Killing Fields (Phnom Penh)

De Killing Fields is geen ‘feel good’ trip. De Killing Fields, ook wel Choeung Ek, is een gebied van 17 kilometer groot waar de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot de gevangene van de Tuol Sleng (S21) gevangenis doodde. Tussen 1975 en 1978 werden hier 17.000 (!) vrouwen, kinderen en baby’s gemarteld en gedood. Om kogels te besparen werden de meeste gevangene doodgeslagen.

Killing Fields

Bij binnenkomst wordt je meteen duidelijk wat voor gruweldaden hier hebben plaatsgevonden. Je vindt hier meer dan 8.000 schedels in een glazen toren; de Memorial Stupa. Deze werd opgericht in 1988. Het bezoeken van de Killing Fields met kinderen wordt afgeraden en zelfs volwassenen verlaten deze plek emotioneel. Als je rondloopt over de Killing Fields, de massagraven ziet en de teksten leest besef je eens te meer wat voor hel dit geweest moet zijn. De Killing Fields van Choeung Ek is slechts één van de ongeveer 400 Killing Fields die uiteindelijk gevonden zijn. In totaal zijn er tijdens het regime van de Rode Khmer tussen de 1,7 en de 2 miljoen mensen vermoord.

De overblijfselen van mensen in de vorm van kledingresten en botten liggen nog steeds zichtbaar bij de Killing Fields. 43 van de 129 massagraven zijn vandaag de dag nog niet opgegraven. Wat de meeste indruk maakt is de Killing Tree. Om kogels en wapens te besparen werden kinderen tegen de boom doodgeslagen. Ouderen werden met stokken, messen of andere voorwerpen tegen de achterkant van hun schedel doodgeslagen of neergestoken. Het kwam zelfs voor dat ze gevangen dood lieten bloeden. Lang wisten mensen niet wat er in Cambodja is gebeurd maar als je de Killing Fields hebt bezocht realiseer je je wat er onder het bewind van Pol Pot heeft plaatsgevonden.

Het museum hier laat tekeningen en verhalen zien over deze treurige gebeurtenis en laat je de andere kant van dit schitterende land zien. Het is zeker niet de mooiste bezienswaardigheid maar wel een van de meest indrukwekkendste. Bij de Killing Fields is een audio tour te boeken waarin verhalen van overleverende te horen zijn. Op de audio tour is ook Hem Huy te horen, een beul van het vernietigingskamp die verteld over de technieken waarmee ze vrouwen en kinderen doodde. Hoewel de Killing Fields een absolute must is tijdens een bezoek aan Cambodja willen we je wel waarschuwen voor wat je ziet. Het is een schokkend bewijsstuk van de gruwelijke gebeurtenissen van nog geen 50 jaar geleden.

Locatie Killing Fields