Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Visum voor Indonesië

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 16 september, 2019

Voor dat je je tas of koffer in pakt en richting Indonesië vertrekt, is het aan te raden om te checken of je een visum voor Indonesië nodig hebt. Sinds juni 2015 is dat niet meer het geval. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig pasport kunnen zonder visum 30 dagen lang door Indonesië reizen.

Visum voor Indonesië

Sinds juni 2015 krijgen alle Nederlanders en Belgen gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Dit visum is niet ter plekke verlengbaar dus na 30 dagen moet je het land uit. Je krijgt een tourism purpose only visum. Eigenlijk is het niet meer dan een stempel in je paspoort.

TIP ♥ – bij aankomst krijgen alle Nederlanders en Belgen een gratis 30-dagen-visum (Visa Free Entry.). Let op: deze is NIET verlengbaar!

  • Dit visum is gratis en geld voor 30 dagen. NIET voor een maand;
  • De dag van aankomst geldt als dag één;
  • De dag van vertrek geldt ook als een volledige dag.
visum voor Indonesie

Het visum

Wat heb je nodig?

Dat je bij de grens een gratis 30-dagen-visum krijgt betekent niet dat je daar geen voorbereidingen voor hoeft te treffen. Ze zijn vrij streng wat betreft visum en visum eisen dus let hier op.

  • Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst;
  • Je moet in het bezit zijn van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming;
  • Als je vliegt dien je aan te komen via de volgende luchthavens; Batam (BTM), Denpasar-Bali (DPS) Jakarta Soekarno-Hatta (CGK), Medan Kuala Namu (KNO) of Soerabaja;
  • Als je met de boot komt dien je binnen te komen via de volgende havens; Sri Bintang Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Tanjung Uban).

Langer dan 30 dagen? Haal een Visa On Arrival

Wil ja langer blijven dan 30 dagen? Dan kun je dit bij aankomst op de luchthavens gewoon aangeven. Je kunt het ook van tevoren regelen bij de ambassade of een online visumbureau. Je vraagt dan een Visa On Arrival aan (VOA).

Deze is met 30 dagen verlengbaar dus je kunt in totaal 60 dagen in Indonesië blijven.

Geef dit bij aankomst direct aan, anders geven ze je een ‘normale stempel’ en deze is niet verlengbaar. Het VOA is dat wel.

Hoe werkt dat?

Een Visa On Arrival kun je in principe bij elke luchthaven kopen. Zorg dat je het volgende hebt:

  • een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
  • een ticket waaruit blijkt dat je Indonesië verlaat
  • US$35 per visum.

Na aankomst op de luchthaven zoek je een Visa on Arrival counter. Zeg daar dat je geen Visa Free Entry wil, maar een Visa On Arrival voor 30 dagen. Dit is niet heel gebruikelijk dus geef aan dat je dit dit zodat je het visum nog een keer kan verlengen. Dan begrijpt de douanebeambte het hopelijk :)

Betaal de US$35 en you’re good to go!

TIP ♥ – let wel op de stempel die je in je paspoort krijgt. De Visa Free en Visa On Arrival lijken op elkaar en als je de verkeerde stempel krijgt (Visa Free) kun je deze NIET verlengen. Alleen de Visa On Arrival is (eenmalig) verlengbaar.

Je Visa On Arrival verlengen

Helaas kun je bij een Visa On Arrival niet gelijk op de luchthaven aangeven dat je een visum wil voor 60 dagen. Om je Visa On Arrival te verlengen heb je 2 opties;

  1. je doet het zelf;
  2. je laat het doen door een Visa Extension Agent in Indonesië (bij voorkeur plekken als Yogyakarta, Jakarta en Bali)
Zelf doen

Het is goedkoper om zelf je visum voor Indonesië (VOA) te verlengen, maar het is ook veel geregel én het kost je 3 trips naar een immigratiekantoor (Kantor Imigrasi). Het werkt als volgt.

Neem het volgende mee: paspoort, kopie paspoort, kopie vliegticket, een ZWARTE pen en pasfoto’s. Draag ook schoenen en een lange broek. Dit is verplicht.

  • STAP 1 – Zoek het dichtstbijzijnde immigratie kantoor;
    • Vul alle formulieren in die je in moet vullen;
    • Wacht zo’n 2 uur voordat je een papiertje krijgt waarop je 2e afspraak staat;
  • STAP 2 – Kom op de 2e afspraak (datum bepalen ze zelf) terug naar het immigratiekantoor;
    • Ze laten foto’s maken, je moet je vingerafdrukken afgeven en uiteraard de IDR 355.000 p.p betalen;
    • Ontvang het afhaalbewijs waarmee je een aantal werkdagen later je paspoort kunt ophalen;
  • STAP 3 – Ga met je afhaalbewijs nóg een keer terug om je paspoort te halen.

TIP ♥ – dit hele proces kan makkelijk een week duren

Een Visa Extension Agent in Indonesië 

Je kunt je VOA ook laten verlengen door een Visa Extension Agent in Indonesië. Deze zitten niet overal. Vaak alleen in grote plekken als Bali en Jakarta, dus controleer van tevoren waar deze zitten. Zo’n Agent regelt alles voor je, voor zo’n US$50 per visum. Dat varieert per partij.

