Nog niet zo lang geleden trok Iran slechts een klein aantal buitenlandse bezoekers, maar het land is in opkomst. Steeds meer reizigers weten het land te vinden en dus neemt het aantal toeristen toe, komen er steeds meer hotels, worden vluchten steeds goedkoper en zijn ook de zijn visumvereisten vereenvoudigd. Op deze pagina delen we je alle tips over het visum Iran.

Visum Iran

Het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden om een visum Iran aan te vragen. Jaren geleden was dat een hels karwei, maar door de positieve ontwikkelingen in het land wordt het steeds eenvoudiger. Er zijn twee manieren om een visum Iran aan te vragen; via internet (e-Visa) of een Visa On Arrival.

Alle Nederlanders en Belgen hebben een visum voor Iran nodig

Geldigheid

Zodra je het visum hebt aangevraagd krijg je een visum voor 30 dagen. Deze 30 dagen gaan in op de dag dat je Iran binnen komt. We raden aan om de procedure voor je visum minimaal 2 maanden voor vertrek te beginnen.

Visum Iran

Je kunt je visum ook op het vliegveld regelen

Het visum aanvragen

Sinds de regels zijn versoepeld zijn er twee manieren om je visum aan te vragen. Je kunt kiezen voor een Visa On Arrival, die je dus aan vraagt op het moment dat je landt in Iran, of je kunt kiezen voor een e-Visa wat je regelt vóór vertrek.

e-Visa

Sinds een tijdje is het alleen nog mogelijk om een e-Visa aan te vragen. Dit gebeurd ook al in landen als Vietnam. Het enige verschil met het e-Visa voor Iran is dat je voor Iran dat je je elektronische aanvraag moet indienen bij de Iranese Ambassade. Zij kunnen dan nog besluiten om je uit te nodigen op de Ambassade om je visumaanvraag te bespreken.

Om het visum aan te vragen doorloop je de volgende stappen;

Wel of geen afspraak maken

Het elektronisch indienen van je visum Iran is slechts de eerste stap in het proces. Zodra je je e-visa online hebt ingediend, moet je contact opnemen met de Ambassade van Iran om te bevestigen of je moet worden geïnterviewd door een ambtenaar. Dit is dus per aanvrager verschillend. Het kan zijn dat je wordt uitgenodigd voor een afspraak, maar dat hoeft niet altijd.

TIP ♥ – dit wijst zich vanzelf in het aanvraagproces

Om het online proces te doorlopen heb je de volgende dingen nodig;

 • Een paspoort dat nog 6 maanden geldig is;
 • Reisroute, mocht je die hebben;
 • CV (er wordt mogelijk gevraagd naar opleiding en werkgeschiedenis);
 • Digitale persoonlijke foto;
 • Digitale kopie van paspoort.
Isfahan

Het mooie Isfahan 

Visa On Arrival

Je kunt je visum Iran ook aanvragen zodra je in het land aan komt. Dit noemen ze een Visa On Arrival en ook dit proces is redelijk eenvoudig. Als je je visum online hebt aangevraagd kun jr deze ook op het vliegveld in Iran ophalen met het Visa-referentienummer.  

Op dit moment kun je visum Iran op deze negen luchthavens in Iran krijgen. 

 • IKA: Imam Khomeini Airport
 • TEH: Tehran Mehrabad Airport
 • SYZ: Shiraz International Airport
 • MHD: Mashhad International Airport
 • TBZ: Tabriz International Airport
 • ISF: Isfahan International Airport
 • KIH: Kish International Airport

TIP ♥ – je krijgt geen Visa On Arrival als je over land Iran binnen komt. 

Voor het verkrijgen van het Iran-visum bij aankomst zijn de onderstaande documenten vereist.

 • Een geldig paspoort dat nog 6 maanden geldig is;
 • Geprint visumaanvraagformulier (pdf-bestand).
 • Een retourticket;
 • Een foto;
 • Cash geld voor de ‘fee’;
 • Een hotelreservering (dit wordt niet altijd gevraagd);
 • Een reisverzekering die geldig voor Iran. Dit is verplicht! Zonder geldig reisverzekering kom je Iran niet binnen.
  • Mocht je niks hebben geregeld kun je het bij de grens alsnog aanschaffen. Ze rekenen ongeveer €1 per dag voor verzekeringen.

TIP ♥ – als je visum bij aankomst wordt afgewezen, bent je zelf verantwoordelijk voor de terugvlucht en kosten.

Online via eVisums

Als je je visum Iran niet via internet wil aanvragen en een Visa On Arrival niet ziet zitten kun je het ook online regelen. Wij werken nauw samen met eVisums die al jarenlang een van de betere visumbureau’s is. Niet alleen voor Azië overigens.

Het aanvragen van je visum hier kost €89,95 per visum.

Verlengen

Je visum Iran, of data nu een e-Visa of een Visa On Arrival is, is 30 dagen geldig en kan alleen worden verlengd als het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dit nodig acht. In dat geval is meestal kun je het visum met 14 dagen verlengen. Tevens komen de volgende personen helemaal niet in aanmerking voor een Visa On Arrival:

 • Reizigers die eerder zijn afgewezen voor een visum voor Iran;
 • Journalisten en verslaggevers;

Naar Amerika of Israël

Hou er rekening mee dat je als je in Iran bent geweest dit nadelige gevolgen kan hebben voor een eventuele toekomstige reis naar Amerika. Als je in Iran bent geweest krijg je namelijk geen ESTA meer voor Amerika. Als je dan toch naar Amerika wil reizen, dien je een visum aan te vragen.

Ongeacht de nationaliteit, je mag geen Israëlische stempel in je paspoort hebben of ander bewijs dat je in Israël bent geweest. Iran en Israël zijn op z’n zachts gezegd geen vrienden en dat laten ze goed merken.

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Nog niet zo lang geleden trok Iran slechts een klein aantal buitenlandse bezoekers, maar het land is in opkomst. Steeds meer reizigers weten het land te vinden en dus neemt het aantal toeristen toe, komen er steeds meer hotels, worden vluchten steeds goedkoper en zijn ook de zijn visumvereisten vereenvoudigd. Een visum voor Iran is vrij makkelijk geregeld.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. Marouane

  Goedenavond,

  Ik heb onlangs mijn visum van de ambassade gekregen voor Iran. Maar dit is alleen maar een formulier met mijn paspoortfoto/ gegevens etc. Klopt het dat dit okk een geldige vorm van een visum is en dit dus niet in mijn paspoort gestempeld hoeft te worden ?

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.