Kerala

Kerala is een provincie aan de zuidwestkust van India. Dit oogverblindend mooie gebied strekt zich 550 kilometer langs de Arabische Zee uit verdeeld door dichte bossen en bergen van de westelijke Ghats (bergen(. Kerala is een schitterend gebied met de mooiste rijstvelden, lagunes, rivieren en kanalen. Het tropische landschap wordt gezien als de mooiste in India. Google ‘Kerala’ en je ziet meteen waarom. Het betoverd bezoekers als sinds de tijd van de Grieken die op zoek waren naar specerijen.

Kerala

Zodra je hier voet aan land zet zal je reistempo ernstig omlaag gaan. De omgeving, de sfeer, de natuur. Kerala is een compleet andere wereld dan de chaos en drukte in de rest van India. Het is een laid-back plek, uniek in zijn soort. Kerala staat bekend om de backwaters, rijstvelden, kokospalmen, elegante woonboten en de heerlijk gekruide keuken. In het gebied leven wilde olifanten, exotische vogels en de tijger. Daarnaast houden de mysterieuze rituelen, tradities (zoals Kathakali toneelstukken en boot races) en spectaculaire festivals al eeuwen stand.

Kerala

Als je de drukte van de grote steden of het leven in India even zat bent vindt je in Kerale de rust die je nodig hebt. Er zijn een aantal populaire plekken als de grote haven van Kochi (Cochin). Al eeuwen geleden kwamen er handelaren naar Kochi op zoek naar specerijen. Een andere bekende stad in Kerals is de hoofdstad met de schitterende naam Thiruvananthapuram. Thiruvananthapuram is tevens de toegangspoort naar de prachtige palmstranden van Kovalam en Varkala.

Het leukste van Kerala is het reizen door dit mooie gebied. Vooral het reizen met de boot is spectaculair. De betoverend mooie Kuttanad regio rond de historische steden Kollam en Alappuzha is een feest voor het oog. De boten, die ook wel bekend staan al Kettu vallam (Gebonden boten) vervoeren je door de backwaters van Kerala. Het biedt reizigers de kans om het dorpsleven in India te ontdekken. En daarnaast is Kerala de ideale plek om te ontsnappen aan de hitte door te vluchten naar de heuvels waarvan de hoogste oplopen tot bijna 2.700 meter. Als je hier met de brommer, of rickshaw over de kleine weggetjes rijdt kruis je landschappen bezaaid met kerken, tempels, rijstvelden bossen, nationale parken (Periyar), uitgestrekte jungles en thee, koffie en rubberplantages. Het is sprookjesachtig mooi en de meeste mensen blijven hier veel langer dan geplant, betoverd door de omgeving.

Kerala

Cultuur Kerala

Hoewel Kerala vooral bekend staat om de betoverend mooie natuur gaat de geschiedenis al een tijdje terug resulterend in oude tempels, kerken en huizen. De meeste tempels zijn niet toegankelijk voor niet-hindoes maar zelfs van de buitenkant is het spectaculair. De tempels hebben een bijzondere bouwstijl en voorbeelden zijn het Puttan Malika Palace in Thiruvananthapuram en Padmanabhapuram Paleis , in het naburige Tamil Nadu.

Naast de tempels en kerken zijn de tradities en vooral de festivals in Kerala bekend. Er wordt veel geld gepompt (en verspilt) in de verschillende festivals. Er wordt hele nachten gefeest bij de tempels gecombineerd met vuurwerk en optochten met olifanten die worden begeleid door bijzonder luide trommels. Het bekendste festival is het Puram Festival in Thrissur in april of mei. Iedereen is welkom op deze festivals. Daarnaast zijn er nog verschillende theater stukken en traditionele dansen. Eeuwenoude dansen zoals de Kudiyattam worden nog steeds uitgevoerd en lokale rituelen als Theyyem (waar dansers bezeten worden door de goden van de tempels) houden nog steeds stand in het dorpsleven. Er zijn maar weinig toeristen die het zien maar van december tot maart is het mogelijk om tussen de dorpjes in het noorden te reizen om deze eeuwenoude tradities te aanschouwen.

Kerala

Reizen in Kerala

Reizen naar Kerals is niet voor de budget reizigers. Het gebied staat bekend als de duurste van heel India. Accommodatie is bijzonder prijzig (je krijgt hier ook wel mooie kamers voor). Goedkope accommodatie is schaars en zeker rond de kust, de backwaters en de bergdorpjes betaal je makkelijk €30 voor een standaard kamer in een hostel.

Laat je hier echter niet door afschrikken. Kerala is zonder twijfel één van de mooiste gebieden in India met het betoverende landschap. Het is zeker de moeite waard om wat geld te besparen en tijd vrij te maken om deze regio te bezoeken. Want hoewel er nog steeds weinig toeristen komen is het niet de vraag wat je wil zien in Kerala, maar hoe lang je hier wil blijven!

Kerala

Locatie Kerala