Landschap Cambodja

Cambodja is één van de kleinste landen in Zuid-Oost Azie, het land telt zo’n 181.000 vierkante kilometer. Het is daarmee iets kleiner dan Laos. Ongeveer 70% van landschap Cambodja bestaat uit bossen en oerwoud. Dit komt neer op bijna 120.000 vierkante kilometer. Helaas wordt dit door illegale houtkap steeds minder. Het leefgebied van veel wilde dieren wordt door deze houtkap bedreigd. Cambodja grenst aan Thailand, Laos en Vietnam.

Landschap Cambodja

Het landschap in Cambodja is vrij bijzonder. De meeste reizigers komen hier voor de Angkor Tempels maar het landschap Cambodja zal iedereen doen verbazen. De kust in het zuiden herbrgt tropische eilandjes terwijl de Cardamon Mountains het hoogste gedeelte van Cambodja vormt. Bijzonder is dat het landschap Cambodja maar voor 5% uit rivieren of meren bestaat  terwijl dit vroeger een belangrijk deel was van het Khmer-rijk. De grootste rivier is uiteraard de Mekong. Rondom het grootste meer van Cambodja, het Tonlé Sap meer werden in de tijd van het Khmer-rijk vele huizen en tempels gebouwd. De naam Tonlé Sap betekent ‘Zoetwaterrivier’, maar staat beter bekend als ‘Groot Meer’. Het Tonlé Sap meer kan gezien worden als het hart Cambodja wat gevoed wordt door de Mekong. De oppervlakte van het Tonlé Sap meer bedraagt ongeveer 2.500 vierkante kilometer. Dit is echter in het droogseizoen. In het regenseizoen kan het meer oplopen tot 6.500 vierkante kilometer! Het meer is het grootste meer in Zuid-Oost Azië en speelt een belangrijke rol in het landschap Cambodja en het dagelijkse leven van de Cambodjanen.

Het noorden van Cambodja wordt gekenmerkt door de bergen. Deze bergen zijn uitlopers van de Himalaya en geven het landschap Cambodja een bijzondere look. In deze bossen leven bijvoorbeeld olifanten, luipaarden, tijgers, wilde buffels, beren en verschillende soorten slangen (ook evaarlijke). In het noorden is er bijvoorbeeld het Dangrek gebergte. Met een hoogte van ‘maar’ 500 meter is deze berg nog altijd hoger onze nationale trots, de Vaalberg. In het zuiden vind je met 900 meter de Olifantsketen of Phnom Damrei en het oosten wordt gekenmerkt door de Moi-Plateaus. Mocht je dit niet hoog genoeg vinden raden wij het (zuid) westen van Cambodja aan. Hier bevind zich het Cardamom gebergte, of Chuor Phnom Kravanh. De hoogste berg van Cambodja is de Phnom Aural met 1.813 meter. Het is niet aan te raden om in Cambodja af te wijken van de bospaden. Door de Vietnam oorlog zijn er nog veel gebieden waar mijnen liggen.