Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Nikko

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 januari, 2020

Als je een dagtrip maakt vanuit Tokyo dan moet dat de pelgrimsstad Nikko zijn. Je vindt hier het bekende Tōshō-gū heiligdom wat tussen de bergen ligt. Deze stad en met name de Tōshō-gū, is een van de populairste bezienswaardigheden van het land. Het trekt jaarlijks duizenden Japanners die allemaal het heiligdom en andere heilige gebouwen in Nikko willen zien.

Nikko; een oase van rust

Gelegen tussen heuvelachtige bossen is Nikko één van Japans belangrijkste bezienswaardigheden. Het Tōshō-gū heiligdom en andere UNESCO World Heritage Sites geven de rijkdom en macht aan van de bekende Edo periode.

De stad is niet heel bijzonder, maar de eeuwenoude tempels die hier staan en de natuurrijke omgeving maken dat allemaal goed. Elk jaar komen er duizenden toeristen om deze tempels te bezichtigingen.

Wij reisde in juni 2017 naar Nikko. Hier lees je onze avonturen!

Dit betekent dat het in het hoogseizoen (zomer en herfst) en in het weekend heel erg druk kan zijn. Het beste is om er een paar nachten te blijven zodat je niet mee hoeft in de hectiek van de dagtrippers. Daarnaast kan je de prachtige natuur in de omgeving verkennen, evenals het nationaal park en andere bezienswaardigheden (keizerlijk paleis) en activiteiten.

Nikko

Nikko

De mooiste tempels in Nikko

Het is niet voor niets dat deze stad jaarlijks duizenden reizigers en locals weet te boeien. Naast Kyoto zijn er in Japan weinig tot geen plekken waar je zoveel indrukwekkende tempels vindt als hier. Het is alsof je door een openlucht museum loopt! Hieronder de mooiste tempels van Nikko.

Je kunt de tempels in binnen één dag bezoeken, maar de omgeving van Nikko is ook zeker de moeite waard. Wij raden dan ook aan om zeker twee dagen rondom Nikko te blijven.

#1 Tōshō-gū

De belangrijkste trekpleister hier is zonder twijfel de Tōshō-gū. Dit heiligdom is opgedragen aan Tokugawa Ieyasu, de oprichter van het Tokuwaga shogunaat of dynastie. De tempel is gebouwd in 1617 tijdens de Edo periode toen Ieyasu’s zoon Hidetada leider van het leger was (shogun).

Later is de tempel uitgebreid en vergroot. Er een een jaarlijks festival rondom de Tōshō-gū tempel.

Het heiligdomcomplex bestaat uit meer dan een dozijn gebouwen die verzameld staan in een prachtig bos. Ontelbare houtsnijwerken en grote hoeveelheden goud werden gebruikt om de gebouwen te verfraaien op een manier die je nergens anders in Japan ziet.

Deze tempel wordt beschouwd als een van de mooiste van Japan.

TIP ♥ – de tempels is open van 8:00 tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van november t/m maart). De entreeprijs is 2.100 yen per persoon, zo’n €16 (museum + tempel)

Renovatie

De Toshogu Shrine wordt in delen gerestaureerd tussen 2017 en 2020. Ze pakken kleine dingen tegelijk aan dus je ondervindt er geen hinder aan, maar het is wel zichtbaar.

Nikko

Een van de mooiste tempels van Nikko

Nikko

#2 Iemitsu Mausoleum (Taiyuinbyo)

Het Iemitsu Mausoleum en het Taiyuinbyo is het mausoleum van de derde Tokugawa shogun, Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu. Van alle tempels die we in Nikko hebben gezien, vonden wij dit de meest indrukwekkende.

Het ligt vlak bij het Toshogu-heiligdom, maar werd opzettelijk bescheidener gebouwd dan de Toshogu. Dit vanwege het grote respect van Iemitsu voor zijn grootvader. Taiyuin.

Net als de Toshogu, beschikt de Taiyuinbyo over een mix van boeddhistische en Shinto structuren. De tempel ligt van alle tempels op de mooiste plek tussen de bossen en met mos begroeide bouwwerken.

