Landschap China

China heeft een oppervlakte van 9.596.961 km² en is daarmee het op vier na grootste land ter wereld en ruim 300 keer groter dan Nederland! Je zou het qua oppervlakte kunnen vergelijken me West-Europa. Het zal dan ook niemand verbazen dat het landschap China erg veelzijdig is. Ongeveer twee derde van het land bestaat uit bergen en heuvels die vooral in het mooie binnenland liggen.

Boek hier voordelige vliegtickets naar China

Landschap China

In het immense land vindt je enorme bergen en bergketens, kleinere heuvels, meren (meer dan 2.000), rijstvelden,  rivieren en hoogland en vlakten. Ongeveer twee van het land bestaat uit bergen en heuvels. Dat het landschap China ‘heuvelachtig’ is blijkt wel uit het feit dat het land meer dan honderd bergtoppen heeft die hoger dan 7.000 meter zijn. De bekendste hiervan is ongetwijfeld de Mount Everest die deels in Tibet ligt, wat is geannexeerd door China, en deels in Nepal ligt. De Mount Everest is een kleine 8.848 meter hoog is. Het laagste punt in China ligt overigens 154 meter onder zeeniveau en heet Turpan Depression.

Het landschap China kent naast bergen en heuvels ook lage vlaktes en zelfs woestijnen. De grootse woestijn in China is de Gobi, ook wel Gebi Shamo genoemd. De woestijnen en droge vlaktes vindt je vooral in het noorden en noordwesten. Het landschap in China daalt van noord naar zuid en van west naar oost, alles richting de kust. Hierdoor heb je een groot aantal rivieren in China die richting het oosten stromen, in totaal zo’n 5.000! De langste rivier in China is de Yangzi Jiang die ongeveer 5.200 kilometer is. Het is hiermee na de Amazone en de Nijl de op drie na grootste rivier ter wereld. De bekendste rivier is de Gele Rivier die in veel boeken en films voorkomt en regelmatig het nieuws haalt door overstromingen. In totaal kent het landschap China zo’n 220.000 kilometer aan rivieren. Daarnaast heeft het nog een kustlijn van 5.500 kilometer met verschillende eilanden. Water genoeg dus.

China grens aan Rusland, Kazakstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Mongolië en Korea in het noorden, en Pakistan, India, Nepal,Myanmar, Laos en Vietnam in het zuiden. Het land heeft ruim 20.000 kilometer aan grens! Dat is ongeveer de helft van het aantal kilometers als je de hele wereld rond wilt.