Landschap Filipijnen

Het landschap Filipijnen is enorm divers. Als je op reis bent in de Filipijnen verbaas je je over het mooie landschap. De Chocolate Hills in Bohol zijn een prachtig voorbeeld van bizarre bergen maar ook de witte stranden, groene rijstvelden (die zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan), tropische bossen, diepe valleien en de prachtige duiklocaties zullen je versteld doen staan. Natuurliefhebbers zullen binnen no-time verliefd zijn op het schitterende landschap!

Boek hier voordelige vliegtickets naar de Filipijnen

Landschap Filipijnen

Het landschap Filipijnen vertoont veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Indonesië. Net als Indonesië wordt ook de Filipijnen gekenmerkt door eilanden. Het land telt in totaal zo’n 7.107 eilanden waarvan er ‘maar’ 3.144 een naam hebben. Daarnaast zijn er maar zo’n 1.000 eilanden bewoond. De grootste eilanden die het land kent zijn Luzon en Mindanao. Tel je alle eilanden bij elkaar op dan heb je zo’n 300.000 vierkante kilometer aan landschap waarmee de Filipijnen op de 73e plek staat als grootste land ter wereld. Het is daarmee net iets kleiner dan Italië. De Filipijnen zal je bijna altijd met vliegtuig binnen komen maar mocht je onverhoopt overboord slaan en moeten zwemmen kan dat het best naar de dichtstbijzijnde buurlanden als Vietnam, China, Maleisië en Indonesië. Van noord naar zuid is de lengte van de Filipijnen zo’n 1.900 kilometer.

Het landschap Filipijnen kenmerkt zich naast de vele eilanden ook door de bergen en veel bossen. Slechts 35% van het landschap Filipijnen is vlak. Deze bergen zijn ontstaan als gevolg van het naar elkaar toe bewegen van de Filipijnse Plaat en de Euraziatische Plaat. Hierdoor zijn ook de extreem diepe zeeën ontstaan rondom de Filipijnen. Door deze verschuivingen zijn er ook veel aardbevingen en vulkanen. De Filipijnen ligt, net als Indonesië, in het zogenaamde Ring of Fire gebied waar een aantal actieve vulkanen liggen. In 1991 barstte de Mount Pinatubo uit met verwoestende kracht die veel schade aanrichtte.

In Luzon vindt je overigens de grootste bergketen van het land; de Cordillera Central. De hoogste berg hier is de Mount Pulag, die 2.922 meter hoog is. Hiermee is hij net iets groter dan Mount Apo op Mindanao.

Naast bergen kenmerkt het landschap Filipijnen zich uiteraard door het vele water rondom de 7.107 eilanden. Door de verschuivingen vindt je bij de Filipijnen extreem diepe oceanen. Langs de oostkust ligt de Filipijnentrog die met 10.497 (!) meter diep tot de diepste plekken van de aarde hoort. Ook bij de Suluzee en de Zuid-Chinese Zee die beide dieper zijn dan 5.000 meter zwem je niet zomaar naar de bodem. Vlak bij Manilla vindt je Laguna Bay, dit is het grootste meer van de Filipijnen.

Flora en fauna Filipijnen

Het landschap Filipijnen was vroeger voor het grootste gedeelte bedekt met bossen. Het kent daarom ook een enorme diversiteit aan planten die nergens anders voor komen. Helaas worden veel van deze planten bedreigd door de ontbossing die na de Tweede Wereldoorlog massaal plaats vindt. Rond 1900 was het land met 210.000 km² bedekt met oerwouden, dat is 70%! Door de ontbossing is dat teruggelopen tot 71.000 km², wat slechts 23% van de totale oppervlakte is (2005). Illegale ontbossing is helaas een veel voorkomend probleem in Azië.

In de Filipijnen leven veel dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Dit heeft te maken met de geïsoleerde ligging van het land waardoor veel dieren zich verder hebben kunnen specificeren. Zo kent de Filipijnen al 600 soorten volgens waarvan 30% nergens anders ter wereld voor komt. Daarnaast heb je in de Filipijnen nog de Filipijnse apenarend, wat tevens de nationale vogel is. Helaas wordt het leefgebied van deze vogels ernstig bedreigd en leven ze alleen nog op Luzon en Mindanao.

Daarnaast leven er bijna 400 soorten reptielen en amfibieën. In de jungle vindt je vooral veel slangen waaronder diverse giftige slangen en wurgslangen zoals de netpython, één van de grootste slangen ter wereld.