Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Persepolis

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Vrijwel iedereen die een rondreis door Iran maakt, heeft Persepolis op de reisplanning staan. Persepolis is de bekendste bezienswaardigheid en toeristische trekpleister van Iran. Wat Bagan voor Myanmar is of de Machu Picchu voor Peru si Persepolis voor Iran. Dit is niet voor niets, want het complex is inderdaad absoluut de moeite waard om te bezoeken. Op deze pagina lees je meer over het bijzondere Persepolis.

Dit moet je zien bij Persepolis

Persepolis wordt vaak gezien als één bezienswaardigheid, maar in feite is het een complex met meerdere bijzondere bezienswaardigheden. Op het complex vind je prachtige paleizen, maar ook oude tombes, bijzondere trappenhuizen, mooie poorten en nog veel meer. Hieronder beschrijven we de mooiste bezienswaardigheden van Persepolis. 

#1 De Poort van alle Naties

De Poort van alle Naties wordt ook wel de Poort van Xerxes genoemd. Dit is de toegangspoort van het paleizencomplex, die vele jaren geleden gebouwd werd in opdracht van koning Xerxes. Hij was de tweede koning die het land vanuit het paleizencomplex regeerde en dit wilde hij graag laten zien. Zijn naam is dan ook in drie verschillende talen op de mooie poort gegraveerd.

Persepolis

#2 De Zaal van 100 Zuilen

In de Zaal van 100 Zuilen vond je vele jaren geleden honderd indrukwekkende pilaren. Deze waren net zo hoog als een appartement van maar liefst tien (!) verdiepingen. Veel pilaren zijn vandaag de dag weg. Je vindt deze in diverse bekende musea, waaronder het Louvre in Parijs.

Toch is de Zaal van 100 Zuilen nog altijd bijzonder, want er staan nog wel een paar pilaren en deze zijn zeker indrukwekkend om te zien. Bedenk je tijdens je wandeling door de Zaal van 100 Zuilen dat hier ooit honderd pilaren hebben gestaan en je bent zeker onder de indruk van dit bouwwerk.

#3 Het Apadana Paleis

In het Apadana Paleis werden vroeger de buitenlandse delegaties ontvangen door de koning. In het paleis vind je de Apadana Trap, een echt meesterwerk. Ook kom je in het paleis vele bijzondere reliëfs en hiërogliefen tegen, die je even helemaal terug de tijd in nemen.

#4 De Nagshshe Rostam Tombes

In de Nagshshe Rostam Tombes zijn Darius I en II, Xerxes I en II en Artaxerxes I begraven. Cyrus de Gorte, een andere machtige heerser van het Perzische Rijk, is niet in deze tombes begraven. Hij heeft zijn rust gezocht in Pasargadae, net zoals Cambyses II.

Persepolis

Beste reistijd

In de zomer wordt het ontzettend warm in Iran. Reis je in de zomer naar het land en bezoek je op dit moment Persepolis, dan heb je veel last van de hitte. Wij raden je dan ook aan om de hete zomermaanden te vermijden.

Je kunt beter in april, mei, september of oktober naar Iran en Persepolis reizen, want in deze maanden zijn de temperaturen beduidend aangenamer. Wel zo prettig, want je loopt toch enkele uren in de felle zon als je het paleizencomplex bezoekt.

Hoe kom je er

Je kunt het beste naar Persepolis reizen vanuit Shiraz. Deze stad ligt het dichtst bij het oude complex in de buurt. Neem een taxi in Shiraz en je bent in een mum van tijd in Persepolis. Houd er wel rekening mee dat de taxi naar het complex niet goedkoop is, zeker op de terugweg. De taxichauffeurs weten namelijk dat je wel met de taxi terug moet reizen naar Shiraz en rekenen daarom een hoge prijs voor de rit. Deel je een taxi met andere toeristen, dan kun je je reiskosten flink drukken.

Je kunt ook naar het complex reizen met de minibus. Deze vertrekt vanaf het Ali Ibn Hamze Terminal in Shiraz. Op de terugreis ben je helaas wel afhankelijk van de dure taxichauffeurs, want de minibus rijdt aan het einde van de dag niet meer terug naar Shiraz.

Locatie Persepolis

Wat wij vinden:
  • 8.4/10
    Azië Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Vrijwel iedereen die een rondreis door Iran maakt, heeft Persepolis op de reisplanning staan. Persepolis is de bekendste bezienswaardigheid en toeristische trekpleister van Iran. Dit is niet voor niets, want het complex is inderdaad absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Meer lezen over Iran?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder