Of je nu in Tokyo loopt, de tempels van Kyoto bezoekt of één van de schitterende rijstvelden wilt bezichtigen, het is handig om van te voren te weten wat de weersomstandigheden zijn in Japan. Een goede voorbereiding maakt je reis (nog) prettiger en het weer Japan hoort daar zeker bij. Een bezoek aan het Mount Fuji in de regen is geen pretje maar een dagje Tokyo in 35 graden is ook een uitdaging! Aan elke regenbui ontsnappen is dan ook onbegonnen werk, maar je kunt je er wel op voorbereiden! Daarom vertellen we je hier alles over de beste reistijd Japan.

Seizoenen Japan

Je kunt de beste maanden om in te reizen opdelen in verschillende seizoen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Dat heeft grotendeels te maken met het weer, maar niet altijd. Zo is de maand april zeker niet de warmste maand, maar wel een van de drukste vanwege de bloeiende kersenbloesem.

Hoogseizoen

Matsumoto
April, mei en augustus

Tussenseizoen

Yaeyama
Juni en juli, sep. t/m dec.

De maanden juni en juli vormen het regenseizoen in grote delen van Japan. Het zijn ook maanden met aangename temperaturen. Het regent niet elke dag maar de luchtvochtigheid is redelijk hoog. September tot en met december is wat koeler met minder regen en heldere luchten.

Laagseizoen

Winter Japan
Januari tot en met maart

De winters kunnen behoorlijk koud worden in Japan. Bergen worden bedekt met sneeuw en temperaturen komen onder de nul. Prijzen zakken wel in deze periode maar veel accommodatie of highlights gaan ook dicht. Op wintersporters na is het rustig in deze periode.

Beste reistijd Japan

De beste reistijd is altijd afhankelijk van je eigen wensen. Eind maart begint het land uit de winter te ontwaken. De beste reistijd Japan is dan ook de lente en herfst. In deze periode bloeien de bekende sakura (kersenbloesems). Heel Japan en inwoners zijn dan in de van ‘hanami’, ook wel bloemen kijken. Het land is dan in de ban van dit prachtige fenomeen van moeder natuur.

TIP ♥ – de  beste reistijd Japan zijn de lente en herfst en onze zomermaanden.

Zomermaanden in Japan

Na de maanden maart en mei begint de temperatuur toe te nemen. De zomer is dus gelijk aan die in Nederland. En de zomer behoort naar onze mening eigenlijk ook tot de beste reistijd Japan. In de juli, augustus en september begint het warmer te worden, maar valt er wel meer regen. Zeker op de eilanden zoals Amami en Okinawa. Reizen in deze maanden is daarom goed te doen, mist je een buitje niet erg vindt. De zomermaanden zijn overigens wel leuke maanden om Japan te bezoeken omdat er dan in verschillende steden ‘natsu matsuri’ worden gevierd. Dit zijn zomerfestivals waar je schitterend vuurwerk kan bekijken!

TIP ♥ – De warme maanden zonder regen duren ongeveer tot en met juni.

Japan Reizen

Japan is een van de mooiste en meest bijzondere landen in Azië om te bezoeken. Je zult versteld staan van de cultuur, natuur, de mensen, geschiedenis en zelfs de stranden. Azië Expert biedt, in samenwerking met Tenzing Travel, een exclusief pakket van rondreizen aan. Onze reizen zijn met zorg en ervaring samengesteld en brengen je langs prachtige nationale parken, indrukwekkende steden en heerlijke stranden. Tijdens deze rondreizen maak je kennis met het échte Japan!

Het weer in de winter

Het winterweer (november tot en met maart) verschilt sterk tussen de westelijke kust van Japan en de kust van de Stille Oceaan (het oosten). De westkust heeft last van koude winden en zware sneeuwval, terwijl de oostkust neigt naar droge, heldere winterdagen. Het land kan te maken krijgen met regelmatige sneeuwval in de bergen. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor skiërs.

TIP ♥ – In de winter heb je geweldige ski- en snowboard mogelijkheden en zijn de onsens (hot springs) extra lekker!

