het handig om te weten wat de belangrijkste eilanden zijn en wat het beste eiland is om de rest van de regio te verkennen.

Noord-Maluku

De deel van de Molukken bestaat uit het noordelijke deel van de eilandgroep. Noord-Maluku bestaat uit bijna 400 eilanden, waarvan er minder dan 70 bewoond zijn. Het grootste eiland is Halmahera.. Andere belangrijke eilanden zijn Obi, Morotai, Bacan en de belangrijkste eilanden van de Sula archipel (Taliabu, Mangole en Sulabesi). Ternate en Tidore zijn klein maar zeker de moeite waard.

Maluku

Maluku klinkt iets bekender. Dit is het zuidelijke gedeelte van de eilandgroep van de Molukken,. Maluku omarmt meer dan 600 eilanden, waarvan Ceram (Seram), Bur, Ambon, de Banda eilanden, de Wetar, de Babar, de Tanimbar, de Kai en de Aru Archipel de bekendste zijn.

Ambon, Banda eilanden en Ternate zijn the places to be

Ambon op het gelijknamige eiland is een van de meest ontwikkelde plaatsen in het zuiden van de Molukken. Ooit was het in Nederlandse handen en een belangrijke handelsport, maar veel van de oorspronkelijke Nederlandse architectuur hier is verwoest.

De Banda eilanden liggen ten zuiden van Ambon en zijn een populaire bestemming. Liever het noorden verkennen? Ga dan naar het eiland Ternate. Ambon en Ternate zijn de plekken met de meeste (betaalbare) accommodaties en bijna alle vluchten komen hier aan.

TIP ♥ – check hier de goedkoopste vluchten naar Ambon of Ternate.

Molukken
Naar de Molukken

De Banda Eilanden

Banda Eilanden

De Banda eilanden

De beste eilanden om te bezoeken

Je komt vooral naar de Molukken voor de ongerepte eilanden en stranden. Het is helaas geen doen om alle eilanden te bezoeken, tenzij je heel veel geld, geduld en tijd mee neemt. Om je enigszins op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt met de 15 beste en mooiste eilanden van de Molukken.

#! Pulau Ambon

De stad Ambon op het gelijknamige eiland is het belangrijkste aankomst- en vertrekpunt voor de Molukken. Je vindt er veel accommodatie en alle faciliteiten om je naar de andere eilanden te brengen. Er zijn echter ook tal van bezienswaardigheden op en rond het eiland Ambon.

Zo heb je er schitterende stranden en het bekende 18e-eeuwse Benteng Victoria, Ambon’s meest waardevolle koloniale overblijfsel. Het is echter moeilijk te vinden en het is verboden om foto’s te maken tenzij je een vergunning hebt.

#2 Tanimbar Islands

De Tanimbar eilanden zijn een kleine archipel van ongeveer 65 eilanden en liggen ten zuidoosten van het hoofdeiland van Maluku. De grootste van de eilanden is Pulau Yamdena, bedekt met groene heuvels bedekt, mooie bossen en waterbuffels die zwerven door het binnenland. Het gebied staat ook bekend om zijn ongerepte zandstranden.

TIP ♥ – dit deel van de Molukken is vrij bekend onder Indonesiërs zelf, dus het is vrij makkelijk te bereiken. Je komt hier door van Ambon naar Saumlaki te vliegen.

#3 Pulau Seram

‘Seram’ betekent ‘eng‘, maar er is niks engs aan dit eiland. Het eiland, met de hoofdstad Masohi, is belangrijk punt in het centrale gedeelte van de Molukken. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn onder andere Mount Binaiya de hoogste berg van de Molukken.

Voor de kust vind je nog kleine eilandjes als Geser Island, Seram Laut Islands, Gorom Islands en Watubela Islands.

TIP ♥ – als je op zoek bent naar een plek om te verblijven, ga dan naar Ora Beach, een van de mooiste stranden van Indonesië!

Molukken
Molukken

#4 Ternate Island

Ten noorden van Ambon ligt het sierlijke eiland Ternate, de hoofdstad van de provincie Noord-Maluku. Het is naast Ambon een prima uitvalsbasis voor de rest van de Molukken. Je vindt hier naast prachtige stranden en eilanden ook 17e eeuwse koloniale overblijfselen uit de Nederlandse overheersing. Een bekende is Benteng Oranje, een fort dat dateert uit 1667.

#5 Pulau Tidore

Tidore Island is gemakkelijk bereikbaar vanaf het naburige Ternate en is zeker een bezoek waard. Je vindt hier een aantal mooie stranden en als je de stad intrekt, vind je ook een aantal historische bezienswaardigheden, zoals het fort Benteng Tohula dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden werd gebouwd. Op het eiland vindt je ook Mount Tidore, die je ook op het briefje van 1.000 IDR vindt.

TIP ♥ – de boot van Bastoing Harbour in Ternate naar de Rum Harbour in Tidore gaat om 7:00 uur, laatste om 17:00 uur (5.000 IDR p.p.)

#6 Banda Islands

De Banda Eilanden zijn relatief onbekend in Indonesië. Toch behoren ze tot de mooiste eilanden van het land. Met een combinatievan natuurlijke schoonheid, vriendelijke inwoners, een boeiende geschiedenis en de schitterende stranden behoren deze tien eilanden tot de mooiste in heel Indonesië.

Helemaal indrukwekkend zijn de onderwater activiteiten. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken, waar je veel kleurig koraal en tropische vissen ziet.

TIP ♥ – meer info over deze eilanden lees je op de pagina Banda eilanden.

Banda Eilanden

#7 Buru Islands

Buru Island ligt ten westen van het eiland Ambon en is het derde grootste eiland van de Molukken. Het is tevens een van de bekendste want het was ooit een strafkolonie voor communistische politieke gevangenen tijdens het bewind van Soeharto. Het eiland trekt ook nagenoeg geen bezoekers.

Een van de bekendste gevangenen was de schrijver Pramoedya Ananta Toer. Toch is er meer dan alleen de gevangenis. Zo vind je hier schitterende stranden zoals Jiku Merasa Beach en de waterval Waeura.

#8 Lease Islands

De Lease Islands is een archipel dis vrij makkelijk zijn te bezoeken. Het eiland staat bekend om de vele watersporten en een aantal geweldige snorkelmogelijkheden. Een van de mooiste eilanden in deze archipel is Pulau Saparua met een fort dat dateert uit de 17e eeuw, genaamd Benteng Duurstede.

TIP ♥ – vanuit Ambon kun je de eilanden als dagtrip bezoeken! Je kunt bij Rama Tours ook je eigen reis samenstellen.

#9 Kei Islands

De Kei Islands, ook bekend als Pulau Kei, zijn volgens sommige de mooiste eilanden van de Molukken. En daar is zeker wat van te vonden. Het is een van de beste plekken om te komen als je zin hebt in prachtige witte zandstranden en kirstalhelder water. Veel reizigers die de reis naar de Molukken maken, kiezen de Kei Islands als hun uitvalsbasis, want dit is echt een van de meest schilderachtige plekjes in Indonesië.

De belangrijkste eilanden zijn Kei Kecil en Dullah. De eilanden zijn sprookjesachtig mooi en een bezoek aan deze eilanden is een must als je in de Molukken bent.

Molukken
Molukken

#10 Bacan Islands

Bacan is een bergachtig, goed beboste eilandengroep ten westen van Halmahera. Het grootste eiland in de archipel met bijna 80 eilanden, is Bacan. Doordat het zo bebost is vind je hier ook de enige aap in het wild; de Black Macaques. Er is een luchthaven, maar de meest populaire manier om het eiland te bereiken is per boot. Dagelijkse boten varen tussen Ternate en Babang.

#11 Obi Island

Ten zuiden van Bacan ligt Obi Island. Je kunt op dit eiland goed wandelen door de aanwezigheid van een 1611 meter hoge berg. Er zijn een aantal kleinere eilanden die de archipel vormen. Laiwui, de hoofdstad, ligt aan de noordoostelijke kust van Obi. Er zijn maar een paar faciliteiten en enige manier om de archipel te bereiken is per boot.

#12 Halmahera Island

Het grootste eiland van de Molukken is Halmahera. Met de stad Sofifi vind je hier ook een van de grootste steden in de regio. Halmahera is een van de leukste eilanden om te bezoeken. Als je van wandelen houdt, dan is dit de beste keus met regenwouden met en palmbossen. Zorg ervoor dat je ook het bijzondere strand van Merambatu bezoekt en de traditionele paalwoningen in het dorp Sidangoli.

TIP ♥ – het eiland heeft drie luchthavens Buli, Kao (Tobelo Airport) en Galela. Galela heeft vluchten van Ternate, Manado en Sulawesi. De hoofdstad Sofifi heeft geen luchthaven. De dichtstbijzijnde is Ternate. Veerboten en speedboten varen dagelijks tussen Ternate en Sofifi. De tocht duurt zo’n 40 minuten.

Mulokken
Mulokken6

Beste eiland om te overnachten

Het kan best een klus zijn om uit te zoeken op welke van de honderden eilanden je het beste kunt verblijven. Het ligt er een beetje aan welk deel van de Molukken je wil ontdekken, maar de populairste eilanden om te overnachten en te gebruiken als uitvalsbasis zijn de Banda eilanden, Ternate, Kei Islands en Pulau Ambon.

Banda eilanden

De Banda eilanden zijn populair omdat het prachtige afgelegen eilanden zijn. Helaas is het niet zo ‘makkelijk’ te bereiken als Bali of Lombok, maar het is de moeite zeker waard. De meeste accommodatie vind je op het eiland Banda Neira. Dit is de plek van waar je de rest van de Banda eilanden verkent.

