Voor dat je je tas of koffer in pakt en richting Indonesië vertrekt, is het aan te raden om te checken of je een visum Indonesië nodig hebt. Sinds juni 2015 is dat niet meer het geval. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig pasport kunnen zonder visum 30 dagen lang door Indonesië reizen.

Visum Indonesië

Sinds juni 2015 krijgen alle Nederlanders en Belgen gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Dit visum is niet ter plekke verlengbaar dus na 30 dagen moet je het land uit. Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wil blijven dien je wel een visum aan te vragen. Dit kan door middel van een Visum On Arrival of online.

Hoewel je geen visum Indonesië nog hebt, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben. Over een retourvlucht doen ze bij de grens niet heel lastig. Het zijn meer de luchtvaartmaatschappijen die hier naar vragen. Let hier dus op voordat je vertrekt.

TIP – bij aankomst krijgen alle Nederlanders en Belgen een gratis 30-dagen-visum

Wat heb je nodig?

Dat je bij de grens een gratis 30-dagen-visum krijgt betekent niet dat je daar geen voorbereidingen voor hoeft te treffen. Ze zijn vrij streng wat betreft visum en visum eisen dus let hier op.

  • Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst;
  • Je moet in het bezit zijn van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming;
  • Als je vliegt dien je binnen te komen via de volgende luchthavens; Batam (BTM), Denpasar-Bali (DPS) Jakarta Soekarno-Hatta (CGK), Medan Kuala Namu (KNO) of Soerabaja;
  • Als je met de boot komt dien je binnen te komen via de volgende havens; Sri Bintang Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Tanjung Uban).

TIP

Maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres.

Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Visa On Arrival – langer dan 30 dagen

Wil ja langer blijven dan 30 dagen? Dan kun je dit bij aankomst op de luchthavens gewoon aangeven. Je kunt dan namelijk een Visa On Arrival kopen. Dit hoeft niet per se op de grensovergangen te zijn zoals hierboven beschreven. Een Visa On Arrival kun je in principe bij elke grensovergang kopen. Dit kost $35

Een Visa On Arrival is eenmalig met 30 dagen verlengbaar. In totaal kun je met je visum Indonesië dan 60 dagen blijven. Verlengen kan bij immigratiekantoren op het vliegveld of in grotere steden als Yogyakarta, Jakarta en Bali.

Als je weet dat je langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, regel dan van tevoren een visum dat langer geldig is. Of verleng je Visa On Arrival eenmalig met 30 dagen. Voor elke dag die je langer in Indonesië blijft dan je visum toestaat, betaal je een boete van 300.000 roepia, zo’n €20.

Andere mogelijkheden om langer dan 30 dagen te blijven

Naast het kopen van een Visa On Arrival kun je op meerdere manieren een visum Indonesië aanvragen waarmee je langer dan 30 dagen in het land kunt blijven. Dit is een zogenaamde Visa Run of je visum Indonesië (online) in Nederland regelen voor vertrek.

Online visum bureau

Je kunt ervoor kiezen om je visum van tevoren online te regelen. Bijvoorbeeld op visum.nl. Dit is handig als je al precies weet wanneer je weggaat en terugkomt. Houd er wel rekening mee dat de kosten vaak iets hoger liggen.

Visa run

Eigenlijk verleng je je visum niet, maar vraag je het opnieuw aan. Het betekent dat je naar een ander land gaat en weer terugkomt naar Indonesië en dus een nieuw visum krijgt. Bangkok, Singapore en Kuala Lumpur zijn handige (en goedkope) bestemmingen.