Als je door Japan reist ontkom je bijna niet aan een Japan Rail Pass, tenzij je met een huurauto (of camper) reist. Het is DE manier om rond te reizen in Japan. Zo’n Japan Rail Pass is een behoorlijk investering, maar het is elke cent meer dan waard. Meet de Japan Rail Pass hoef je namelijk geen losse kaartjes te kopen. En die zijn behoorlijk prijzig.

Op deze pagina vertellen we je alles over de pass en hoe je deze kunt aanschaffen via Azië-Expert.

Wat is een Japan Rail Pass?

Een Japan Rail Pass is een soort OV-kaart waarmee je in Japan met de trein kunt reizen. Het is veruit de makkelijkste manier om te reizen in Japan, de pas is super eenvoudig in gebruik en veel voordeliger dan lose tickets kopen voor treinreizen. Er zijn verschillende passen verkrijgbaar;

 • 7 dagen | 2e en 1e (Green) klasse
 • 14 dagen | 2e en 1e (Green) klasse
 • 21 dagen | 2e en 1e (Green) klasse

De Japan Rail Pass maakt het mogelijk om snel en efficiënt door Japan te reizen. De aanschaf van zo’n pas eenvoudig en het gebruik is ontzettend makkelijk.

TIP ♥ – wil je een Japan Rail Pass aanschaffen? Check de Azië-Expert webshop!

Japan Rail Pass

Wat kost een Japan Rail Pass?

Er zijn verschillende passen beschikbaar. Je hebt passen voor 7 dagen, 14 dagen en 21 dagen. Daarnaast heb je de keuze uit 2e klassen of GREEN (1e) klasse. De meeste reizigers kiezen voor 2e klasse aangezien de treinen in Japan ontzettend schoon, ruim en kwaliteit goed zijn.

*Prijzen zijn onderhevig aan veranderingen. De juiste prijzen worden in onze webshop aangegeven!

*iedereen onder de 6 jaar reist gratis

*Prijzen zijn onderhevig aan veranderingen. De juiste prijzen worden in onze webshop aangegeven!

*iedereen onder de 6 jaar reist gratis

Verschil tussen Ordinary en Green Class

Het verschil met de Ordinary Class (2e klasse) en Green Class (1e klasse) is vergelijkbaar met het verschil tussen eerste en tweede klasse in Nederland. Met de Green Class kun je reizen in de Green Car, een soort eerste klasse.

In principe is Ordinary Class prima aangezien de treinen in Japan van ongekend hoge kwaliteit zijn. Je hebt genoeg ruimte om te zitten en voor je bagage. Green Class is daarom alleen nodig als je écht luxe wil reizen.

Onze Japan Rail Pass partner

Azië-Expert kan de Japan Rail Pass aanbieden in samenwerking met Japanspecialist (onderdeel van JTB), een reisbureau gespecialiseerd in reizen naar Japan. Japanspecialist is gevestigd in Amsterdam en heeft Japans, Nederlands en Engels sprekend personeel waardoor ze klanten altijd te woord kunnen staan.

Door onze kennis van reizen in Azië en de kennis en connecties van Japanspecialist in Japan kunnen wij, in samenwerking met Japanspecialist, de Japan Rail Pass aanbieden. Door de goede samenwerking kunnen wij de Japan Rail Pass tegen dezelfde prijs aanbieden als andere Nederlandse reisspecialisten. 

Hoe werkt het?

Een Japan Rail Pass aanschaffen is ontzettend makkelijk. Het gebruik van zo’n pas is nog makkelijker. De pas kun je online bestellen via onze webshop. Je volgt hier simpelweg de volgende stappen;

 1. Bestel je Japan Rail Pass online en ontvang je voucher via de post;
 2. Ruil de voucher om bij een JR Office in Japan (aanwezig bij luchthavens en grotere treinstations);
 3. Start met je reis.

Om een Japan Rail Pass te kunnen gebruiken, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent een buitenlandse toerist;
 • Voor je reis ben je niet langer dan 90 dagen in Japan (toeristenvisum);
 • Je komt naar Japan als toerist.

1. Koop de pas

Bestel een Japan Rail Pass van 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen. Bestellen kan in onze webshop. Na bestelling ontvang je je voucher.

2. Wissel de pas om

Wissel de voucher (via de post verstuurd) om voor de werkelijke pass. Dit kan bij het vliegveld en alle grote treinstations in Japan.

3. Begin je reis!

Nadat je de voucher hebt omgewisseld kun je je Japan Rail Pass gebruiken in treinen, bussen en veerboten in heel Japan.

Is het echt goedkoper?

