Landschap Laos

Laos is een paradijs voor wie van natuur houdt. Met de 236.800 vierkante kilometer die Laos groot is kan je een flinke natuur wandeling maken. Het landschap Laos kenmerkt zich door bergen en rivieren. Het land wordt ingeklemd door China, Myanmar, Vietnam, Thailand en Cambodja. Het is daarmee ook het enige land in Zuid-Oost Azië wat niet aan de zee grenst.

Landschap Laos

Laos is zo’n zes keer groter dan Nederland en 70% van het landschap Laos bestaat uit bergen van gemiddeld 1.500 m hoog. De hoogste berg die je zult vinden in Laos is de Phu Bia en is 2.817 meter hoog. Deze berg ligt in de noordelijke provincie Xhieng Khuang. Naast de Phu Bia is Laos eigenlijk verdeeld over vier bergplateaus; het Xieng Khouang-plateau in het centrale gedeelte van Laos, het Nakai-plateau en het Khammuan-plateau in het noorden en het Boloven-plateau in het zuiden.

Het land wordt van noord naar zuid doorgesneden door de Mekong rivier. Dit is met zo’n 70 meter ook het laagste punt in Laos. De Mekong is een belangrijke schakel in de transport van goederen in Laos. Daarom wonen ook veel Laotianen langs de Mekong. De Mekong in Laos is 1.865 kilometer lang (in totaal is de Mekong ruim 4.300 kilometer lang) en naast locals reizen ook veel toeristen via de Mekong. In het zuiden vindt je tevens één van de mooiste gebieden in Laos. Bij de 4.000 Islands of Si Phan Dhon liggen idyllische eilandjes in de Mekong rivier waar zelfs wilde zoetwaterdolfijnen (Irrawaddy) zwemmen.

Nong Khiaw

Beschermd landschap Laos

Het landschap Laos, en met name de bossen, wordt gelukkig minder schade toegebracht dan in overige Aziatische landen. Maar helaas is ook hier illegale houtkap en smokkel van exotische dieren nog steeds gaande. Gelukkig heeft de Laotiaanse regering maatregelen genomen door National Protected Areas op te stellen. Op dit moment zijn er ongeveer 20 van dit soort parken die 15% van het landschap Laos beslaan. De gebieden bestaan onder andere uit kalkstenen rotsformaties, tropische regenwouden, verschillende plant- en diersoorten en ongerepte natuur. Tours zijn (gelukkig) bijna niet te boeken naar deze regio’s en de tours die er zijn, zijn ecologische tours. Bekende Protected Areas zijn het Phoun Hin Boun Protected Area, het Phou Khao Khouay Protected Area en het Xe Pian Protected Area