Inwoners Hong Kong

Als je in Hong Kong loopt is het eerste wat je opvalt de enorme mensenmassa en de vele verschillende culturen daarin. In 2011 telde Hong Kong 7.071.600 inwoners, dat zijn 6.638 mensen per vierkante kilometer! Hong Kong staat daarmee op de 4e plaats wereldwijd als het gaat om bevolkingsdichtheid. Ter vergelijking, Nederland telt 447 mensen per vierkante kilometer en staat daarmee op de 23e plaats.

inwoners Hong Kong

65 jaar geleden woonde er nog maar 600.000 mensen. Hong Kong maakt de laatste jaren een explosieve groei door qua inwoners. 95% van de inwoners is Han-Chinees. 65 jaar geleden waren dat vooral Hakkanezen en Waitau die ook wel autochtone ‘Hong Kongers’ worden genoemd. Deze autochtone inwoners hebben enkele voordelen. Zo mogen ze Ting Oks bouwen in de New Territories. Ting Oks zijn Chinese huizen. Door de Tweede Sino-Japanse oorlog en de Chinese Burgeroorlog vluchtten veel Chinezen naar Hongkong. Daarnaast trokken er door de Vietnamoorlog ook nog veel Vietnamezen richting Hong Kong. Dit deden ze vooral door in gammele bootjes de oversteek te maken.

In de jaren 80 werd Hong Kong, en de inwoners steeds rijker. Als gevolg hiervan kwamen er ook steeds meer Filipijnen en Indonesiërs richting Hongkong om te werken. De vele mensen die richting Hong Kong trokken zorgden lang voor een bevolkingsgroei van 1,2% per jaar. De laatste jaren is de bevolkingsgroei flink afgenomen doordat het aantal overledenen toeneemt en de geboortes afnemen.