Inwoners Vietnam

Vietnam is één van de drukst bevolkte landen ter wereld en toch is dat niet te merken in het land zelf. De teller van het aantal inwoners Vietnam staat inmiddels ruim boven de 91 miljoen. Vietnam staat met die 91.519.289 inwoners zelfs op de 13e plaats als het gaat om aantal inwoners per land wereldwijd. Bijzonder feitje; 37% van de inwoners Vietnam is jonger dan 15 jaar!

De voordeligste tickets naar Vietnam boek je hier!

Inwoners Vietnam

Er wonen in Vietnam 54 etnische groepen. De grootste groep hiervan vormen uiteraard de etnische Vietnamezen met ongeveer 87%. Ze worden overigens Viet of Kinh genoemd en wonen vooral in Zuid Vietnam in de regio van Ho Chi Minh en de Mekong. Dat de cultuur van Vietnam beïnvloed is door China komt mede doordat de Vietnamezen grotendeels afstammen van de Chinezen. Zij kwamen Vietnam binnen in het noorden en trokken steeds verder naar het zuiden. De Vietnamezen stammen verder af van de Thai en de Maleisiërs. Vandaag de dag wonen er nog steeds ruim een miljoen Chinezen in Vietnam die vooral in de regio van Ho Chi Minh wonen.

In de bergen van Vietnam die je in het midden van noorden vindt leven de bergvolkeren. Zij vormen de grootste etnische minderheid en worden door de Vietnamezen ‘moi’ genoemd wat ‘wilden’ betekent. Zoals vaak met bergvolkeren is hun levenstandaard vaak een stuk lager dan die van hun landgenoten in de steden en omliggende regio’s. ze leven hier vooral van landbouw en visserij en hebben daarnaast ook nog andere tradities. Zo zijn ze hier meer van het animisme en het voorouderverering. Deze bergvolkeren kenmerken zicht door hun eigen kleding, taal, tradities en geloof. Dit betekent echter niet dat iedereen dit ook doet Sommige bergvolken leven namelijk van het toerisme en zijn de authenticiteit een beetje kwijt. Toch is er aan het eind van de 20e eeuw in het noorden van Vietnam nog een bergvolk ‘ontdekt’ waar bijna honderd mensen wonen.

Naast de mensen die in de grotere steden als Hanoi, Ho Chi Minh of Hue wonen werkt het grootste gedeelte van de inwoners Vietnam en op het platteland en verdient hun geld met werk in de landbouw, handwerk en visserij. In tegenstelling tot veel andere landen in Azië zijn de mensen in Vietnam goed opgeleid, slechts 15% is analfabeet wat het laagste percentage is in heel Azië. De inwoners Vietnam zien gelukkig het nut van een opleiding.

Amerasians Vietnam

In Vietnam wonen ook Amerasians. Dit zijn kinderen van Vietnamese moeders en Amerikaanse vaders als gevolg van oorlog. Deze kinderen worden door de Vietnamezen nauwelijks geaccepteerd en vaak leven ze op straat nadat ze door hun moeders zijn verstoten. De situatie is vaak treurig voor de ongeveer 5.000 Amerasians. Gelukkig heeft Amerika in 1987 het ‘Amerasian Homecoming Act’ opgezet. Hierdoor kunnen kinderen met een Vietnamese moeder en Amerikaanse vader makkelijk richting Amerika vertrekken.

Mocht je Vietnam bezoeken zal je merken dat Vietnamezen zeer vriendelijke, energieke en gastvrije mensen zijn. Als je onverhoopt met brommerpech komt te stam (zie Vervoer Vietnam) zijn er altijd mensen bereid te helpen. Vietnamezen zullen je ook altijd uitnodigen voor het eten als ze daar de gelegenheid voor krijgen. Uiteraard zijn er mensen uit Vietnam terug gekomen met negatieve ervaringen. ‘Onvriendelijke’ mensen heb je overal dus ook in Vietnam. De Vietnamezen die je op je zenuwen werken kom je vooral tegen in de toeristische gebieden.