Inwoners Laos

Volgens de laatste tellingen in 2012 telt Laos ruim 6,4 inwoners. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld het aantal inwoners in Thailand. Met een oppervlakte van 236.800 vierkante kilometer wonen er zo’n 26 mensen per vierkante kilometer. Daarmee staat Laos op een 181e plek als het gaat om bevolkingsdichtheid wereldwijd. Hierdoor ervaren veel toeristen met name de rust in Laos.

Inwoners Laos

Inwoners van Laos worden Laotianen genoemd. De inwoners van Laos zijn naar onze mening de meest laid-back van heel Azië. Alles gaat hier op een rustig tempo en de mensen zullen altijd klaar staan voor je. Het zijn vriendelijke, open en behulpzame mensen. Officieel is er vastgesteld dat er tot de inwoners Laos 68 verschillende etnische groepen horen. We zullen ze uiteraard niet alle 68 behandelen. Er zijn vier groepen die tot het grootste deel van de bevolking behoren.

Muang Sing

Lao Thai

Met meer dan 50% maken de Lao Thai een groot deel uit van de inwoners Laos. De Lao Thai leven voornamelijk in het Mekong gebied en dan met name de hoger gelegen valleien. Het zijn echte agrariërs. Om het makkelijk te maken zijn er binnen de Lao Thai verschillende groepen op gebied van plaats en kleding. Zo zijn er bijvoorbeeld rode (Thai Daeng), witte- (Thai Khao), zwarte (Thai Dam), en blauwe Thai, (Thai Pa).

Lao Loum

Deze groep woont voornamelijk in de lager gelegen gedeeltes van Laos, ook weer met name in de Mekong vallei. Na de Lao Thai vormen de Lao Loum de grootste groep. Invloeden uit Cambodja, Indonesië en Thailand zijn nog duidelijk te zien. Ook de Lao Loum zijn agrariërs en verbouwen met name rijst.

Chinees / Maleise bergvolken

Deze groepen zijn afkomstig uit centraal Laos. Ze worden ook wel de Lao Theung genoemd en behoren tevens tot de oudste inwoners Laos. Ze leven al duizenden jaren in de Mekong valleien totdat ze door de Lao Loum verjaagd werden en zich vestigde in hoger gelegen gebieden in Noord en Zuid Laos.

De rest van de inwoners Laos bestaan voornamelijk uit Miao, Jao en Ho. Ze maken zo’n tien procent van de bevolking uit. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Zuid-China, Tibet en Myanmar en ze leven nog maar kort in Laos. De meeste Chinezen leven vooral in of rondom de hoofdstad Vientiane.