Bali Viza is zo’n partij. Zij komen je paspoort ook ophalen en afleveren bij je accommodatie.

Overstay

Als je weet dat je langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, regel dan van tevoren een visum voor Indonesië dat langer geldig is of verleng je Visa On Arrival eenmalig met 30 dagen. Je kunt er ook voor kiezen om de boete voor een overstay te betalen.

Dat is op dit moment IDR 1.000.000 (€64) per dag.

Een overstay tot 3 dagen is over het algemeen geen probleem. Je moet alsnog betalen, maar ze doen er niet al te moeilijk over. Blijf je langer dan 3 dagen dan je VOA toe laat? Dan kunnen ze wat lastiger doen bij de douane.

Lombok

Andere mogelijkheden

Naast het kopen van een Visa On Arrival kun je op meerdere manieren een visum voor Indonesië aanvragen waarmee je langer dan 30 dagen in het land kunt blijven. Dit is een zogenaamde Visa Run of je visum Indonesië (online) in Nederland regelen voor vertrek.

Online visum bureau

Je kunt ervoor kiezen om je visum van tevoren online te regelen. Bijvoorbeeld op Evisums.nl. Dit is handig als je al precies weet wanneer je weggaat en terugkomt. Houd er wel rekening mee dat de kosten vaak iets hoger liggen.

Vraag direct je visum aan bij een gerenommeerde visumpartij als E-visums.nl

Visa run

Eigenlijk verleng je je visum niet, maar vraag je het opnieuw aan. Het betekent dat je naar een ander land gaat en weer terugkomt naar Indonesië en dus een nieuw visum krijgt. Bangkok, Singapore en Kuala Lumpur zijn handige (en goedkope) bestemmingen.

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Sinds juni 2015 krijgen alle Nederlanders en Belgen gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Dit visum is niet ter plekke verlengbaar dus na 30 dagen moet je het land uit. Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wil blijven dien je wel een visum aan te vragen. Dit kan door middel van een Visum On Arrival of online.

8 comments

  1. Ivo

    Hoi!
    Ik ben van plan 60 dagen in Indonesië te verblijven, als ik het goed begrijp is het toch het slimst om visa on arrival te kopen en die dan meteen te verlengen met 30 dagen? Het enige probleem waar ik mee zit is dat ik het uitvlieg ticket niet van plan ben om meteen te kopen (omdat ik een retourtje Singapore heb met verschillende begin en eindpunt in Indonesië) maar gaande weg nog wil beslissen vanaf waar en wanneer precies. Denken jullie dat het wel mogelijk is om zonder terug ticket toch een visum aan te vragen?
    Groetjes Ivo

    1. Ties - Reis Expert Post author

      Hoi Ivo,

      dit is een van de lastigste vragen wat betreft het visum :)

      Ten eerste; het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Het schijnt dat luchtvaartmaatschappijen je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt. En dat willen ze voorkomen.

      Ten tweede: een retourticket is verplicht dus in theorie zouden ze je toegang tot het land kunnen weigeren. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurd is klein. Wij zijn meerdere keren in Indonesië geweest zonder retourticket en dat was geen probleem.

      Het niet kunnen overhandigen van een retourticket is natuurlijk op eigen risico. Hier kan ik je niet in adviseren. Soms wordt het gecontroleerd, soms niet. Het ligt er maar net aan wie er bij het douanepoortje staat.

      Groeten,
      Ties

  2. Lieke giezen

    Hallo! Ik zit in Vietnam tot eind mei en wil daarna graag door naar Indonesië. Ik probeer er achter te komen of ik in Hanoi een visa kan aanvragen voor 60 dagen voor Indonesië alleen is dat nergens te vinden. Kan je mij hier bij helpen? Groetjes Lieke

    1. Sjoerd - Reis Expert

      Hi Lieke,

      Wij zijn geen visum bureau. Misschien dat een visum bureau in nederland je kan helpen. Vaak kan je deze online aanvragen.
      Neem eens contact op met e-visums.nl.

      Groeten,
      Sjoerd

  3. Lis

    Goedendag,
    Als je een visum run doet, is er dan ook een minimaal aantal dagen of uren dat je weg moet blijven of kan ik ook een retourtje Bali- kuala lumpur boeken?

    1. Sjoerd - Reis Expert

      Hoi Lis,

      Een visum run is niet een officiële manier om je visum te verlengen of verkrijgen. Het is dus niet gebonden aan regels.
      Het kan zijn dat de douane bij aankomst vindt dat je te kort bent weg geweest maar volgens mij zijn daar geen standaard regels voor.

      Veel reisplezier.

      Groeten,
      Sjoerd

  4. Vincent

    Hallo,

    Ik heb zowel de Franse als de Nederlandse nationaliteit maar omdat ik mijn nederlandse paspoort kwijt ben geraakt gebruikt ik mijn franse.
    Krijg ik hiermee ook een gratis 30dagen visum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.