Koh Lanta

Koh Lanta heeft misschien niet de hagelwitte stranden zoals het nabij gelegen Koh Phi Phi. Het heeft wel een ander belangrijke eigenschap en dat is dat de stranden hier veel rustiger zijn. Koh Lanta ligt in de buurt van Krabi in de Andaman Zee wat garant staat voor mooie foto’s. Het grootste eiland van de 50 eilanden tellende archipel biedt de langste stranden van allemaal en biedt genoeg vermaak voor elk type reiziger!

Niet iedereen die naar Thailand gaat komt op Koh Lanta. Voor degene die er wel heen gaan staan op deze pagina handige tips en reisinformatie over onder andere:

Koh Lanta; intro

In tegenstelling tot veel andere eilanden in de regio is Koh Lanta, wat officieel Koh Lanta Yai heet, redelijk rustig. Het is vooral populair bij gezinnen. Reden hiervoor is dat je (nog) geen discotheken en girly-bars aan de kust vindt. Daarnaast verbieden lokale wetten jetski’s rondom dit eiland.

TIP – huur een brommer en verken het eiland. Er zijn genoeg verborgen plekjes!

Dit alles zorgt voor een heerlijk ontspannen sfeer. Daarnaast herbergt Koh Lanta nog eens schitterende stranden waarvan veel nog écht strand is in plaats van veredelde uitgaansgebieden. De natuur in en rondom het eiland wordt ook nog eens beschermd door het Mu Ko Lanta Marine National Park.

Reisgids

Ga je binnenkort naar Thailand? Check dan onze Thailand reisgids. Samen met andere reizigers hebben we deze gids ontwikkeld vol met praktische tips, highlights en routes. Geïnteresseerd? Bekijk het dan snel!

Een gezellig avondje op het strand

Stranden Koh Lanta

Op een eiland ontkom je niet aan stranden. Koh Lanta heeft de langste stranden in de omgeving. Ze noemen dit eiland dan ook wel Pulao Satak wat ‘Eiland van de lange Stranden’ betekent. De meeste lange stranden liggen aan de westkust. Wij geven je hier de beste tips over de stranden van Koh Lanta.

Stranden Noord Koh Lanta

De mooiste stranden in het noorden zijn Kaw Kwang, Klong Dao, en Phra Ae (Long Beach). Al deze stranden zij ongeschonden uitgestrekte witte zandstranden met turquoise water. Je kunt hier het beste zwemmen. Ze liggen ook het dichtst bij Saladan, de belangrijkste toegangspoort naar het eiland. Hierdoor hebben deze stranden ook de beste (meest ontwikkelde) voorzieningen, met een veel keuze aan winkels, duikscholen, restaurants, accommodatie, bakkerijen en een bars.

Koh Lanta

De stranden op Koh Lanta doen niet onder aan die van Koh Phi Phi

Stranden Midden Koh Lanta

De stranden in het midden van Koh Lanta zijn Klong Kong, het rotsachtige Klong Tob en Klong Nin. Ze zijn iets minder spectaculair dan die in het hoorden, maar het zijn alsnog goede stranden om te ontspannen en te zwemmen. Klong Kong is het beste strand van het eiland. Je hebt hier veel voordelige bungalows.

Als je meer van feestjes houdt kun je beter naar Klong Nin waar veel gezellige strandtenten staan.

TIP – hou er rekening mee dat sommige resorts dicht gaan tussen mei en oktober vanwege het weer.

Stranden Zuid Koh Lanta

Als je op de zuidelijke stranden verblijft lijkt het alsof je op een ander eiland bent. Er verblijven hier maar weinig mensen omdat hier vooral luxe resorts staan. Het landchap is hier meer robuust. De mooiste stranden hier zijn Ba-Kantiang Bay, zijn Klong Jak, Ao Nui en Bamboo Bay. De stranden zijn vrij klein in vergelijking met die in het noorden.  Maar de groene jungle en grote rotsen in de omgeving maken dat meer dat goed.

Stap op de brommer en verken de verlaten stukjes van het eiland

Wat is er te doen

Heel veel is er niet te doen op dit eiland. De meeste mensen komen hier ook gewoon om te relaxen aan het strand. Degene die van duiken en snorkelen houden kunnen zich hier echter prima uitleven. Een paar van Thailands beste duikspots liggen binnen bereik van Koh Lanta. De beste plekken om te duiken zijn Hin Muang en Hin Daeng.

Je komt hier door zo’n 45 minuten met een speedboot te varen. Voor 2 duiksessies betaal je tussen de 3.000 en 3.500 Baht.

Het leven op Koh Lanta

Waar bij Koh Phi Phi of Krabi de kalkstenen en karst formaties de uitzichten domineren is Koh Lanta opvallend vlak. Het is daarentegen wel bebost. Met de brommer kan je dit 25 kilometer lange eiland prima verkennen. Onderweg kom je veel verschillende culturen tegen met hier en daar een tempel in één van de bossen.

TIP – bij TravelBird kun je voordelige reizen naar Thailand boeken

De locals vermaken zich vooral met visserij, landbouw en het toerisme. De locals kunnen overigens maar kort profiteren van het toerisme omdat het seizoen op Koh Lanta relatief kort is. Je kan hier het beste komen tussen november en april. Daarna wordt de zee en het weer onrustig waardoor het eiland slecht bereikbaar is.

Koh Lanta

Stap op de brommer en verken de verlaten stukjes van het eiland

Beste reistijd

De maanden november tot en met maart zijn de beste maanden om hier te zijn. In deze maanden valt de minste regen en is de temperatuur goed. Daarnaast is de zee in deze maanden het rustigst wat ideaal is voor duiken en dagtrips.

Tijdens onze zomermaanden valt hier de meeste regen. Zeker tussen september en oktober wanneer de moesson wolken en regenval brengt.

TIP – de beste maanden om Koh Lanta te bezoeken zijn november tot en met maart

Beste reistijd Kon Lanta

Hoe kom je er?

Er zijn echt ontelbaar veel mogelijkheden om hier te komen. De meeste zullen via Krabi, Phuket of Koh Phi Phi komen. Op al deze plekken kun je bij ieder hotel of touroperators tickets boeken naar Koh Lanta.

Vanaf Koh Phi Phi – boten tussen Koh Phi Phi en Lanta varen alleen tussen oktober en april. Ze vertrekken tussen 8:00 en 13:00. De bootreis duurt maar 1,5 uur en kost je zo’n 250 baht. Als je een speedboot boekt betaal je minimaal 700 baht.

Vanaf Krabi – boten vertrekken vanaf Krabi’s Khlong Chilat pier tussen 8:30 uur en 13:30 uur. Kosten voor de overtocht zijn 400 baht en het duurt ongeveer 2 uur.

Vanaf Phuket – vanaf Phuket vertrekken meerdere boten per dag die de route afleggen tussen Phuket, Koh Phi Phi en Koh Lanta. Een boottocht van Phuket naar Lanta kost zo’n 700 baht.

Locatie Koh Lanta

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Koh Lanta haalt het qua schoonheid niet bij het nabij gelegen Koh Phi Phi. Koh Lanta ligt in de buurt van Krabi in de Andaman Zee wat garant staat voor mooie foto’s. Het grootste eiland van de 50 eilanden tellende archipel biedt de langste stranden van allemaal en biedt genoeg vermaak voor elk type reiziger!

4.8