Het is hier een stuk rustiger dan de Toshogu en dat maakt deze tempel net wat indrukwekkender. Neem de tijd om dee tempel te bezoeken! Het is zeker de moeite waard.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 550 yen p.p, zo’n €4,25.

Renovatie

Ook de Iemitsu Mausoleum wordt gerestaureerd tot en met 2020. Houd hier rekening mee. De grote toegangspoort is bijvoorbeeld compleet bedekt met zeilen (juni 2017).

Nikko
Nikko

#3 Rinnoji tempel

Dit is een van de belangrijkste tempels van Nikko. De tempel werd gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die het Boeddhisme in de 8e eeuw introduceerde. Het hoofdgebouw van de tempel, de Sanbutsudo, herbergt grote gouden houten beelden van Amida, Senju-Kannon en Bato-Kannon.

De drie goden zijn belangrijke boeddhistische figuren.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 400 yen p.p voor Sanbutsudo Hall en 300 yen p.p voor de Treasure House en Shoyoen Garden.

Renovatie

De Sanbutsudo Hall ondergaat momenteel grote renovatiewerkzaamheden. Dit betekent dat de gehele tempel nu overdekt wordt door een tijdelijke, nogal lelijke, steiger structuur. Van de buitenkant zie je dan ook helemaal niks van de tempel, op een grote afbeelding na. De werkzaamheden zijn gepland zijn tot maart 2019. De tempel blijft open voor toeristen, maar wij hebben het om deze reden overgeslagen.

#4 Futarasan Shrine

De Futarasan Shrine staat naast de Toshogu in Nikko. De Futarasan Shrine werd in 782 gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die ook de nabijgelegen Rinnoji Temple bouwde.

Deze shrine is gewijd aan de goden van de drie meest heilige bergen van Nikko: Mount Nantai, Mount Nyoho en Mount Taro. Futarasan is een andere naam van Mount Nantai, de meest prominente van de drie bergen.

Eerlijk gezegd vonden wij dit de minste van de tempels van Nikko. Je vindt er naast kleine tempels ook een kleine beboste tuin met een paar hallen en oude heilige bomen (Love Tree). De Shinkyo Bridge ligt op een kilometer van het heiligdom, en behoort ook tot Futarasan Shrine.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 200 yen p.p.

Nikko

5. Shinkyo Bridge

Waarschijnlijk de meest gefotografeerde brug in heel Japan. De Shinkyo brug (‘heilige brug’) staat bij de ingang van waar de heiligdommen en tempels van Nikko beginnen. De brug hoort eigenlijk bij de Futarasan Shrine, maar iedereen bezoekt het apart.

In Japan scharen ze deze brug als een van de drie mooiste bruggen van Japan, samen met Iwakuni’s Kintaikyo en Saruhashi in Yamanashi Prefecture.

Als je foto’s wil maken zonder tientallen toeristen op je foto kom dan na 17:00 uur naar de brug. Dan zijn alle dagjesmensen namelijk weer terug naar Tokyo.

De huidige brug werd gebouwd in 1636, maar een andere brug stond al veel langer op dezelfde plek, hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is. Tot 1973 kon je niet bij de Shinkyo brug komen.

Tegen het einde van de jaren negentig heeft de brug verschillende renovatiewerkzaamheden ondergaan, en bezoekers kunnen nu over de brug lopen (en terug).

TIP ♥ – de brug is altijd te bezichtigen. Alleen als je over de brug wil lopen betaal je 300 yen p.p

Nikko

Te doen in de omgeving

De tempels en heiligdommen is niet het enige dat Nikko te bieden heeft. De omgeving is namelijk ook indrukwekkend. Veel mensen komen hier ook om te wandelen in de omgeving nadat ze de tempels hebben bezocht.

Een aantal dingen die je hier nog meer kunt doen is fietsen of naar een van de vele spa’s te gaan die allemaal beschikken over natuurlijk warmtebronnen.

Iets dat misschien nog wel meer de moeite waard is, is het Lake Chuzenji en de Kegon Waterval. Het is een busreis van ongeveer

#1 Lake Chuzenji

Lake Chuzenji is een schilderachtig meer in de bergen boven de stad Nikko. Het is gelegen aan de voet van de Nantai-berg, de heilige vulkaan van Nikko. Het meer is zo’n 20.000 jaar geleden is ontstaan. De busrit er naar toe is misschien wel net zo mooi als het meer zelf.

