Landschap Indonesië

Door de 17.508 eilanden is het landschap Indonesië enorm divers. Indonesië heeft een prachtig landschap met enorme vulkanen, schitterende eilanden, groene rijstvelden, ongekend mooie stranden en ’s werelds beste duik en snorkel locaties. Met maar liefst 140 miljoen(!) hectare regenwoud heeft het op Brazilië na zelfs het grootste regenwoud ter wereld. Ter vergelijking, Nederland is 4.1 miljoen hectare groot en telt ongeveer 0.5 miljoen hectare bos. Het zal dan ook niemand verbazen dat Indonesië een breed scala aan flora en fauna heeft.

Landschap Indonesië

De enorme veelzijdigheid in het landschap Indonesië heeft te maken met de klimatologische en geologische factoren en de grote van het land. Tussen oost en west Indonesië zit een wereld van verschil. Waar je in het westelijke gedeelte veel regenwouden vindt kan je in het oosten zomaar stuiten op droge vlaktes.

Bossen Indonesië

Bossen zijn al eeuwen lang het kenmerk van het landschap Indonesië. Je vindt hier bijvoorbeeld olifanten, luipaarden, tijgers, neushorens, chimpansees en oran-oetans. Daarnaast herbergt Indonesië een zeer bijzondere bloem, de Rafflesia. Deze bloem die een doorsnee kan bereiken van wel 1 meter. Op het eiland Nieuw-Guinea vindt je de grootse regenwouden van heel Zuidoost-Azië. Er staat hier nog zo’n 700.000 vierkante kilometer regenwoud. Vandaag de dag is ongeveer 60% van het landschap Indonesië bedekt met bossen maar door (illegale) ontbossing gaat dit hard achteruit.

Met name om de bevolking, die nog altijd groeit, te voorzien van woon/werk ruimte. Daarnaast is het tropisch hout ook een grote bron van inkomsten voor veel Indonesiërs. Helaas heeft deze ontbossing een schadelijk effect heeft op de natuur waardoor het ecologische evenwicht ernstig wordt verstoord. Niet alleen heeft dit nadelige effecten op de regenwouden zelf, ook de dieren die er wonen worden bedreigd.

Java

Zoek je meer informatie over het reizen door Indonesië? Kijk dan eens op de volgende pagina’s, je vind de mooiste bezienswaardigheden op de highlights Indonesië pagina, reisinformatie Indonesië staat vol met informatie over het reizen zelf en op de pagina vliegtickets Indonesië vind je informatie over hoe en waar je het goedkoopste vliegticket boekt.

Vulkanen Indonesië

Indonesië is een paradijs voor mensen die van vulkanen houden. Het landschap Indonesië wordt gekenmerkt door vulkanen. Er zijn vandaag de dag nog 100 vulkanen actief in Indonesië. Sumatra wordt bijvoorbeeld overspoeld door het Bukit-Barisan gebergte dat ook wel de ‘Ring of Fire’ wordt genoemd door zijn vijftig vulkanen. Hiervan zijn er overigens nog 9 actief. Tussen en Java vindt je de twee bekendste vulkanen; de Krakatau of Rakata. Op andere eilanden vindt je tevens bekende vulkanen die te beklimmen zijn. Dit zijn onder andere de Gunung Agung op Bali, de Merapi, Kelud, Semeru, Pangranro en Gede op Java en de Gunung Rinjani op Lombok.

Dat de vulkanen gevaarlijk zijn bleek wel in 1800 toen in 1883 de Krakatau uitbarstte. De uitbarsting was zo heftig dat er vloedgolven op Java aankwamen die aan meer dan 35.000 mensen het leven kostten. Eerder was de ook al de vulkaan Tambora op Sumbawa uitgebarsten waarbij 90.000 mensen omkwamen. De vulkanen zijn echter niet alleen slecht. Als er een vulkaan uitbarst komt er namelijk mineraalrijke as naar buiten die verspreid wordt door de lucht en rivieren. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid van de grond sterk verbeterd en maakt het landschap Indonesië één van de vruchtbaarste ter wereld.

De hoogste berg in Indonesië is overigens de Puncak Jaya, ook wel de ‘Overwinningsberg’. Deze vindt je op het eiland Papua en is 5.040 meter hoog. Het is de hoogste berg binnen Oceanië en staat zelfs vermeld op de lijst van de zogenaamde ‘Zeven Toppen’. Hier ligt ook eeuwig sneeuw.

Eilanden Indonesië

Als je het landschap Indonesië analyseert ontkom je niet aan de eilanden. Indonesië telt 17.508 eilanden. De grootste zijn Java, Sumatra, Kalimantan (Borneo) en Nieuw-Guinea (gedeeld met Papoea-Nieuw-Guinea). Toch woont ruim de helft van de bewoners op Java en Bali. Hier vindt je dan ook de grootste steden. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta in Java.
Het grootste meer van Indonesië bevindt op Sumatra en heet het Tobameer. Het meer heeft een oppervlakte van 1700 km2 en is daarmee het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het is niet alleen het grootste meer ter wereld, maar ook het diepste (450 m) en het hoogstgelegen (900 m). Het Tobameer is niet het enige meer; op Borneo liggen in totaal ruim 100 meren.

Gili eilanden