Inwoners Tibet

Hoeveel inwoners Tibet precies telt is niet helemaal duidelijk. De huidige volkstelling werkt nog op basis van vaste inwoners. In Tibet verblijven echter ook veel Chinezen maar tijdelijk, deze zijn niet meegeteld. Volgens de laatste volkstelling ligt het aantal inwoners Tibet op meer dan 3 miljoen inwoners.

Inwoners Tibet

In 1959 stond het aantal inwoners Tibet nog op zo’n 1.2 miljoen. In iets meer dan 50 jaar is het aantal inwoners dus 2 keer zo veel geworden. De bevolkingsgroei kom jaarlijks neer op 1,4% en dat is meer dan de bevolkingsgroei in China die op 0.57% staat. Reden hiervoor kan zijn dat er veel Chinezen richting Tibet trekken en dat Tibet niet onder de ‘één-kindpolitiek’ valt zoals China.

Inwoners TibetOngeveer 90 % van de bevolking is Tibetaans. De Han-Chinezen maken 8 % uit en andere groepen vertegenwoordigen nauwelijks 1,5 %. In het oosten van Tibet (de regio Kham) vind je veel inwoners die tot de Khampa’s, behoren. Andere minderheden zijn Lhoba en Monpa in het zuidoosten en de Hui moslims. Buiten de ATR, in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan schijnen nog meer dan 5 miljoen Tibetanen te wonen. Buiten China of Tibet zijn er nog zo’n 120.000 Tibetanen die wereldwijd zijn verspreid. Het totaal aantal Tibetanen bedraagt dan ook ongeveer 6 miljoen.

Bijzonder om te weten is dat het lichaam van de Tibetanen zo is aangepast aan het leven op hoogte voor de inwoners Tibet geen enkel probleem is. Een berg beklimmen is voor de meeste Tibetanen geen enkel probleem waar toeristen of niet-Tibetanen bijna flauw vallen door de ijle lucht.