Dat ligt er aan hoe lang je naar Japan gaat en hoeveel je gaat reizen van A naar B. Als je langer dan een week naar Japan gaat raden we aan een Japan Rail Pass te kopen. Korter dan een week is niet rendabel.

Daarnaast ligt het er natuurlijk aan wat je wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld alleen steden als Tokyo of Kyoto bekijken en verder niet? Dan is een Japan Rail Pass waarschijnlijk niks voor jou. Als je echter Japan wil ontdekken is een Japan Rail Pass zeker goedkoper.

Onze eraring

Wij hebben de Japan Rail Pass aangeschaft voor onze reis van 3,5 week door Japan. We waren in totaal zo’n €35 goedkoper uit met een Japan Rail Pass. Geen schokkend bedrag, maar wel als je er van uit gaat dat we nog een week op Amami-Oshima hebben gezeten waar geen treinen rijden 🙂

TIP ♥ – wij hebben berekend wat we kwijt zouden zijn zonder JRP. Bekijk het overzicht hier

FAQ – Japan rail pass

Wij krijgen heel wat vragen over het gebruik van de Japan Rail Pass. Daar helpen we je uiteraard graag mee. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen beantwoord. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Over de Japan Rail Pass

Waarom moet ik de Japan Rail Pass (JRP) via Azië-Expert kopen?

Wij zijn officieel partner van Japanspecialist (onderdeel van JTB), een van de grootste reisspecialisten van Japan. Zij zijn officieel dealer van de Japan Rail Pass en aangesloten bij de ANVR en SGR: dat geeft je zekerheid. Vanwege hun kennis over Japan, hun kantoor in Amsterdam en Nederland, Engels en Japans sprekend personeel staan zij altijd voor u klaar mocht er iets fout gaan.

Dit kan niet met een buitenlandse agent. In noodgevallen kunnen de voucher(s) op Schiphol worden klaargelegd. Super service!

Moet ik een JRP aanschaffen?

Niks moet, maar het is wel handig.

De Japan Rail Pass is handig indien je grote afstanden met de trein wil afleggen. Denk aan Tokyo naar Kyoto. Deze trajecten kosten normaal al makkelijk €60 p.p. Als je 3 weken door Japan reist is de kans vrij groot dat je zulke afstanden vaak aflegt. Daarom is een JRP goedkoper dan losse kaartjes.

Voor lokale metro’s, bussen etc. moet je dus de JRP niet gebruiken. Dit is relatief duur. Hier voor kun je beter (goedkopere) kaartjes voor de metro of bus kopen.

Wat is een verschil tussen een voucher en de Japan Rail Pass?

Na betaling van de Japan Rail Pass in onze webshop ontvang je via de mail een bevestiging. De voucher krijg je thuisgestuurd (dus NIET in Japan). In Japan wissel je de voucher om voor de daadwerkelijke Japan Rail Pass. Dit doe je bij een van de JR Kantoren op de luchthaven of een van de grotere treinstations.

TIP ♥ – bij de voucher krijg je een boekje meegestuurd waarin alle JR Kantoren staan vermeld.

Kan ik de pas annuleren?

Je kunt je aanschaf annuleren. We annuleren dan de voucher. De annuleringskosten bedragen 15% van de voucherwaarde in EURO per pas. Regionale passen zijn NIET te annuleren.

Moet ik verzendkosten betalen?

Nee. Voor verzending in Nederland, België en Luxemburg niet. Hier maken we gebruik van de normale post (priority post). De levertijd van de voucher voor Nederland is 1-3 dagen, voor België en Luxemburg 5-8 dagen.

Het kan voorkomen dat de postbezorging door PostNL niet op tijd is. Daarom vragen we altijd om je bestelling uiterlijk twee weken van te voren te plaatsen vanuit Nederland en drie weken vanuit België of Luxemburg.

De voucher omwisselen

Hoe krijg ik een voucher en uiteindelijk de JRP?

Vul het bestelformulier op onze webshop in en bestel je Japan Rail Pas. Je kunt betalen via iDeal, Creditcard Bankcontact en SOFORT (België). Zodra je hebt betaald krijg je binnen 24 uur bevestiging in je mail. De daadwerkelijke voucher wordt wordt per post verstuurd. De levertijd van de voucher voor Nederland is 1-3 dagen, voor België en Luxemburg 5-8 dagen.

*Je kunt de voucher ook ophalen bij het Japanspecialist kantoor of op Schiphol.

Bij aankomst in Japan wissel je de voucher om voor de daadwerkelijke Japan Rail Pass. Dit kan bij de luchthavens en de vele treinstations.

TIP ♥ – alle JR Kantoren in Japan waar je de voucher kunt omwisselen staan aangegeven in het boekje die je bij je bestelling krijgt.

