Landschap Myanmar

Myanmar heeft een oppervlakte van 676.578 vierkante kilometer. Het land, dat sinds 1989 Myanmar heet, is daarmee vergelijkbaar met Frankrijk en daarmee ruim vijftien keer groter dan Nederland. Het is het grootste land op het vasteland van Zuid-Oost Azië. Myanmar grens aan landen als Bangladesh, India, China, Laos en Thailand maar het landschap Myanmar is verschillend dan andere Aziatische landen.

Boek hier goedkope vliegtickets naar Myanmar!

Landschap Myanmar

Wat niet veel mensen weten is dat Myanmar ruim 2.000 kilometer aan kust heeft! De kust speelt dan ook een belangrijke rol binnen het landschap Myanmar. Naast de kilometers kust wordt Myanmar met een soort natuurlijke grens omsloten door bergketens. In het noorden van Myanmar vindt je zelfs uitlopers van het Himalayagebergte. Hkakabo Razi is in dit gebied met 5.889 meter hoog de hoogste berg van het land. Helaas is deze nog niet toegankelijk voor toeristen. In het noorden van het land vindt je tevens de Gouden Driehoek, het drielandenpunt wat Thailand, Laos en Myanmar met elkaar verbindt. In het oosten van Myanmar ligt een bekende hoogvlakte: het Shan-plateau. In dit gebied vindt je ook de grootste meren van het land waar de locals meestal leven van visserij en landbouw.

Bagan

Rivieren domineren niet alleen het lokale leven maar ook het landschap Myanmar. De Ayeyarwady rivier, die vroeger Irriwady heette, loopt van noord naar zuid en heeft een lengte van 2.000 kilometer. De Ayeyarwady rivier is hiermee de belangrijkste voedingsbron voor de bevolking van Myanmar. Naast de Ayeyarwady rivier heb je nog de Chindwin, de Thanlwin en de Mekong. De Mekong is één van de bekendste rivieren in heel Azië. Naast de rivieren heb je in het land ook verschillende meren. Het bekendste en meest bezochte meer is het Inle Meer. De bevolking hier leeft niet alleen van het meer ook op het meer.

Naast de rivieren en bergen bestaat een groot deel van het landschap Myanmar uit bossen. Doordat er zo veel bossen zijn is Myanmar één van de belangrijkste leveranciers van tropisch hardhout ter wereld. Vooral teakbomen worden veel geëxporteerd. Helaas heeft het illegaal kappen van deze bossen nadelige effecten op het landschap Myanmar. Zo is het land nog maar met de helft bedekt met tropisch regenwoud, bamboebossen, mangrovebossen, loofbossen en dennenbossen. Het treurige is dat de inwoners van Myanmar de ontwikkelingen niet bij kunnen benen en het meeste geld naar buitenlandse investeerders gaat. Ook de dieren die hier leven hebben last van de (illegale) bos bekappingen. Naar schatting leven er in Myanmar 251 zoogdieren, 687 vogelsoorten, 203 reptielachtige en 70 amfibiesoorten. Je vindt er bijvoorbeeld olifanten, luipaarden, beren, neushoorns, tapirs, apen, slangen, prachtige vlinders en tijgers. Myanmar heeft het grootste tijgerreservaat ter wereld.

Naast de illegale houtkap is ook de traditionele geneeskunst een bedreiging voor de dieren en het landschap Myanmar. Er worden gejaagd op dieren omdat deze helende krachten zouden hebben.