Khao Yai National Park

Khao Yai National Park ligt in het dik beboste Phanom Dangkrek gebergte. Het is het eerste Nationale Park van Thailand en tevens één van de meest populaire. In het park vind verschillende (wilde) dieren, een overvloed aan watervallen en mogelijkheden tot mooie wandeltochten. Het is niet voor niets dat Khao Yai National Park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Waarom Khao Yai 

Khao Yai National Park ligt op zo’n 120 kilometer van Bangkok en is dus redelijk makkelijk te bezoeken. Hierdoor komen er niet alleen toeristen. Veel locals uit de regio van Bangkok komen naar het park om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Sommige hebben hier zelfs een tweede huis, terwijl andere juist komen voor de leuke activiteit zoals paardrijden, golven, of quad-rijden. Je kan zelf ook overnachten in het park. Dit kan in luxe accommodatie maar je kan hier ook kamperen. Iets wat veel locals ook doen.

TIP – een georganiseerde dagtrip met gids vanuit Khao Yai naar het park kost je zo’n 1.300 tot 1.900 baht per persoon.

Khao Yai is het meest bezochte nationale park van Thailand. En met de grootste ‘collectie’ intacte moesson bossen van Azië is dat ook geen wonder. Naast de bossen vind je hier ook olifanten, tijgers, luipaarden, beren, herten, pythons en gibbons (apen). Daarnaast leven er nog zo’n 400 soorten vogels.

Stropers

Het park wordt niet bedreigd maar rangers raden wel aan om niet buiten de grenzen van het park te komen. Hier lopen namelijk schietgrage stropers. Zij zijn op zoek naar sandelhout olie. Deze wordt gevonden door te snijden in bepaalde bomen. De olie verkoopt voor z’n 20.000 tot 40.000 Baht per kilo (€1.000). 

Khao Yai

De bekende Nam Tok Haew Suwat waterval

Bezienswaardigheden

Het park is redelijk makkelijk zelf te ontdekken. Er zijn veel wandelpaden en boorden die je de weg wijzen. Om echter de mooiste grotten en watervallen te zien kan je beter een tour boeken aangezien deze nogal ver uit elkaar liggen. Wat je ook doet, probeer in ieder geval deze bezienswaardigheden in het park te bezoeken.

Watervallen

Khao Yai National Park herbergt nogal wat watervallen. Gelijk bij binnenkomst vind je al de kleine Nam Tok Kong Kaew waterval. DIt is echter het begin. Als je verder loopt vind je Nam Tok Haew Narok waterval. Dit is gelijk de grootste met een drop van zo’n 150 meter en meerdere lagen. De mooiste waterval is echter de Nam Tok Haew Suwat (zie foto’s) die het hele jaar door indrukwekkend is en niet alleen in het regenseizoen.

TIP – probeer het weekend en de feestdagen te vermijden omdat het dan behoorlijk druk wordt.

Wilde dieren

Het park herbergt tevens een aantal dieren. Zo heb je hier olifanten en apen. De Nong Phak Chi Observation Tower is een mooie plek om de dieren te spotten. Als je bij de camping staat (je kunt hier kamperen!) kun je in de vroege morgen ook herten tegen komen.

Wandelingen

De beste manier om het park te ontdekken is door een hike, of wandeling, te maken. Er liggen door heel het park verschillende paden die je kunt volgen variërend van een paar honderd meter tot een paar kilometer.  Als je bij de Nam Tok Haew Suwat wil kijken volg dan de Kong Kawe-Haew Suwat Trail. Een 8 kilometer lang pad waardoor je binnen vier tot vijf uur bij de waterval bent.

khao yai

De natuur is hier schitterend

Hoe kom je er?

Het park is goed te bereiken. De makkelijkste manier is om vanuit Bangkok de bus te pakken of een minivan te boeken. Die zijn meestal iets sneller.

Bus – er rijden bussen van Bangkok naar Khao Yai. Dit kost je ongeveer 130 baht en je doet er 3 uur over. Er rijden ook bussen vanuit Khorat. Vanaf hier kost het je 60 baht en doe je er 1,5 uur over.

Minivan je kunt ook minivans boeken naar Khao Yai National Park. Een minivan vanuit Bangkok kost je zo’n 180 baht en je doet er dan 2,5 uur over. het is dus een stuk sneller. Vanuit Khorat kost een minivan 100 baht en doe je er 2,5 uur over. Ook vanuit Ayutthaya kun je hier komen. Dat kost je 100 baht en duurt 2,5 uur.

Beste reistijd

Khao Yai kun je het hele jaar door bezoeken, maar houd er rekening mee dat het regenseizoen de paden glibberig en modderig kan maken. het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober. Groot voordeel van het regenseizoen is wel dat de watervallen op hun mooist zijn. Als je watervallen wil zien is dit dus de beste tijd.

Het ‘koude seizoen’ loopt van november tot en met februari met heldere en zonnige dagen. Een gemiddelde temperatuur van 22 graden zijn overdag en zo’n 10 graden in de avond. Ideaal seizoen voor wandelaars.

Het hete seizoen loopt maart tot en met april. Het is dan vochtig weer met dagelijkse temperaturen van 20 tot 30 graden. Niet de beste tijd om watervallen te spotten door de weinige regenval.

Locatie Khao Yai

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.5