Inwoners Cambodja

Cambodja telt ruim 14 miljoen inwoners, in 1970 waren er dit zo’n 6 tot 7 miljoen. Zo’n 90% van de inwoners Cambodja behoort tot de Khmer. De belangrijkste minderheden zijn bijvoorbeeld de 300.000 Chinezen en de ongeveer 500.000 geëmigreerde Vietnamezen. Daarnaast vormt de Cham nog een belangrijke minderheid in Cambodja. Een van oorsprong Vietnamese stam.

Inwoners Cambodja

De inwoners Cambodja zijn echte familiemensen. Ze hebben verschillende tradities en geloven die in het dagelijkse leven nog een grote rol spelen. De Khmer is van oorsprong een plattelandsvolk, levend van rijst en vis. Ze behoren tot de Mon-Khmer die al sinds de 2e eeuw na Christus in Cambodja wonen. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-China. De Khmer spelen daarom een belangrijke rol in het verleden van Cambodja. Ze waren de stichters van het machtige Khmer rijk en zijn één van de oudste bevolkingsgroepen. Naast de Khmer zijn er nog verschillende bergvolkeren, ook wel Khmer Loeu of Bovenlandse Khmer genoemd. Zij vormen een heel klein deel van de inwoners Cambodja en leven voornamelijk in de bergen rondom Ratanakiri en Mondulkiri.

De 500.000 Vietnamezen leven vooral van de visserij. Tijdens de gruweldaden van de Rode Khmer zijn veel Vietnamezen teruggekeerd naar Vietnam maar later ook weer teruggekomen. Hoewel je het niet van Chinezen verwacht zijn ze wel beter geïntegreerd dan de Vietnamezen. Dit komt voornamelijk omdat de Vietnamezen het vaak wat beter hebben da de Khmer zelf. Niet door corruptie maar door hard werken in de visserij.

Net als Vietnam zijn de inwoners Cambodja erg jong. De helft van de inwoners Cambodja is jonger dan 20 jaar! Dit heeft grotendeels te maken met het schrikbewind wat de Rode Khmer voerde vanaf 1975 waar 1,5 miljoen tot 2,5 miljoen Cambodjanen vermoord werden. Hoewel er in de laatste jaren veel is veranderd en veel is bereikt leeft nog steeds een groot deel onder de armoedegrens. Ook dit draagt bij aan het lage inwonersaantal, de gemiddelde leeftijd in Cambodja is ongeveer 60 jaar door het hoge aantal kindersterfte. Door deze armoede is ook een groot gedeelte van het land ongeschoold. Slechts 25 op de 1.000 inwoners maken de middelbare school af. Hierdoor is ruim 70% van de bevolking analfabeet. Driekwart van de bevolking werkt dan ook de in de visserij, landbouw of bosbouw.

Er zijn gelukkig verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden in Cambodja en andere landen. Deze organisaties proberen op verschillende manieren inwoners Cambodja te helpen. Wil je dus vrijwilligers werk in Cambodja gaan doen, kijk dan eens goed rond en informeer naar de mogelijkheden.