Komodo Nationaal Park (UNESCO)

Het Komodo Nationaal Park ligt tussen de provincies Oost-Nusa Tenggara en West-Nusa Tenggara. Hoewel het park Komodo Nationaal Park heet telt het park drie belangrijke eilanden; Komodo, Rinca en Padar. In de omgeving liggen verder nog wat kleinere eilandjes. Het park beslaat in totaal 171.000 hectare (!) en is daarmee ruim 3.500 keer zo groot als ons eigen Vondelpark.

Komodo Nationaal Park

Het park is in eerste instantie opgericht om de Komodovaraan en zijn omgeving te beschermen. Dit was in 1980. Het park is in 1986 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vandaag de dag draait het Nationaal Park echter om veel meer dan alleen de Komodovaraan.

WIST JE DAT – Komodo National Park ook is uitgeroepen tot één van de New Seven Wonders?

Om deze eilanden heen ligt bijvoorbeeld schitterend koraal wat voor de snorkelaars en duikers een waar paradijs is.

Helaas wordt dit gebied bedreigd door het vissen met dynamiet. Onderzoek heeft uitgewezen dat van deze onderwaterfauna 900 soorten met uitsterven bedreigd worden.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië? Check dan onze reisgids Indonesië. Deze gids bevat ruim 120 pagina’s met uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië beschreven.

Komodo

Uitzicht vanaf het Komodo National Park

Wat is er te zien?

Overal zijn tours te boeken richting deze eilanden om deze prachtige omgeving te bezoeken. Niet alleen de eilanden Komodo, Rinca en Padar zijn schitterend, ook de omgeving is adembenemend. De ontelbare onbewoonde eilanden, de prachtig stranden en de natuur op de eilanden is onvoorstelbaar mooi! Een opvallend verschijnsel rond de Komodo eilanden zijn de roze stranden die ontstaan door een overvloed aan rood koraal voor de kust.

Het eiland Komodo is het grootste eiland en voor reizigers ook de best bereikbare. Dorpjes vindt je hier bijna niet. Er leven maar weinig mensen op het eiland. Het vissersdorpje Kampung Komodo ligt op een uurtje lopen van Loh Liang waar de meeste mensen aankomen.

Boottocht

Een mooie tour is een vier daagse boottocht van Lombok naar Flores waarbij je al deze eilanden bezoekt.

Een absolute aanrader! Deze kan je makkelijk op Bali, Lombok of Flores boeken.

Komodovaraan

De naam Komodo Nationaal Park is afgeleid van de Komodovaraan die op de eilanden leeft. Dit prehistorische monster kan tot 3 meter lang worden en leeft op de eilanden Komodo, Rinca en West-Flores. In totaal leven er zo’n 5.000 Komodovaranen. Tot 1911 wist de Westerse wereld nog niet van het bestaan van dit bijzondere dier. Volwassen Komodovaranen eten alles wat ze tegenkomen (incl. mensen). Ze eten herten, geiten en zelfs buffels. Het is niet zozeer de kracht waarmee ze aanvallen maar de bacteriën van de bijt die hun prooien doodt.

TIP – vrouwen die ongesteld zijn dienen dit te melden bij hun gids

Naast deze dieren zijn er ook wel eens mensen gedood door de Komodovaraan. Ze ruiken bloed vanaf vijf kilometer. Hoewel hij er sloom uitziet kan een Komodovaraan 8 tot 18 km per uur bereiken.

Komodo Island

Het strand waar ook Komodo varanen lopen

Beste reistijd

In principe kun je het Komodo National Park het hele jaar bezoeken. Er is echter wel een droog- en regenseizoen te onderscheiden. Het droge seizoen loop van april tot en met december. Het regenseizoen van januari tot en met maart.

De beste tijd om het park te bezoeken is van april tot en met december. Het weer is dan goed, niet te heet en vrij weinig regen.

Beste reistijd Komodo

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om er te komen is door een boottocht te boeken vanuit Lombok of Labuan Bajo op Flores. Je kunt ook zelf transport regelen vanaf Sape in Sumbawa maar deze bootjes zijn niet bepaald veilig.

Een tweedaagse trip vanuit Labuan Bajo kost tussen de 1.500.000 en 3.000.000 Rp (afhankelijk van de boot en de opties). Bij deze prijs zit lunch, snorkel spullen en een stop op Rinca eiland inbegrepen. Hetzelfde geldt voor de tours die je boekt vanuit Lombok.

Locatie Komodo Nationaal Park

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6