Inwoners Sri Lanka

Inwoners Sri Lanka worden Sri Lankanen genoemd en zijn in te delen in vijf groepen. Deze vijf bevolkingsgroepen hebben elk hun eigen cultuur en tradities weten te behouden. Het aantal inwoners Sri Lanka staat op ruim 20 miljoen, gezien de grote van het land is dat niet bijzonder veel. De inwoners van Sri Lanka lijken veel op die van India.

Boek hier voordelige vliegtickets naar Sri Lanka

Inwoners Sri Lanka

Onder de vijf etnische groepen die vallen onder de inwoners Sri Lanka horen de vedda’s, singalezen, tamils, burghers en moren. De grootste groep zijn de singalezen maar de oorspronkelijke inwoners Sri Lanka zijn de vedda’s. Sri Lankanen zijn vriendelijke, open mensen die altijd voor je klaar staan. Let wel op dat je als als alleen reizende vrouw vaak aangesproken wordt.

Vedda’s

De vedda’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka. Het woord vedda betekent overigens ‘’jager met pijn en boog’’ in het Sanskriet. Ze wonen al duizenden jaren op het eiland en tonen veel overeenkomsten met de Afrikaanse San en de Aboriginals uit Australië. Oorspronkelijk woonde ook de vedda’s door het hele land maar door de opkomst van de singalezen en hun rijken werden ze terug gedrongen naar afgelegen gebieden. Vedda’s zijn nomade maar worden de laatste jaren gedwongen hun nomaden bestaan op te geven en in vaste nederzettingen te verblijven. Dit is een doodsteek voor hun cultuur en tradities die ze zo wanhopig (maar waarschijnlijk tevergeefs) proberen te behouden.

Singalezen

Ruim 70% van de inwoners Sri Lanka valt onder de singalezen. Dat het boeddhisme de grootste geloofsovertuiging in Sri Lanka is komt omdat de meeste singalezen boeddhistisch zijn. De meeste singalezen stammen af van inwoners uit India die naar Sri Lanka zijn verhuisd. Singalezen wonen door het hele land en concentreren zich niet op één regio.

Tamils

Internationaal misschien wel de bekendste inwoners Sri Lanka door de Tamil Tijgers. De tamils zijn hindoeïstisch en zijn afkomstig uit Zuid India. Ze zijn makkelijk te herkennen want ze lijken niet op de singalezen. Ze zijn vaak wat donkerder en hebben een meer ‘Aziatische’ uitstraling. De meeste tamils wonen in het centrale gedeelte van Sri Lanka en werken op rubber- en theeplantages.

Moren

De moren zijn grotendeels moslim en zijn ook van Arabische afkomst. Ze zijn hier gekomen door handelaren die uiteindelijk op Sri Lanka bleven. Ze wonen voornamelijk in het oosten.

Burghers

Veruit de kleinste groep inwoners vormen de burghers. Het zijn afstammelingen van Portugese, Engelse en Nederlandse kolonisten. De naam stamt ook af van het Nederlandse ‘vrij burgers’. De burghers kwamen in Sri Lanka door de schepen van de VOC. In tegenstelling tot vroeger hebben de burghers een zeer geringe positie binnen de samenleving in Sri Lanka. Het is zeer waarschijnlijk dat de burghers niet lang deel blijven maken van de vijf etnische groepen aangezien de gemiddelde leeftijd erg hoog is en er geen nieuwe burghers bij komen.