Je slingert over goed onderhouden wegen met de bus over de bergen heen met hier en daar schitterend uitzicht.

TIP ♥ – de bus van Tobu Nikko Station naar Lake Chuzenji doet er ongeveer 50 minuten over en kost 1.150 yen p.p.  Je kunt ook een 2-daagse buspas tussen Nikko en Lake Chuzenji kopen voor 2.000 yen bij het Tobu Nikko Station.

#2 Kegon Waterval

De Kegon Waterval is een 100 meter hoge waterval op loopafstand van Lake Chuzenji. In de omgeving van Nikko vind je veel watervallen, waarvan de Kegon Waterval niet alleen de bekendste is, het is ook de hoogste. Deze waterval wordt gezien als een van de mooiste watervallen van japan.

Het water van de waterval komt van Lake Chuzenji. Je kunt de waterval zien vanaf een gratis observatieplatform. Het is echter leuker om de lift te nemen die je dwars door de rots, zo’n 100 meter lager aan de voet van de waterval neer zet.

TIP ♥ – de waterval is op dezelfde manier te bereiken als Lake Chuzenji . Entree voor de lift is 550 yen p.p.

Nikko

Het meer

Nikko

De Kegon Waterval

Hoe kom je er?

Nikko is een van de bekendste bezienswaardigheden van Japan en dus goed bereikbaar. Bijna alle afstanden in Japan leg je af met de trein. Zo ook de route naar Nikko. Het ligt ongeveer 125 kilometer ten noorden van Tokyo.

Het is dan ook een populaire dagtrip of twee-daagse trip vanuit de hoofdstad. Nikko is verbonden met Tokyo door Tobu Railways en Japan Railways (JR).

Tobu Railways

Als je niet de beschikking hebt over een Japan Rail Pass is dit de beste optie.  Het Tobu Asakusa station in Tokyo verbindt Tokyo met Nikko is het station. Het station is makkelijk bereikbaar met de metro (Ginza en Asakusa Subway Lines).

Er zijn per uur snelle treinen tussen Asakusa en Nikko, die ongeveer twee uur duren en 1.360 yen p.p kosten (enkele reis). ‘S Morgens en’ s middags zijn er ook een paar exprestreinen (alle zitplaatsen gereserveerd), genaamd ‘Kegon’.

Die doen er slechts 105 minuten over, maar zijn twee keer zo duur.

Japan Rail Pass

Als je naar Japan gaat raden we sowieso aan om een Japan Rail Pass (JRP) aan te schaffen. Dit is veel goedkoper dan alle kaartjes los kopen. Mocht je een JRP hebben neem dan de JR Tohoku Shinkansen (van Tokyo of Ueno Station) naar Utsunomiya Station.

Hier stap je over naar de JR Nikko Line. Met een goede verbinding bij Utsunomiya duurt iets langer dan 1,5 uur. Vanwege de hoge kosten. Deze rit is gratis als je een JRP hebt.

TIP ♥ – een railpass bestellen doe je HIER!

Beste reistijd

Hoewel je zou denken dat de zomer de beste tijd is om Nikko, of Japan in het algemeen, te bezoeken is dat niet waar. Zeker niet voor NIkko. Nikko is namelijk op z’n best in de herfst. Dit een van de beste vier seizoenbestemmingen in Japan. Een van de reden dat mensen hier zo graag komen in de herfst is omdat de bomen en bossen prachtig oranje/bruin kleuren.

In combinatie met de tempels, de bergen en de mist is dit een schitterende tijd om hier te zijn.

Nikko

Locatie Nikko

Wat wij vinden:
  • 9/10
    Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Nikko is een van de mooiste plekjes in Japan, zeker als je net uit het drukke Tokyo komt. De vele tempels en andere heiligdommen is voor veel mensen een reden om hier een paar dagen naar toe te komen. Maar de omgeving is ook zeker een bezoek waard.

Meer lezen over Japan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder