Landschap Japan

Wat veel mensen niet weten is dat Japan een schitterend landschap heeft met een grote veelzijdigheid. Ja kunt tropische stranden bezoeken, berglandschappen beklimmen en schitterende rijstvelden bekijken. En dat allemaal op meer dan 6.852 eilanden.

Landschap Japan

In totaal telt Japan 377.944 vierkante kilometer en waarvan Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu samen 98 procent beslaan. Je vindt hier de meest uiteenlopende dier- en plansoorten. Zo herbergt het land meer dan 150 bomensoorten en ruim 3.000 verschillende plantensoorten! De meest bekende plat en boomsoort uit Japan zijn ongetwijfeld de Sakura en Take, respectievelijk de Kersenbloesems en de Bamboe. De Sakura bloeit in het voorjaar prachtig op en zie je veel terug in Japan.

Mount Fuji

Het Sagano Bamboebos is laat je zien hoe geweldig mooi de natuur kan zijn in Japan. Veel planten en bloemen hebben overigens een betekenis. Zo herinnert de Sakura (die al na een paar dagen uitvallen) op een poëtische wijze aan de snelle veranderingen in de wereld. De Take, dat sterk en buigzaam is, staat voor de gave om moeilijkheden te overwinnen en sterk te worden. In de lente is er overigens een populair fenomeen, het Hanami (‘bloemen kijken’) wordt dat gevierd.

Japans landschap

Het landschap Japan herbergt daarnaast nog zo’n 400 vogelsoorten en vindt je er ruim 130 soorten ‘landdieren’ waaronder apen, beren, luipaarden etc. Als je heel veel geluk hebt kom je de Japanse shikahert en de Japanse slaapmuis tegen. Bij de eilanden vindt je ook ontelbaar veel dolfijnen en walvissen.

Op dit moment is nog steeds twee derde van het landschap Japan bedekt met bos. De bekendste bomen in Japan zijn overigens de Japanse Ceder, die 40 tot 70 meter hoog kunnen worden! Het grootste deel van de bergen en komt niet boven 2,000 meter uit wat Japan geen hoogvlieger maakt. Het Hidagebergte ook wel de ´Japanse Alpen´ in Zuid-Honshu komen met 3.000 meter iets hoger uit.

Wat minder bekend is het feit dat Japan meer dan 240 vulkanen telt waarvan er nog meer dan vijftig actief zijn! Er worden zelfs jaarlijks tussen de 7.000 en 8.000 (!) aardschokken gemeten! Dit komt omdat Japan op het raakvlak ligt van die geologische platen. Het maakt Japan daardoor het meest actieve gebied ter wereld als het gaat om aardbevingen. Wees echter niet bang dat je 20 schokken per dag voelt. De meeste bevingen worden nauwelijks opgemerkt in het dagelijkse leven.