Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Sumba

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 19 oktober, 2019

Wanneer je in Indonesië op zoek bent naar cultuur moet je zeker een bezoek brengen aan Sumba. Op dit eiland leven de inwoners nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen. Daarnaast is het landschap bijna mysterieus met de graslandschappen en oogverblindende stranden. Een bezoek aan Sumba is een unieke ervaring en een herinnering voor het leven.

Er zijn maar weinig reizigers die naar Sumba gaan als ze in Indonesië zijn. Voor degene die wel naar Sumba gaan hebben we het volgende geschreven;

Het ongerepte Sumba

Dit is een van de meest bijzondere eilanden van Indonesië. Het kent namelijk geen massatoerisme en heeft daardoor nog de traditionele cultuur behouden. Zo gelooft een groot deel van de bevolking nog dat niet alleen dieren en mensen een ziel hebben maar dat dit ook geldt voor zaken als bloemen, stenen of rivieren.

Sumba is relatief klein met 11.000 vierkante meter. Het eiland ligt ten oosten van Java en ten zuiden van Flores. Het eiland is redelijk geïsoleerd maar te bereiken met de boot of een binnenlandse vlucht.

Ook op het eiland zelf kan vervoer soms een probleem zijn door het bergachtige landschap en de slecht onderhouden wegen. Sumba is daarom ook niet weggelegd voor mensen die een zorgeloze en luie vakantie zoeken.

Sumba

De stranden van Sumba zijn niet verkeerd

Sumba bezoeken

Sumba kent geen grote steden en is juist daardoor erg interessant. Verspreid over het eiland liggen vele kleine dorpjes die je kunt bezoeken. De bevolking van het eiland is zeer vriendelijke en of straat hangt altijd een rustige sfeer.

Bijna alle reizigers komen aan in Tambolaka, de grootste stad van het eiland

Ontwikkelingen

De investeringen van de overheid komt te goede van de economie maar heeft ook invloed op de cultuur. Rieten daken in traditionele dorpjes hebben plaats gemaakt voor blik, tombes zijn tegenwoordig van beton en de traditionele kleding waar de vrouwen in liepen is nagenoeg verdwenen.

Gelukkig verdwijnen niet alle tradities. Zo staat Sumba bekend om de gigantische graslandschappen, ideaal voor het berijden en fokken van paarden. Iets wat hier nog steeds heel belangrijk is. Het paard is het voornaamste vervoersmiddel en een status van rijkdom.

TIP ♥ – meer eilanden bezoeken? Check de pagina eilanden Indonesië 

Sumba

De natuur hier is erg indrukwekkend

Wat is er te doen op Sumba

Sumba is niet zo heel groot. De meeste mensen komen hier om te relaxen aan een van de stranden en vooral om te genieten van de rust. Andere toeristen kom je bijna niet tegen hier. En dat is wel zo lekker. Toch is er wel het een en ander te doen.

#1 Leer, of ga duiken

Doordat Sumba zo geïsoleerd ligt, is de natuur bijna onaangetast. Het is dan ook een geweldige locatie voor duikers. Er leven zeer veel tropische vissen in het water langs de kust van het eiland. Niet overal op Sumba kun je duikspullen huren.

Het is dus verstandig om je eigen spullen mee te nemen of op een plek te gaan duiken waar je spullen kunt huren.

TIP ♥ – het enige duikcentrum hier is Nihiwatu Resort

#2 Vang je eigen maaltijd

In de zee rondom Sumba leven behoorlijk veel vissen. Het eiland is dan ook een perfecte plek om te vissen. Je kunt hier goed diepwatervissen. De kans is groot dat je een marlijn of tonijn aan de haak slaat.

Je kunt bij bijna elk ho(s)tel leuke vistripjes boeken waarna ’s avonds de B.B.Q wordt aangestoken om je eigen vangst te proberen

#3 Ga lekker surfen

Naast duiken kun je hier ook goed surfen. Kitesurfers en golfsurfers kunnen zich hier prima uitleven. Het is niet te vergelijken met Sumbawa maar de golven zijn prima. Plekken om te surfen zijn Kalala, Tarimbang (gevorderde), Nihiwatu en Marosi Het surfen gaat hier bijna het hele jaar door.

Sumbawa

Je kunt hier prima surfen

#4 Maak een trekking

Het landschap van Sumba biedt prachtige watervallen, stranden, mooie routes over bergen en heuvels, grotten, kokosnootplantages, groene rijstvelden, bossen en open vlaktes. Kortom, er is genoeg te bewonderen.

Met een lokale gids kun je grote delen van het eiland verkennen.

TIP ♥ – er zijn veel interessante wandelingen vanuit veel plekken op het eiland. De meeste tours zijn te boeken bij je accommodatie..

#5 Ga naar een festival

Verwacht geen Sensation White praktijken, maar in Sumba is er altijd wel een festival. Festivals vieren en mensen uitnodigen is deel van de cultuur. Zo’n festival meemaken is ontzettend leuk.

Als je uitgenodigd wordt op een festival is dat een ervaring die je niet snel vergeet. Bekende festivals zijn Perkawinan (trouwerij) en Penguburan (begrafenis).

#6 Bezoek een traditioneel dorp

Je kunt niet Sumba bezoeken en niet een traditioneel stenen dorp gaan. Dit is een van de vele hoogtepunten van het eiland. Deze opmerkelijke huisjes zullen een bijzondere indruk op je achter laten. Je hebt niet het gevoel op een tropisch eiland te zitten, maar eerder ergens hoog in de bergen van Vietnam.

Door de traditionele dorpen te bezoeken ervaar je de gastvrijheid van locals op Sumba.

Sumba

Een van de traditionele dorpen

Hoe kom je er?

De meeste mensen zullen per vliegtuig komen maar je kunt ook met de boot. Garuda vliegt dagelijks tussen Denpasar en Tambolaka. Lion Air vliegt tussen Denpasar en Waingapu. Vluchten worden echter vaak geannuleerd en zijn onderhevig aan de weersomstandigheden.

De Pelni Line vaart met een grote boot elke twee weken de route; Benoa (Bali) – Bima (Sumbawa) – Waingapu (Sumba) – Ende (Flores) – Sabu (Sabu) – Rote (Rote) – Kupang (Timor) – Larantuka (Flores) – Kalabahi (Alor) – Kupang – Rote – Sabu – Ende – Waingapu – Bima – Benoa. Je zult je reis dus goed moeten plannen als je met de boot komt!

Sumba

Het eiland heeft ook wat ruwere stranden

Beste reistijd

Het is hier het hele jaar zo’n 30 graden met uitschieters naar 35 graden. Oktober is over het algemeen de heetste maand. De beste reistijd voor Sumba zijn de maanden mei tot en met oktober. Het regenseizoen komt inzetten vanaf november en duurt tot en met april.

Locatie Sumba

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Wanneer je in Indonesië op zoek bent naar cultuur moet je zeker een bezoek brengen aan Sumba. Op dit eiland leven de inwoners nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen.Daarnaast is het landschap op Sumba bijna mysterieus met de graslandschappen en oogverblindende stranden. Een bezoek aan Sumba is een unieke ervaring en een herinnering voor het leven.

2 comments

  1. luc

    paarden bereiden of berijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.