Ternate Island

Ternate biedt accommodatie voor alle smaken en budgetten, inclusief ressorts, hotels, guesthouses en low-budget hostels. Het is een populaire plek om te overnachten en om de noordelijke regio van de Molukken te ontdekken.

TIP ♥ – op 40 minuten varen ligt het grootste eiland van de Molukken Halmahera met de hoofdstad Sofifi. Ook hier vind je veel accommodatie.

Kei Islands

De Kei Islands zijn een populaire vakantiebestemming en dus vind je er ook veel accommodatie. Het wordt ook wel mini Raja Ampat genoemd. De bekendste accommodatie hier is Coaster Cottages

Pulau Ambon

Als laatste heb je nog Pulau Ambon, het eiland waar de meeste reizigers verblijven. Dit is niet omdat het een van de mooiste eilanden is, maar omdat dit eiland het makkelijkste te bereiken is. Een ticket vanuit Bali kost je zo’n €90 per persoon en dan zit je in een keer in de Molukken. Vanaf hier kun je verschillende island-hopping tours boeken. Overnachten doe je in het plaatsje Ambon.

TIP ♥ – bij Skyscanner boek je voor €140 p.p. een retour Bali – Ambon.

Hoe kom je er?

De Molukken zijn niet zo makkelijk te bereiken als andere bestemmingen in Indonesië, maar juist dat zorgt er voor dat de eilanden vandaag de dag nog grotendeels ongerept zijn en dat je er bijna geen andere reizigers tegen komt. Je kunt hier komen met de boot of het vliegtuig. We gaan er van uit dat je naar Ternate reist of naar Ambon.

Naar Ternate

Ternate heeft een vliegveld en is vrij makkelijk te bereiken. Je kunt hier heen vliegen vanaf Makassar (Sulawesi), Manado en Surabaya en Jakarta (Java) en Bali. Prijzen zijn afhankelijk van waar je vliegt en wanneer, maar reken op minimaal €150 p.p. voor een retourtje vanuit Bali of Jakarta.

TIP ♥ – met de de boot is een langere reis. Vanaf Sofifi (Halmahera) vaar je met een speedboat voor zo’n 50.000 IDR p.p. naar Ternate.

Naar Ambon

De meeste vluchten naar de Molukken gaan via Ambon. Een retourtje Bali kost je zo’n €150 p.p, afhankelijk van het seizoen en vanaf waar je vliegt. Bestemmingen van waar je naar Ambon kunt vliegen zijn Jakarta, Bali, Bandaneira (Banda eilanden), Makassar, Sorong (Raja Ampat) en Ternate.

Mulokken

Beste reistijd

Oké. Dit is best een lastig punt. De Molukken beslaan zo’n groot gebied dat er verschillende reisadviezen zijn. Helaas valt het weer niet te voorspellen, zeker niet in gebieden zo groot als deze. Daarnaast verschilt het weer per eiland. Het is helaas niet te doen om het klimaat van alle eilanden te beschrijven dus we doen het in delen.

Mei en juni zijn de regenachtigste maanden van het jaar.

Zuid

De eilanden in het zuiden en midden van de Molukken hebben een vergelijkbaar klimaat als de rest van Indonesië. Dat betekent dat je de meeste regen hebt tussen november tot en met maart.

Centraal

In Centraal Molukken, waaronder de eilanden Ambon en de Banda-eilanden valt er meer regen tijdens zomermaanden, met name juni tot en met augustus. Reizen is nog steeds mogelijk gedurende deze tijd, maar de zeeën kunnen ruwer zijn, waardoor reizen met kleine boten minder frequent is.

De maanden april, mei en september en oktober zijn prima maanden om hier te reizen. Duiken is get beste tussen november en maart.

Noorden

In het grootste deel van Noord Molukken is het het hele jaar door warm en vochtig. Helaas kan het op moment van de dag regenen. Het regenseizoen zou je kunnen indelen tussen december en maart. In lijn met de rest van Indonesië.

TIP  ♥ – de beste kans op mooi (en vooral droog) weer heb je van juni tot en met augustus

Locatie Molukken

Wat wij vinden:
 • 9.4/10
  Azië Expert - 9.4/10
9.4/10

Samenvatting

De Molukken behoort in Nederland tot de bekendste, minst bekende eilanden. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar reizigers die er daadwerkelijk zijn geweest kom je bijna nooit tegen. Dat komt omdat de Molukken nog niet op de radar van menig reiziger staat. Best vreemd, want deze onontdekte eilanden behoren tot de mooiste van Indonesië. En dat zegt nogal wat!

3 comments

 1. Koen

  Handige tips! Wij willen in september, is dat que weer goed te doen?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Koen,

   in het noorden van de Molukken kun je in september wat meer regen verwachten. In het zuiden is het weer al een stuk beter in september. Het is dus een beetje afhankelijk van waar je heen wil.

   Groeten,
   Ties

 2. Erik

  Bedankt voor deze handige tips! Ik wil in juli volgens jaar ie dat te doen qua weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.