Karimunjawa

Recht boven Semarang in Java vind je een van Indonesië’s best bewaarde geheimen: de Karimunjawa Archipel. Deze eilanden groep bestaat uit 27 eilanden, omringd door koraal. De witte zandstranden zijn subliem, zwemmen is geweldig en het tempo van het leven zoals het hoort op een tropisch eiland.

Karimunjawa is een van de best bewaarde geheimen van Indonesië. Je kunt er redelijk makkelijk komen en je hebt grote delen van het eiland voor jezelf! Op deze pagina geven we je de volgende informatie over deze prachtige eilanden:

Karimunjawa, een introductie

De Karimunjawa eilanden liggen in de Javaanse Zee. Slechts 5 van de 27 eilanden zijn bewoond. Het bijzondere is dat het vlak bij Java ligt maar toch zo weinig bezocht wordt. Karimunjawa is zo’n plek waar een verdwaalde buffel op een voetbalveld staat te grazen, waar locals overdag slapen en waar je de hele dag aan het strand kunt relaxen.

TIP – overdag is er geen stroom op het eiland. Stroom heb je alleen tussen 18:00 uur en 6:00 uur.

De eilanden worden vooral bezocht door vakantie-vierende Indonesiers, met name uit Java. De laatste tijd komen er echter ook meer buitenlandse toeristen. Niet alle delen van de archipel zijn toegankelijk. Zone One is volledig afgesloten. Er zijn speciale gebieden gereserveerd voor duurzaam toerisme.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië? Check dan onze reisgids Indonesië. Uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië.

Karimunjawa

Een vissersbootje op één van de stranden

De eilandjes

De lokale bevolking leeft vooral op de twee ‘grotere’ eilanden; Pulau Karimunjawa en Pulau Kemujan. Pulau Karimunjawa is het belangrijkste eiland met een heuvelachtig binnenland, indrukwekkende mangroves, mooie stranden en het enige ‘dorp’ van de archipel; Karimunjawa.

Het is ook het eiland met de meeste faciliteiten. Pulau Kemujan is wat platter en heeft veel mangroves. Hier ligt tevens het ‘vliegveld’.

TIP – er is maar één ATM en die kans is groot dat die leeg of defect is. Neem dus genoeg cash mee!

De schitterende stranden van Karimunjawa

Duiken en snorkelen

Naast relaxen aan het strand en kokosnoten leegdrinken kun je hier heel goed duiken en snorkelen. Bij ieder hostel of hotel kun je (dag) trips regelen. Het water is ontzettend helder en omdat er veel koraal ligt rondom de eilanden is zie je prachtige dingen onder water.

De duikspots bij Menyawakan Island staan bekend als goede duik-locaties. Bij Menjangan Kecil Island kun je zwemmen met witpuntrifhaaien.

TIP – sta vroeg op voor de zonsopkomst op Palm Beach Island, een aanrader!

Duiken kan hier erg goed

Vervoer

Om Pulau Karimunjawa te verkennen kun je een auto, brommer of fiets huren. Zeker de brommer is een leuke manier om het eiland, en alle strandjes, te verkennen. Als je de eilandjes wilt zien kun je ook een bootje (met local) huren en rondvaren.

Slapen op Karimunjawa

Je kunt slapen op Karimunjawa en Kemujan. Veel van de locals hebben hier een hostel of een homestay waar je voor een paar dollar kunt slapen. Naast hostels en homestays heb je ook nog een aantal hotels en zelfs een vijfsterrenresort.

TIP

Een brommer huren kost je zo’n 75.000 IDR per dag. Een helm is officieel verplicht maar zoals ze hier zeggen; ‘no police, no helmet’.

Hotels reserveren doe je eenvoudig bij Booking.com.

Karimunjawa

Het prachtig heldere water rondom de eilanden

Karimunjawa  – hoe kom je er?

Karimunjawa ligt vlak bij Java. De goedkoopste, en makkelijkste, manier om er te komen is vanuit de stad Jepara, vlak bij Semarang. Vanaf hier gaat er een lokale veerboot die je voor €4 per persoon in 6 uur op Karimunjawa af zet. Er zijn ook speedboten die vanuit Semarang of Jepara vertrekken. Dit kost je zo’n €10 per persoon maar is wel sneller; 2 uur.

TIP – check hier de actuele vertrektijden van de boten.

Er gaan ook vluchten, maar deze gaan niet altijd zoals gepland en zijn ook gevoelig voor annulering in slecht weer. Je landt op het aangrenzende Pulau Kemujan. Als je in een duur resort slaapt kun je zelfs, zoals in de Malediven, met een vliegtuigje gehaald worden.

Beste reistijd

De beste periode om de eilanden te bezoeken is van mei tot en met oktober.  De temperaturen zijn dan aangenaam en er valt minder regen. Tussen december en maart heerst het regenseizoen. Dit is dus iets minder geschikt voor eens strandvakantie.

Locatie Karimunjawa

Wat wij vinden:
  • Azië-Expert

Samenvatting

Iedereen kent Bali, Lombok en de Gili eilanden, maar kennen jullie Karimunjawa? Dit eiland is misschien wel mooier dan de eerder genoemde eilanden. En het is makkelijk te bereiken vanuit Java.

4.5

Vragen, opmerkingen en antwoorden

1
  1. B.A.Ribbens

    Meer informatie

    Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.