Of je nu in Tokyo loopt, Kasteel Himeji bezoekt of één van de schitterende rijstvelden wilt bezichtigen, het is handig om van te voren te weten wat de weersomstandigheden zijn in Japan. De cultuur en de enorm vriendelijke Japanners (naar zone menig ons één van aardigste volken in Azië) maakt dit je reis door Japan een ongekende ervaring. Een goede voorbereiding maakt je reis (nog) prettiger en het weer Japan hoort daar zeker bij. Een bezoek aan het Mount Fuji in de regen is geen pretje maar een dagje Tokyo in 35 graden is ook een uitdaging! Aan elke regenbui ontsnappen is dan ook onbegonnen werk, maar je kunt je er wel op voorbereiden!

Seizoenen Japan

De beste reistijd Japan is niet alleen afhankelijk van het weer maar ook van de seizoenen. Je kunt de beste maanden om in te reizen opdelen in verschillende seizoen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Maar het hoogseizoen hoeft niet per se de beste tijd te zijn om in Japan te reizen. Dit is namelijk per reiziger verschillend.

Hoogseizoen

Mount Fuji
April, mei en augustus

Tussenseizoen

Yaeyama
Juni en juli, sep. t/m dec.

De maanden juni en juli vormen het regenseizoen in grote delen van Japan. Het zijn ook maanden met aangename temperaturen. Het regent niet elke dag maar de luchtvochtigheid is redelijk hoog. September tot en met december is wat koeler met minder regen en heldere luchten.

Laagseizoen

Winter Japan
Januari tot en met maart

De winters kunnen behoorlijk koud worden in Japan. Bergen worden bedekt met sneeuw en temperaturen komen onder de nul. Prijzen zakken wel in deze periode maar veel accommodatie of highlights gaan ook dicht. Op wintersporters na is het rustig in deze periode.

Ben je op zoek naar mooie routes door Japan? Check dan onze Route. Hierin wordt je stap voor stap meegenomen op een route door Japan. Check onze route hier.

Beste reistijd Japan

De beste reistijd is altijd afhankelijk van je eigen wensen. Eind maart begint het land uit de winter te ontwaken. De beste reistijd Japan is dan ook de lente en herfst. In deze periode bloeien de bekende sakura (kersenbloesems). Heel Japan en inwoners zijn dan in de van ‘hanami’, ook wel bloemen kijken. Het land is dan in de ban van dit prachtige fenomeen van moeder natuur. Persoonlijk vinden wij dit de mooiste periode, ook al is het in deze periode niet het warmst. Dit maakt het reizen echter wel prettiger aangezien de temperaturen dan zeer aangenaam zijn (zie onderstaande tabellen).

Kersenbloesem in volle bloei bij Matsumoto Kasteel

Na de maanden maart en mei begint de temperatuur toe te nemen. De zomer is dus gelijk aan die in Nederland. De warme maanden zonder regen duren ongeveer tot en met juni. In de maanden daarna begint het erg warm te worden en valt er meer regen. Reizen in de maanden juli, augustus en september zijn daarom goed te doen maar wel erg warm. Vergeet daarnaast je paraplu en poncho niet in deze maanden want er kan nog wel eens een buitje vallen. De zomer maanden zijn overigens wel leuke maanden om Japan te bezoeken omdat er dan in verschillende steden ‘natsu matsuri’ worden gevierd. Dit zijn zomerfestivals waar je schitterend vuurwerk kan bekijken!

Beste reistijd Japan

Na de maand september beginnen de temperaturen weer te dalen. Dit maakt het reizen in Japan wel wat aangenamer. Net als in Nederland heb je hier prachtige herfstkleuren in het schitterende landschap. Let er wel op dat er in deze periode door het onstuimige weer tyfoons voor kunnen komen. Als je altijd op zoek bent naar mooi weer in Japan kies dan de eilanden ten zuiden van Nagasaki. Hier heerst een subtropisch klimaat, te vergelijken met dat in de landen rond de Middellandse Zee.

Vervolg je reis door het prachtige Japan! Lees meer over de mooiste highlights, lees je in op de pagina Reisinformatie of zoek voor goedkope vliegtickets naar Japan. Ga je backpacken door Japan of toch liever met een reisorganisatie op pad? Je leest het allemaal op onze website.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

De beste reistijd Japan is de lente en herfst. In deze periode bloeien de bekende sakura (kersenbloesems). Heel Japan en inwoners zijn dan in de van ‘hanami’, ook wel bloemen kijken.