* Het adres van Japanspecialist

JTB Japan Specialist

Eurocenter II 11th Floor
Barbara Strozzilaan 384
1083 HN Amsterdam

Op Schiphol bij de Aviapartnerbalie tegenover KLM.

Binnen hoeveel dagen moet ik de voucher omwisselen?

Je moet de voucher binnen 3 maanden (90 dagen), na aanschaf in Japan omwisselen. Bestel de JRP dus niet te vroeg! Je kunt de voucher omwisselen bij een JR kantoor. Je vindt deze kantoren op internationale luchthavens of bij de grote treinstations, de openingstijden variëren.

Kan ik mijn JRP pauzeren of gebruiksdagen wisselen?

Nee. Zodra jij je JRP activeert is deze geldig voor 7, 14 of 21 aaneengesloten dagen. Hou er rekening mee dat er wordt gerekend met hele dagen en niet in 24 uur. Dat betekent dat als je een JRP van 7 dagen hebt en deze activeert op 12 maart om 16:00 uur, je JRP geldig is tot 18 januari tot 23.59 uur. Dus niet tot 19 maart 16:00 uur.

Moet ik aangeven wanneer ik de JRP activeer?

Nee. Welke dag je je pas activeert kun je zelf bepalen. In Japan geeft je, tijdens het omwisselen van de voucher naar de Japan Rail Pass of lokale pas, aan vanaf welke datum je de JRP of lokale pas voor het eerst wilt gaan gebruiken.

TIP ♥ – de inwisseldag van de voucher is dus niet automatisch de eerste gebruiksdag.

Het gebruik van de Japan Rail Pass

Binnen hoeveel dagen na activeren moet ik de JRP gebruiken?

Nadat je de JRP in Japen hebt geactiveerd bij een van de JR kantoren heb je nog 30 dagen om je Japan Rail Pass voor het eerst te gebruiken.

TIP ♥ – dit betekent dat je de pas een maand na aankomst in Japan nog kan activeren. Wil je bijvoorbeeld de eerste dagen aan het strand van Amami-Oshima doorbrengen (waar de JRP niet geldig is), kun je de JRP een week later activeren.

Kan ik de JRP vanaf het vliegveld al gebruiken?

Dat kan. Zodra je de voucher hebt omgewisseld op de luchthaven is de pas klaar om gebruikt te worden. Je Pass is geldig op de JR-lijnen

Moet ik mijn plaats reserveren?

De meeste treinen hebben wagons voor gereserveerde zitplaatsen (‘shiteiseki’) en wagons waar je vrij kunt kiezen (‘jiyuseki‘). Voor de meeste lokale treinen hoef je niet te reserveren, maar de Narita Expresstrein heeft alleen gereserveerde stoelen.

Wel of niet reserveren

Reserveren is alleen nodig als je in het hoogseizoen reist. Reis je buiten het hoogseizoen kun je altijd terecht. Als je wel een stoel wil reserveren loop je gewoon naar een van de JR Kantoren. Te herkennen aan de groene borden. Op vertoon van je JRP kun je een stoel reserveren. Hier hoef je niet voor te betalen.

Welke treinen kan ik gebruiken met de JRP?
In geval van de JRP

Met een Japan Rail Pass kun je alle JR treinen gebruiken, maar geen NOZOMI-shinkansen treinen op de Tokaido- (Tokyo-Osaka) en Sanyo- (Osaka-Fukuoka) lijnen. Ook de MIZUHO treinen op de Sanyo (Osaka-Fukuoka) en Kyushu (Fukuoka-Kagoshima) lijnen mag je niet nemen. De JRP dekt geen privélijnen, bussen of de metro.

In geval van een lokale pas

* Hokkaido Pass, alle JR Hokkaido-treinen en een aantal bussen.
* Sanyo Pass, alle JR standaard treinen inclusief de Nozomi Shinkansen en de Haruka naar Kansai Airport
* Kansai Pass, alle standaard JR treinen inclusief de Haruka en Shinkansen binnen de Kansai-regio.
* Kyushu Pass, alle JR treinen op Kyushu.

Kan ik online treintijden checken?

Dat kan via HyperDia. Op deze website kun je zoeken naar treinverbindingen en tijden.

Ik heb de voucher omgewisseld. Hoe werkt de JRP op stations en treinen?

Als de jouw JRP hebt geactiveerd kun je deze gelijk gebruiken op alle JR lijnen. Deze lijnen, en de JR Kantoren, zijn meestal in het groen aangegeven. De JRP is geen OV-kaart waarmee je automatisch in- of uit checkt.

