Jaisalmer

In de afgelegen regio van Rajasthan ligt de sprookjesachtige stad Jaisalmer, één van India’s populairste steden. Jaisalmer is de ultieme woestijnzand met zijn gouden, zandkleurige muren en huizen die opdoemen uit de Tharwoestijn. De stad lijkt zo uit het sprookje Aladin te komen. En ondanks de toenemende tourbussen en commercialisering is een ongekend populaire highlight. De locals, die zich kleden in rood en oranje tulbanden, overtreffen nog steeds de toeristen in de stad. Jaisalmer, ook wel de ‘Golden City‘ genoemd, is totaal anders dan andere steden in India.

Boek hier voordelige vliegtickets naar India

Jaisalmer

Hoewel de bijzondere omgeving al reden zou kunnen zijn tot een bezoek is de stad zelf de echte trekpleister. De straten van Jaisalmer worden geflankeerd met talrijke honingkleurige gevels bedekt met schitterende motieven. Wat de stad écht bijzonder maakt zijn echter de ‘haveli‘, de prive huizen van rijke kooplieden uit de achttiende en negentiende eeuw. Jaisalmer is na zijn gloriedagen ver afgezakt maar de afgelopen halve eeuw heeft het aan populariteit gewonnen. De locatie van de stad mag dan afgelegen zijn, het is zeker niet vergeten. Het is één van de grootste toeristische bestemmingen van Rajasthan. Veel mensen die naar Jaisalmer komen bezichtigen niet alleen de stad maar ook de omliggende Tharwoestijn die je kan verkennen per kameel. En hoewel ook de verkopers hier wat opdringerig kunnen zijn is de sfeer in Jaisalmer veel meer laid-back dan die in Jaipur of Jodhpur.

Geschiedenis Jaisalmer

In het jaar 1156 was het Rawal Jaisal van de Bhati clan die Jaisalmer stichtte als vervanging voor zijn minder gemakkelijk te verdedigen Lodurva. De Bhati clan was in constante oorlog met Jodhpur en Bikaner en in 1298 was er een zeven jaar durende belegering van het fort door de Ala – ud -Din Khalji clan. Dit eindige pas toen de mannen van Jaisalmer hun dood tegemoet reden en de vrouwen zelfmoord pleegde. Opvallend genoeg hadden de Bhati hun stad snel weer terug totdat het in 1326 opnieuw aangevallen werd. Gelukkig slaagde Gharsi Bhati er in om te onderhandelen over de terugkeer van zijn stad als satellietstaat van Delhi.

In 1570 huwde de heerser van Jaisalmer zijn dochter uit aan één van Akbar’s zonen waardoor er een belangrijke band ontstond tussen Jaisalmer en het Mogolrijk. De positie van de stad tussen Delhi en Centraal Azië maakte  Jaisalmer tot een belangrijke handelsstad voor producten als zijde, opium en kruiden. Jaisalmer groeide wat te zien is aan het grote aantal prive huizen van rijke handelaren. Na de opkomst van Bombay en Surat als grote(re) steden zwakte de kracht van Jaisalmer langzaam weg en daarmee ook de rijkdom in de stad. De positie dicht bij de Pakistaanse grens maakte de situatie niet beter. In de vorige eeuw vernieuwde Jaisalmer de strategie en vandaag de dag is het een belangrijke militaire post waar regelmatig straaljagers te horen en zien zijn.

Het fort van Jaisalmer

Het fort van Jaisalmer is een belangrijke trekpleister in de stad en een adembenemend gebouw. Het lijkt een zandkasteel die als een fata morgana uit de woestijn lijkt te komen. Het lijkt net een filmset met kamelen op de achtergrond. Binnen het fort zijn winkels, een koninklijk paleis en veel verkopers die op je roepies uit zijn. Ondanks de commercialisering is de magie van het fort niet te ontkennen.

In het fort vindt je ook nog enkele hindoe-tempels waaronder de Laxminath Temple uit 1494. De tempels zijn mooi maar halen het niet bij het indrukwekkende fort. Vanaf het fort heb je tevens een mooi uitzocht op de stad en begrijp je meteen waarom het de ‘Golden City’ wordt genoemd.

Locatie Jaisalmer