4.7
User Rating 5 (1 vote)
Sending

Vragen, opmerkingen en antwoorden

14
 1. Chantal

  Hoi weet iemand hier toevallig of het in onze zomer een beetje goed te doen is om naar Japan te reizen? Wij willen er in juli heen voor 4 weken maar ik lees overal dat het dan in het zuiden wat meer kan regenen!
  Groetjes,
  Chantal

  • Sjoerd

   Hoi Chantal,

   Ik denk dat het prima te doen is in onze zomer (Juni tot augustus). Alleen in het zuiden valt er iets meer regen dan in die periode maar dat zou geen problemen moeten geven. Het zijn geen hollandse buien. Het is meer een klein buitje per dag wat je goed in kan schatten en ‘om heen’ kunt plannen.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Kees

  Hoi Sjoerd,

  Is Mei een goede maand om Japan te bezoeken. Wij kunnen eigenlijk niet anders dan in Mei :).

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten,
  Kees en Hanneke

 3. J

  Mei is goed te doen hoor Kees. Vorig jaar Mei geweest, prima weer gehad en geweldige vakantie gehad!

 4. Lieke de Kruif

  In maart is er de kersenbloesem en in april wordt reizen als beste maand genoemd. Wie kan ons vertellen of het te doen is qua weer om bijv 22 maart naar Tokyo te vertrekken en vandaar verder te reizen richting zuiden? Een volgende mogelijkheid zou 8 april zijn. Wie kan ons een goed advies geven?
  Groetjes, Lieke

  • Sjoerd

   Hoi Lieke,

   Het ligt er een beetje aan wat je “te doen” vindt natuurlijk :). Er gaan ieder jaar duizenden toeristen naar Japan in deze tijd om dezelfde reden als dat jij hier noemt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je in het voorjaar zit. Het weer kan wat dat betreft alle kanten op en het zal wat kouder zijn dan wanneer je later vertrekt.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

   Groeten,
   Sjoerd

 5. Peggy Korving

  September en oktober worden aangeprezen als de beste maanden om te reizen in het najaar, maar bij het reisbureau van onze (1e) keuze is er alleen nog plek met vertrek op 4 november. Is dat ook nog een goede optie?

  Groeten,
  Peggy.

  • Sjoerd

   Hoi Peggy,

   Ik begrijp het dilemma. November is niet de meest praktische maand van het jaar. Zeker in het Noorden kan het flink afkoelen.
   Nu weet ik natuurlijk niet wat het reisplan is en waar je precies heen gaat, maar ik zou proberen eerder te gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 6. Colette

  Hoi,

  Ik zie wat foto’s van erg mooie stranden in Japan. Is dit de moeite waard in Juli/Augustus? Is dit dan ook echt zon/zee/strand of moet ik me hier iets anders bij voorstellen?

  Groetjes

  • Sjoerd

   Hoi Colette,

   Japan heeft zeker mooie stranden. Het kan er erg mooi zijn (zeker in het zuiden). Het zal niet zoals Koh Phi Phi of de Gili eilanden zijn uiteraard maar het kan (mits het weer mee zit) heerlijk zijn.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 7. Johan

  Hallo Sjoerd, wij overwegen om rond 24 mei te betrekken naar Tokio en van daaruit een rondreis te maken langs o.a. Hiroshima en Nagasaki oftewel het Zuidelijke deel.
  Dit betekent een reis in de periode 24 mei tot 11 juni. Volgens de tabellen is de maand juni voor het zuidelijke deel niet optimaal. Maar hoe moet ik me het weer voorstellen? Lange regendagen of vaak buien?

  Groet,

  Johan

  • Sjoerd

   Hoi Johan,

   Leuk dat jullie naar Japan gaan (of overwegen in ieder geval). Helaas is juni inderdaad de maand waarin vaak de meeste regen valt. Hoe dit valt is niet helemaal te voorspellen. Het kan zijn dat het een buitje per dag is (meestal). Maar het kan ook tegenzitten met lange regendagen. Helaas is dat nu nog niet te voorspellen.

   Groeten,
   Sjoerd

 8. Anja

  Goedemorgen,

  Ik ben aan het kijken voor een reis naar Japan, b.v. van 20 mei tot 10 juni en van 23 sept. tot 14 okt. of 30 sept. tot 21 okt.
  Wat is de beste tijd om te gaan ? De maand april is al helemaal vol geboekt (bloesem periode).
  Reis begint in Tokyo en eindigt in Nagasaki.