De trein in

Om een trein te nemen moet je langs een speciaal poortje lopen. Hier zitten medewerkers van de JR Kantoren. Je laat simpelweg je JRP zien (en paspoort!) en dan kun je zo doorlopen. Het station uit gaat op dezelfde manier.

Overige vragen

Ik vertrek binnen een week. Red ik dat nog?

Ja. Dat kan nog. Zodra je de Japan Rail Pass hebt aangeschaft kun je de voucher afhalen op Schiphol. Onze Japan Partner maakt dan de voucher en brengen die een dag voor jouw vertrek naar Schiphol (Aviapartnerbalie, vertrek hal 2 tegenover KLM).

Wil je de voucher(s) zo snel mogelijk, dus bijv. op dezelfde dag of de volgende dag? Neem dan contact met ons op via onze contact pagina of bel met +31 6 1296 7223.

Ik ben mijn pas verloren

Als je de voucher in Nederland bent kwijtgeraakt kan JTB (onze partner) nog proberen een nieuwe te sturen. Daar moet je wel voor betalen. Als de kwijtgeraakte voucher niet is gebruikt kan deze deze worden vergoed voor 85% van de voucherwaarde (regionale passen uitgezonderd).

Ben je de voucher in Japan kwijtgeraakt? Dan kunnen wij helaas niets meer voor je betekenen.

Waarom willen jullie mijn vertrekdatum weten?

Dit vragen we om er zeker van te zijn  dat de 3 maanden geldigheid van de voucher niet overschreden wordt. Op die manier weten we of er nog genoeg tijd is om alles te kunnen regelen, zoals de betaling en verzending. De datum die je opgeeft (je vertrekdatum naar Japan) is dus NIET de ingangsdatum van je Japan Rail Pass.

Wel gebruiken we jouw vertrekdatum voor administratieve doeleinden. Deze komt op je factuur te staan, maar heeft dus niets te maken met de ingangsdatum van de Japan Rail Pass.

Ik heb een Japanse nationaliteit. Kan ik een JRP aanschaffen?

Nee, dat kan niet. Vanaf 31 maart 2017 komen mensen met een Japanse nationaliteit niet meer in aanmerking voor de Japan Rail Pass.

Is een JRP voor kinderen goedkoper?

Ja. De JRP voor kinderen (6 t/m 11 jaar) is 50% goedkoper. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis mee op schoot van de ouder indien er geen plek is.

Kan ik meerdere passen kopen om langer te reizen?

Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld een JRP van 21 dagen en een 7 dagen aanschaffen. Een 7-dagen JRP plus een 2 dagen Kansai pass kan ook. Een regionale pass, kan echter maar een keer per persoon worden aangeschaft.

Kan ik een JRP voor iemand anders kopen?

Ja. Dat is geen probleem. Het enige wat wij nodig hebben zijn de volledige paspoortnamen van de persoon waarvoor je de pas koopt. Wij versturen de voucher wel naar jouw adres in Nederland, België of Luxemburg. Niet naar andere adressen.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

4
 1. Pernille Dago

  Hallo,

  I will een rail pass kopen voor mijn vriend en ik voor onse reis naar Japan in mei. Ik weet gewoon niet of ik zul de 7 dagen of 14 dagen kopen. Hoe duur is het om te reisen zonder de rail pass, als we misschien 1 of 2 dagen moeten reisen tussen Tokyo en Nikko/Kyoto zonder rail pass? Is het dan beter om gewoon de 14 dags rail pass te kopen?

  Wat is jullie opinie?:)

  Dank u op voorhand.
  M.v.g Pernille Dago

  • Ties

   Hoi Pernille,

   als je alleen tussen Tokyo en Nikko of Kyoto reist heb je geen railpass nodig. Een kaartje voor de trein kost ongeveer €60 p.p. Als je elke dag, of om de twee dagen, met de trein reist heb je wel een Railpass nodig.

   Groeten,
   Ties

 2. m. reuser

  Is het mogelijk de pas verspreid te gebruiken Dus bijvoorbeeld ergens twee dagen verblijven en dan doorgaan dan weer een paar dagen verblijf en dan weer de trein nemen.

  • Ties - Reis Expert

   Hoi Reuser,

   dat kan. Je hoeft de pas niet elke dag te gebruiken. Wel is het zo dat de pas 7, 14 of 21 dagen geldig is. Het is niet zo dat als je de pas niet gebruikt het aantal geldige dagen verlengt wordt. Stel dat je een 7-dagen-pas op 1 juli activeert in Japan is deze tot 7 juli geldig. Ongeacht of je de pas elke dag gebruikt of om de paar dagen.

   Groeten,
   Ties

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.