Het weer in de zomer

Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Japan. Deze maanden vormen echter ook het regenseizoen (tsuyu). Dit kan hete zomerdagen veranderen in moerasachtige omstandigheden. Warm en vochtig. Als je niet van tropische omstandigheden houdt, ga dan naar de koelere heuvels of de noordelijke kant van het land.

TIP ♥ – in de zomer zijn er kleurrijke festivals in het hele land. wandelen in de Alpen (Kamikochi) en het verkennen van de mooie kustgebieden is ook erg mooi.

Het weer in de lente en herfst

Deze maanden vormen de beste reistijd Japan. Ondanks frequente regenbuien is de lente een van de meest aangename tijden om Japan te bezoeken. De bekende kersenbloesem bloeit op van het warme Kyūshū in maart naar het koudere Hokkaidō in mei.

Tyfoons en meer regen teisteren het land vanaf september voorafgaand aan de herfst. Dit loopt door naar oktober en eind november. Dit is het meest spectaculaire seizoen van Japan, wanneer de esdoornbomen veranderen in briljante kleuren.

Beste reistijd Japan

Sakura – kersenbloesem

Een van de bekendste natuurverschijnselen in Japan is Sakura, ook wel de bloei van de kersenbloesem. Tijdens deze periode lijkt het hele land roze te kleuren. De bomen zorgen voor een prachtig landschap. Het is dan ook een populaire reistijd.

De bloesem bloeit het best in de maand (eind) april en mei. Dat is ook een van de drukste periodes in Japan. Hieronder een overzicht van wanneer je waar moet zijn.

Beste reistijd Japan

Vervolg je reis door het prachtige Japan! Lees meer over de mooiste highlights, lees je in op de pagina Reisinformatie of zoek voor goedkope vliegtickets naar Japan. Ga je backpacken door Japan of toch liever met een reisorganisatie op pad? Je leest het allemaal op onze website.

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Azië Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

De beste reistijd Japan is de lente en herfst. In deze periode bloeien de bekende sakura (kersenbloesems). Heel Japan en inwoners zijn dan in de van ‘hanami’, ook wel bloemen kijken.

Verzenden
User Review
3.5 (4 votes)

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

29
 1. Chantal

  Hoi weet iemand hier toevallig of het in onze zomer een beetje goed te doen is om naar Japan te reizen? Wij willen er in juli heen voor 4 weken maar ik lees overal dat het dan in het zuiden wat meer kan regenen!
  Groetjes,
  Chantal

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Chantal,

   Ik denk dat het prima te doen is in onze zomer (Juni tot augustus). Alleen in het zuiden valt er iets meer regen dan in die periode maar dat zou geen problemen moeten geven. Het zijn geen hollandse buien. Het is meer een klein buitje per dag wat je goed in kan schatten en ‘om heen’ kunt plannen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Kees

  Hoi Sjoerd,

  Is Mei een goede maand om Japan te bezoeken. Wij kunnen eigenlijk niet anders dan in Mei :).

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten,
  Kees en Hanneke

  Beantwoorden
 3. J

  Mei is goed te doen hoor Kees. Vorig jaar Mei geweest, prima weer gehad en geweldige vakantie gehad!

  Beantwoorden
 4. Lieke de Kruif

  In maart is er de kersenbloesem en in april wordt reizen als beste maand genoemd. Wie kan ons vertellen of het te doen is qua weer om bijv 22 maart naar Tokyo te vertrekken en vandaar verder te reizen richting zuiden? Een volgende mogelijkheid zou 8 april zijn. Wie kan ons een goed advies geven?
  Groetjes, Lieke

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Lieke,

   Het ligt er een beetje aan wat je “te doen” vindt natuurlijk :). Er gaan ieder jaar duizenden toeristen naar Japan in deze tijd om dezelfde reden als dat jij hier noemt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je in het voorjaar zit. Het weer kan wat dat betreft alle kanten op en het zal wat kouder zijn dan wanneer je later vertrekt.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 5. Peggy Korving

  September en oktober worden aangeprezen als de beste maanden om te reizen in het najaar, maar bij het reisbureau van onze (1e) keuze is er alleen nog plek met vertrek op 4 november. Is dat ook nog een goede optie?

  Groeten,
  Peggy.

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Peggy,

   Ik begrijp het dilemma. November is niet de meest praktische maand van het jaar. Zeker in het Noorden kan het flink afkoelen.
   Nu weet ik natuurlijk niet wat het reisplan is en waar je precies heen gaat, maar ik zou proberen eerder te gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 6. Colette

  Hoi,

  Ik zie wat foto’s van erg mooie stranden in Japan. Is dit de moeite waard in Juli/Augustus? Is dit dan ook echt zon/zee/strand of moet ik me hier iets anders bij voorstellen?

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Colette,

   Japan heeft zeker mooie stranden. Het kan er erg mooi zijn (zeker in het zuiden). Het zal niet zoals Koh Phi Phi of de Gili eilanden zijn uiteraard maar het kan (mits het weer mee zit) heerlijk zijn.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 7. Johan

  Hallo Sjoerd, wij overwegen om rond 24 mei te betrekken naar Tokio en van daaruit een rondreis te maken langs o.a. Hiroshima en Nagasaki oftewel het Zuidelijke deel.
  Dit betekent een reis in de periode 24 mei tot 11 juni. Volgens de tabellen is de maand juni voor het zuidelijke deel niet optimaal. Maar hoe moet ik me het weer voorstellen? Lange regendagen of vaak buien?

  Groet,

  Johan

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Johan,

   Leuk dat jullie naar Japan gaan (of overwegen in ieder geval). Helaas is juni inderdaad de maand waarin vaak de meeste regen valt. Hoe dit valt is niet helemaal te voorspellen. Het kan zijn dat het een buitje per dag is (meestal). Maar het kan ook tegenzitten met lange regendagen. Helaas is dat nu nog niet te voorspellen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 8. Anja

  Goedemorgen,

  Ik ben aan het kijken voor een reis naar Japan, b.v. van 20 mei tot 10 juni en van 23 sept. tot 14 okt. of 30 sept. tot 21 okt.
  Wat is de beste tijd om te gaan ? De maand april is al helemaal vol geboekt (bloesem periode).
  Reis begint in Tokyo en eindigt in Nagasaki.

  Beantwoorden
 9. Anja spijker

  Hoi Sjoerd
  Is reizen in Japan makkelijk om individueel te doen. Reizen met de trein bv en het krijgen van een slaapplaats bv
  Elke dag met de trein naar een andere plaats en dan slapen in die plaats.
  Of is het beter om dat van te voren te laten regelen door een reisbureau?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Anja,

   Wat mij betreft is het prima te doen om zelf op reis te gaan in Japan. Afhankelijk van de periode waarin je gaat is het wel aan te raden om alvast wat hotels vast te leggen. Dit raden we aan omdat het, zeker in de weekenden, snel volloopt met dagjes mensen. Als je veel met de trein reist is een Japan rail pass aan te raden. Deze kan je bij ons bestellen, meer informatie vind je hier.

   Mocht je meer hulp willen bij het plannen van je reis kan je onze reisplanner invullen. Dan gaan we uitgebreid voor je aan de slag.

   Groetjes,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 10. Rita

  Hallô
  Met een cruise rond japan……welke periode is het best ?
  Bedankt
  Louis

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Rita/Louis,

   Ik denk dat ook voor een cruise rond Japan dezelfde informatie aangehouden kan worden zoals hierboven uitgebreid beschreven.
   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 11. Rob

  hi,
  wij zijn van plan om de eerste drie weken van september naar Japan te gaan (rondreis steden en natuur, Tokio, Osaka en misschien nog wat eilandjes). September wordt als goede reistijd aangegeven maar ook als periode van tyfoons en regen. Wat zijn de risico’s (met name van tyfonen)?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Rob,

   Wat je zegt klopt helemaal. Het is helaas niet te doen om de risico’s van te voren in te schatten. Vorig jaar hadden we contact met iemand die midden in het hoogseizoen ging, dan heb je statistisch gezien het mooiste weer. Helaas zaten zij aan het einde van hun reis ook met slecht weer. Het goede nieuws is dat het nooit het hele land betreft. Je kan dus altijd onderweg je plannen wijzigen als blijkt dat er slecht weer op komst is voor een bepaalde regio.

   Reis groeten,
   Sjoerd

   PS. Mocht je tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Beantwoorden
 12. Trix

  Hallo,
  Van eind februari tot ongeveer 20 maart willen we naar Japan. Eerst Tokio, daarna andere streken. Zijn er bepaalde delen van het land waar het qua weer dan een beetje aantrekkelijk is? We gaan niet voor wintersport.
  Hartelijke groet

  Beantwoorden
 13. Jef

  Hallo,
  Wij (8 volwassenen) plannen een reis naar Japan van eind juli tot half augustus 2019. Is dat een goede reisperiode? Of is het beter bijv. de eerste drie weken van april? Is het mogelijk om met een privé busje met chauffeur door het land te reizen, of is dat (te) duur?
  Met dank voor je reactie.

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Jef,

   In de maanden juli, augustus en september begint het warmer te worden, maar valt er wel meer regen. Zeker op de eilanden zoals Amami en Okinawa. De regen is echter niet zo veel dus je kunt prima reizen in deze maanden. In april heb je de bekende kersenbloesems waar Japan bekend om staat, maar de temperaturen liggen dan iets lager. Het is dus wat je zelf wil :)

   Je kunt een busje huren. Of dit te duur is ligt aan je budget. Meestal is het in groepen natuurlijk veel goedkoper omdat je de de kosten kan delen. Zeker omdat een Japan Rail Pass al snel €460 kost. Prijzen voor het huren van een auto kun je navragen vij een verhuurbedrijf.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 14. Nicole

  Hi, mijn man en ik gaan dit jaar de eerste 3 weken van augustus naar Japan en reizen met de trein tussen Tokyo en Hiroshima.
  Hoe zit het eigenlijk met muggen in augustus? Wij nemen alles mee in een backpack en hebben nog een reisklamboe liggen. We twijfelen of we die mee moeten nemen. Ik las ergens dat de insecten een stuk groter zijn ;)

  Wij willen ook graag een borgtocht maken waarbij we ‘s nachts vertrekken zodat we bij zonsopgang op mooie hoogte zijn. Op welke temperatuur kan ik dan rekenen? Gezien de kleding die ik mee moet nemen.

  Op beide vragen nog geen antwoord kunnen vinden op internet dus ben benieuwd!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Nicole,

   je hebt in Japan geen klamboe nodig. De kamers in hotels zijn prima afgesloten en vaak voorzien van een hordeur of gaas. Als je een berg wil beklimmen zul je uitkomen op Mount Fuji denk ik. Heel veel andere opties zijn er niet tenzij je echt wil gaan hiken in de Japanse Alpen, maar dit zijn vaan meerdaagse hikes.
   Mount Fuji is behoorlijk fris, ook in het hoogseizoen dus neem wel warme kleding mee :) Meer lees je hier.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 15. Gerrit

  Wij overwegen Japan per huurauto te bezoeken en de reis vanuit Nederland samen te stellen. Dat wil zeggen zelf vooraf auto huren, verblijf in hotels en/of AirBnB boeken. Is dit iets wat is aan te raden en zijn er op voorhand misschien ook onver wachte zaken waar ik rekening mee moet houden, bij het plannen van zo een reis naar Japan?

  Beantwoorden
 16. Claudia

  Beste Ties,
  Wij overwegen om met ons gezin met twee jonge kinderen (volgend voorjaar 4 en 1) volgend jaar 4 weken naar Japan te gaan. Ik begrijp dat het in het voor-en najaar het meest druk is. Ik vind het weer niet zo heel belangrijk (het regenachtige Noorwegen was ook fantastisch met een kind) maar vermijd met kinderen graag de enorme mensenmassa’s. We zijn verder niet gebonden aan de zomer en vooral op zoek naar natuur (maar niet per se de kersenbloesem) en natuurlijk de sfeer van het land een beetje meekrijgen. Welke periode zou je dan adviseren?
  Groeten,
  Claudia

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.