De inwoners van Japan zijn ongekend vriendelijke mensen. Naar onze mening één van aardigste volken die je in Azië kan ontmoeten hoewel dit altijd kan verschillen per persoon. Op dit moment telt Japan 127.368.088 inwoners (2012). Het staat daarmee op de 10e plaats als het gaat om landen met de meeste inwoners ter wereld. Met een oppervlakte van ‘slechts’ 377.944 km2 heeft het ongeveer 337 inwoners per vierkante kilometer wat het tot één van de dichtbevolkte landen ter wereld maakt.

De inwoners Japan

Laat je door deze cijfers echter niet ontmoedigen. Dit geldt voornamelijk voor de grotere steden. In 1993 woonde 65% van de bevolking in de grote steden en hoewel dat steeds meer afneemt woont nog steeds een groot gedeelte van de bevolking in de steden. Dit heeft ook te maken met het feit dat het binnenland bergachtig is en daarmee moeilijk te bewonen. In het binnenland vindt je de rust en de traditionele dorpjes met de échte  Japanners. De inwoners Japan leven voornamelijk op de Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Hiervan heeft Hokkaido de minste inwoners en Honshu de meeste. In Tokyo wonen met 7,9 miljoen mensen de meeste mensen.

Immigranten in Japan

In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen kent Japan heel weinig immigranten. Liefst 99% van de bevolking is Japanner! De grootste reden hiervoor is de geschiedenis van Japan, waarin het een redelijk geïsoleerd bestaan had, en het feit dat het een eiland is. De overige inwoners worden gevormd door bijvoorbeeld expats en immigranten. De inwoners Japan zijn voor het grootste deel nakomelingen van diverse volken Een van de eerste groepen waren de Ainu, die nog steeds in zekere mate nog op Hokkaido leven.

De Japanners zijn zeer hoog opgeleid. Dat komt omdat ze zich omschrijven als ‘Gaku-reki Shakai’. Dit betekent dat iemands toekomst voornamelijk bepaald wordt door een zo hoog mogelijke opleiding. Hierdoor heeft bijna iedereen een goede opleiding. Net als bij ons bestaat het systeem uit en lagere school, middelbare school en hogere school. De eindexamens schijnen bijzonder zwaar te zijn.