Inwoners Filipijnen

Het totaal aantal inwoners Filipijnen staat op zo’n 94 miljoen inwoners en kent daarmee iets meer inwoners dan Vietnam. Zo’n twee derde van de inwoners Filipijnen woont op de twee grootste eilanden Luzon en Mindanao. De helft van de bevolking woont op Luzon. Hier vindt je tevens de stad Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Deze stad is verreweg het dichtstbevolkte gebied van het land en zelfs de op 10 na dichtstbevolkte metropool ter wereld.

Boek hier de voordeligste vliegtickets naar de Filipijnen

Inwoners Filipijnen

Samen met Quézon City, Pasay en Caloocan behoort Manilla tot de National Capital Region. Deze regio telt zo’n 10 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid per eiland scheelt enorm. Zo wonen er op het eiland Palawan ongeveer 40 inwoners op 40 km2 maar het eiland Cebu kent al 500 inwoners per vierkante km2.

De mannelijke inwoners Filipijnen worden Filipijn of Filipino genoemd, de vrouwelijke Filipijnse of Filipina. Zo’n 80% van de inwoners Filipijnen is van Maleisische, Chinese en Spaanse afkomst. De Maleisiërs en Chinezen kwamen duizenden jaren geleden middels volksverhuizingen vanuit het vaste land van Zuid-Oost Azië. De Spaanse afkomst hebben de Filipijnen vanwege de jaren dat de Filipijnen onder Spanje viel. In de jaren daarna zijn er verschillende bevolkingsgroepen ontstaan die verschillen in taal en cultuur. De grootste groepen in de onder de inwoners Filipijnen zijn de Tagalogs (25%), de Cebuano’s (10%), de Ilocano’s (7,5%), de Bisaya (7,5%) en de Ilonggo’s (6%),

Net als bijvoorbeeld Cambodja kent ook de Filipijnen een relatief jonge bevolking. Ruim 35% van de inwoners Filipijnen is namelijk jonger dan 15 jaar, ter vergelijking; in Nederland is dat 18%. Daarnaast is zo’n 48% jonger dan 20 jaar. Met een gemiddelde levensverwachting van zo’n 70 jaar worden de inwoners Filipijnen wel redelijk oud. De Filipijnen is een redelijk Westers land gezien de invloeden uit Spanje en Amerika. Toch werken de meeste mensen nog in de landbouw, visserij en bosbouw.

Gezien de oppervlakte van het land (300.000 km2) en de 94 miljoen inwoners is het goed dat de bevolkingsgroei de laatste jaren afneemt als gevolg van de lagere geboortecijfers. Toch is de Filipijnen qua bevolkingsgroei één van de snelst groeiende landen in Azië.