Kyoto

Als je de traditie en cultuur van Japan zoekt is Kyoto de stad waar je moet zijn. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden. Het telt niet voor niets 17 (!) bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen. Een bezoek hier is een feest voor alles en iedereen die cultuur zoekt. Kyoto is, meer dan Tokyo, een stad die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben!

De kans is groot dat je naar Kyoto gaat, het is immers een van de mooiste steden in Japan. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze indrukwekkende stad;

De stad

Kyoto zelf kent ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Het is altijd de Keizerlijke hoofdstad geweest van Japan. Gezien alle prachtige bezienswaardigheden hebben de keizers flink hun best gedaan om de stad een Keizerlijke status te geven. Overal vindt je tempels, paleizen en schitterende tuinen. Dit in combinatie met de schitterende locatie van Kyoto (het ligt in een dal) geven de stad een ongekend spectaculair uitzicht.

TIP –  in Kyoto kun je mooie routes lopen. Een bekende is de 30 minuten durende Daimonji-yama die je naar het viewpoint brengt. Hier heb je een prachtig uitzicht.

Type Japan in op Google en je komt de bekende plaatjes tegen; roze bloemen, traditioneel geklede vrouwen (geisha’s), prachtige tuinen, oude tempels, sfeervolle restaurants etc. Grote kans dat deze plaatjes uit Kyoto en omstreken komen. De stad heeft zo veel te bieden dat het onmogelijk is alles te zien! Het laat ieders hart sneller kloppen en laat onuitwisbare indrukken achter.

Fushimi Inari Taisha

Ken je die bekende foto van Japan met die rode palen? Dat is de Fushimi Inari Taisha, een van Japan’s bekendste en mooiste heiligdommen.

Het totale complex bestaat uit meer dan 5 tempels.

Een van de schitterende tempels in Kyoto

Waarom Kyoto

Vanaf 795 was Kyoto, dat toen nog Heiankyo heette de Keizerlijke hoofdstad van Japan. Dit heeft geduurd tot het einde van de Edoperiode in 1868. In dit jaar verplaatste de Keizer de hoofdstad naar Tokyo. Kyoto is de enige grote stad in Japan die gespaard werd tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor het cultureel erfgoed bewaard is gebleven. Sommige Japanners vinden dat Kyoto nog steeds de wettelijke hoofdstad is.

TIP – draag in Kyoto schoenen die je makkelijk aan en uit doet. Als je tempels bezoekt moet je namelijk je schoenen uit

Als je de stad in stapt verwacht je niet gelijk in één van ’s werelds meest cultuurrijke steden te komen. Het eerste wat je ziet is betonnen muren en de neon reclameborden. Voor het authentieke Kyoto moet je echter buiten het hypermoderne centrum zijn. Als je wat verder kijkt vind je die schitterende bouwwerken die Kyoto zo bekend maakt. Het is verstandig om een paar dagen uit te trekken voor deze stad.

Highlights Kyoto

We zullen hier niet de 17 (!) UNESCO bezienswaardigheden, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen benoemen. De kans dat je deze allemaal bezoekt tijdens je bezoek aan Kyoto is bijzonder klein. Onderstaande highlights mag je volgens ons niet missen bij een bezoek aan Kyoto.

Kinkaku-Ji

Dit paviljoen is één van de bekendste zen tempels van het land. Het wordt ook wel Het Gouden Paviljoen genoemd. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat de muren, pilaren en het dak bedekt zijn met bladgoud. Het gebouw is een replica van het oorspronkelijke paviljoen uit de 12de eeuw. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1950 in brand gestoken door monnik Hayashi Shoken. Het paviljoen werd herbouwd en behalve de bovenste verdieping werden ook de muren en pilaren op de eerste etage voorzien van bladgoud. De Kinkaku-Ji staat sinds 1994 op de Wereldergoedlijst van UNESCO.

Ryoan-ji Tempel

Vlak bij Het Gouden Paviljoen vindt je de Ryoanji Tempel. Deze tempel is voornamelijk bekend vanwege de schitterende zen-tuin die vol staat met15 rotsen. Het grappige aan deze tuin is dat waar je ook staat; er zijn nooit meer dan 14 rotsen tegelijkertijd zichtbaar. De Ryoan-ji Tempel is een boeddhistische tempel en is in 1473 gebouwd door Hosokawa Katsumoto. De naam betekent overigens ‘Tempel van de Vreedzame Draak’. Het is er rustiger dan Het Gouden Paviljoen en gezien de omgeving en mooie tuin absoluut het bezoeken waard!

Kiyomizudera

Qua ligging misschien wel de mooiste tempel van Kyoto. Om deze tempel te bezoeken heb je wel een goede conditie nodig, de tempel ligt namelijk op een berg. De Kiyomizudera Tempel noemen ze ook wel ‘De Tempel Van Het Pure Water’. In het voor en najaar geven de kleuren van de omliggende Misschien wel het meest indrukwekkende is het houten geraamte waarop het balkom van kersenbomen en esdoorns de tempel nog een mooier aanzicht. Voor de mooiste plaatjes moet je echter ’s avonds bij deze tempel zijn!

