Koh Tao

In het begin had je Koh Samui, daarna Koh Pha-Ngan maar tegenwoordig doet Koh Tao hier niet meer voor onder. Met zo’n 21 vierkante kilometer is Koh Tao een waar ‘mini-eiland‘. Zijn grote broer Koh Samui ligt op korte afstand. Met zijn schitterende witte stranden en blauwe zee is Koh Tao echter een waar paradijs. Het eiland telt zo’n 1.400 inwoners die allen leven van het toerisme en dan met name het duiken. Dit is dan ook de grootste reden om naar Koh Tao te gaan. Je vindt er prachtige duikbestemmingen.

Relaxen op Koh Tao

Vandaag de dag komen er duizenden bezoekers naar dit eiland om te genieten van dit kunststukje van moeder natuur. Het water is hier rijk aan verschillende koralen en er bevinden zich vele zeedieren. Het eiland word ook wel ‘schildpaddeneiland‘ genoemd en is alleen per ferry te bereiken. Je vindt hier ook maar enkele ressorts met aan aantal huisjes op het strand. Een heerlijke ‘get-away’.

TIP – als je een brommer huurt kun je het hele eiland ontdekken!

Hoewel het een klein eiland is vindt je er van alles. Het is een veelzijdig eiland(je) waar iedere toerist zich kan vermaken! Hoewel duiken hier de grootste attractie is (en het is er werkelijk schitterend!) kan je hier ook goed wandelen in de jungles van het eiland. Verwacht uiteraard geen dagen durende jungle-tochten maar voor de afwisseling is het zeker de moeite waard! Mocht je het duiken en het wandelen zat zijn kan je je nog eens prima vermaken in het bijzondere goede nachtleven op Koh Tao.

Koh Tao

Duiken op Koh Tao

Op Koh Tao kun je ontzettend goed duiken. Het is ook hetgeen waar dit eilandje bekend om staat. Het is perfect voor beginners door het kristal heldere en ondiepe water. Daarnaast zijn de omstandigheden hier zo optimaal dat je het hele jaar kunt duiken op Koh Tao.

De beste duikspots liggen op zo’n 20 kilometer van het eiland. Onderwater kom je van alles tegen. Van tropische vissen tot kleurrijk koraal en van stingrays tot barracuda’s. Op het eiland vind je meer dan 40 duikscholen waar je alle PADI cursussen kunt halen of gewoon wat losses duiklessen kunt boeken.

TIP – de bekendste plekken om te duiken zijn Chumphon Pinnacle, Green Rock, Japanese Garden, Mango Bay, Sail Rock, White Rock en HTMS Sattakut

Prijzen

Door de enorme concurrentie zijn de prijzen voor een duikles of cursus op Koh Tao zijn bijzonder laag. Uiteraard zegt prijs niet alles en ligt een hoop aan de spullen en instructeur die je hebt, maar reken op de volgende prijzen:

  • PADI (Open Water Diver) – 9.800 baht
  • SSi (Open Water Diver) – 9.000 baht
  • Advanced Open Water – 8.500 baht
  • Divemaster – 25.000 baht
Koh Tao

Snorkelen en freediven

Als je niet zo van het duiken bent kun je uiteraard ook snorkelen. Je kunt verschillende snorkelstrips naar plekken in de omgeving van Koh Tao boeken. Je betaald zo’n 100 tot 200 baht voor spullen. Een tour boeken is meestal niet nodig. Je kunt met je gehuurde snorkelset gewoon het water inlopen, een stukje zwemmen en je hoofd onder water steken.

Een echte snorkeltour kost je tussen den 500 en 800 baht. Populaire plekken om te snorkelen zijn aaem Thian, Shark Island, Ao Hin Wong en Ligt House Point.

Freediving

Freediving is behoorlijk in opkomst op Koh Tao. Let er wel op dat freediving behoorlijk risicovol is. Neem dus sowieso een les voordat je iets zelf gaat proberen. Kijk voor een les bij Apnea Total. Een introductieles van een dag kost je zo’n 3.000 baht.

TIP – op sommige plekken kun je onderwater camera’s huren als je er zelf geen een hebt.

Koh Tao

Overnachten Koh Tao

Je kunt het beste overnachten in Koh Tao op en rond Sairee Beach. Hier vind je niet alleen veel budget accommodaties maar ook de meeste restaurants, duikscholen en bars. De slechte wegen bemoeilijken het vergelijken van verschillende guesthouses. Zeker in het hoogseizoen moet je soms wat moeite doen om een vrije kamer te vinden.

Je kunt dan in het hoogseizoen dan ook beter vooruit boeken. De prijzen zijn gemiddeld wat hoger dan in andere delen van Thailand. Door de relatief grote hoeveelheid aan opties kun je, zeker in het laagseizoen, nog wel een accommodatie vinden die binnen je budget passen. Reken op ongeveer €10 tot €20 per nacht.

TIP – als je alvast online wilt boeken of gewoon even de prijzen wilt bekijken, kun je dit het best doen op booking.com.

Hoe kom je er?

De boot is de enige manier om op Koh Tao te komen. De meeste boten varen de route tussen het vaste land (Chumphon) en Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui.

Koh Phangan – Boten naar Koh Phangan gaan 3x per dag om 6:00 uur, 9:30 uur en 15:00 uur. Het kost he tussen de 500 en 600 baht. Meestal wordt je opgehaald vanuit je accommodatie.

Koh Samui – Boten naar Koh Samui gaan 2x per dag. Het kost je rond de 600 baht en ze vertrekken om 9:300 uur en 15:00 uur. De boot gaat meestal (zo niet altijd) via Koh Phangan. Let er dus op dat je op het goede eiland uit stapt.

Koh Tao

Beste reistijd

Het weer op Koh Tao kun je in twee seizoenen indelen. Het regenseizoen (juni tot en met november) en het droge seizoen (december tot en met maart) Dit is vrijwel hetzelfde als Koh Phangan en Koh Samui. Hoewel er zijn twee belangrijkste seizoenen zijn is het weer op Koh Tao weer niet te voorspellen.

Over het algemeen kun je het eiland het hele jaar door bezoeken door de gemiddelde temperatuur van 25 tot 35 graden. Het eiland is op zijn drukst tussen juli en september en rond december (kerst) tot eind februari. Duiken kun je het beste doen tussen juni en september. Dan is het warm, zonnig en de zee kalm. Kom je rond oktober en november? Dan heb je lans om de grootste vis ter wereld te spotten; de walvishaai.

Beste reistijd Koh Tao

Locatie Koh Tao

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

In het begin had je Koh Samui, daarna Koh Pha-Ngan maar tegenwoordig doet Koh Tao hier niet meer voor onder. Met zo'n 21 vierkante kilometer is Koh Tao een waar 'mini-eiland'. Zijn grote broer Koh Samui ligt op korte afstand. Met zijn schitterende witte stranden en blauwe zee is Koh Tao echter een waar paradijs.

4.5

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.