Kyoto

De Kinkaku-ji tempel

Fushimi Inari Shrine

De Fushimi Inari Shrine is een Shinto heiligdom die bekend staat om zijn duizenden gekleurde Torri poorten. Al deze poorten aan elkaar vormen een pad van ruim vier kilometer land die leiden naar de heilige berg Inari. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Kyoto. De Fushimi Inari Shrine heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoïstische heiligdommen in Kyoto. Alle (rode) poorten die je hier vindt zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. Lees hier meer.

Bamboo Forest

Bamboo Forest ligt niet in Kyoto maar in Arashiyama. Kyoto is echter wel de plek waar vandan de meeste toeristen dit schitterende bos bezoeken. Het Bamboo Forest is een veel bezochte plek. Het is niet bijzonder groot maar zal wel een bijzondere indruk op je achter laten! Het is er heerlijk rustig en je kan er schitterende foto’s maken. Bij het Bamboo Forest kan je workshops volgen waar je mandjes, chopsticks, bekertjes en nog veel meer dingen kan maken die de Japanners dagelijks gebruiken.

Kyoto

De bekende Fushimi Inari Torii Gates

Hoe kom je er?

De stad is makkelijk te bereiken vanuit heel Japan. Het is een grote stad en de infrastructuur in Japan is bijzonder goed geregeld. De makkelijkste manier om er te komen is met de trein. Die rijden door heel Japan en rijden vaak op tijd en zijn niet heel erg duur. Hieronder de alle opties;

Vliegtuig – je kunt naar Kyoto vliegen aangezien er twee vliegvelden in de buurt liggen. Het Osaka Itami Airport (alleen binnenlandse vluchten) en het Kansai International Airport (internationale vluchten). Een ticket vanuit deze stad kost al snel €200 waardoor de trein of bus veel goedkoper is.

Bus – Tussen Tokyo en Kyoto rijden nachtbussen. De rit duurt zo’n 8 uur en vertrekt meestal ’s avonds om 22:10 uur, 22:30 uur en 23:00 uur. Reken op zo’n 5.400 Yen (€45). Andere opties zijn Kanazawa (3.800 Yen) en Hiroshima (4.450 Yen).

JR Pass

Als je in Japan bent kan het handig zijn om een JR Pass aan ge schaffen. Zo’n pas is een soort OV kaart waarmee je makkelijk en goedkoper op bepaalde trein- en bustrajecten kunt reizen. Check deze site voor meer info!

Trein – Kyoto ligt op de Tokaido-San lijn. Deze lijn brengt je onder andere naar Kyushu, Nagoya, Osaka, Kobe, Himeji en Hiroshima. Treinen vertrekken vanaf het Kyoto Station. Bekende routes zijn onder andere:

 • Tokyo – dit kost je zo’n 8.210 Yen en je zult een aantal keren moeten overstappen. Je doet er minimaal 8 uur over;
 • Osaka – hier rijdt een JR shinkaisoku (snelle trein). De rit duur maar een half uur en kost 560 Yen;
 • Nara – met de Kintetse lijn ben je binnen 30 minuten in Kyoto. Je bent dan 1.110 Yen lichter. De langzamere trein kost 610 Yen en doet er 40 minuten over.

Het Bamboo Forest in Kyoto

Beste reistijd

Kyoto kun je in principe het hele jaar door bezoeken door de aangename temperaturen. Toch zijn de maanden oktober, november (herfst) en maart tot en met mei (lente) de beste maanden om de stad te bezoeken. In deze maanden zijn de bekende Japanse bloesems namelijk volop in bloei.

De zomermaanden, juni tot en met augustus, kunnen behoorlijk warm zijn terwijl de winters (december tot en met februari) best fris kunnen worden. Het regenseizoen loopt van midden juni tot eind juli. Het is niet te vergelijken met het regenseizoen in Thailand, het regent niet elke dag.

Beste reistijd Kyoto

Locatie Kyoto

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Als je de traditie en cultuur van Japan zoekt is Kyoto de stad waar je moet zijn. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden. Het telt niet voor niets 17 (!) bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen. Een bezoek hier is een feest voor alles en iedereen die cultuur zoekt. Kyoto is, meer dan Tokyo, een stad die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben!

4.6

Vragen, opmerkingen en antwoorden

3
 1. Jeroen

  Ontzettend leuk

  Kyoto was zo ontzettend leuk. Nog authentiek en leuke bezienswaardigheden. Wel veel Japanse toeristen die er rondlopen maar dat maakt het ook wel erg leuk.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Novella

  Kyoto was echt zo ontzettend gaaf. Ik zou iedereen die naar Japan wil aanraden om naar Kyoto te gaan. Wij vinden dit één van de hoogtepunten van onze reis 🙂 Overigens dank voor alle informatie heren Azië Expert.

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.