Landschap Nepal

Nepal heeft een prachtig landschap. Het landschap Nepal wordt uiteraard overheerst door het Himalayagebergte maar het heeft ook bossen, meren, nationale parken, rivieren en graslandschappen. In het land kan je prachtige trektochten maken, fietsen over de mooiste bospaden, raften in de wildste rivieren of bergen beklimmen tot je er bij neervalt.

Landschap Nepal

Nepal is een rechthoekig land van 147.000 vierkante kilometer groot. Hoewel het daarmee voor Azië een klein land is, is het wel ruim drie keer groter dan Nederland. Het land heeft een afstand van ongeveer 850 kilometer en het is zo’n 220 kilometer breed. Nepal grenst aan Tibet en India. Zoals hierboven al staat beschreven wordt het landschap Nepal overheerst door het Himalayagebergte. Uiteraard is er de Mount Everest (in Nepal de Sagarmatha genoemd), met 8.848 meter de hoogste berg ter wereld. Maar daarnaast heb je ook nog de Lhotse met een slordige 8.516 meter. Wetenschappers hebben onderzocht dat de ontwikkeling van de Himalaya al 30 miljoen jaar geleden is begonnen!

Kathmandu Vallei

Als je in Nepal bent zal de grote diversiteit in de natuur meteen opvallen. Dit komt omdat het land een klein oppervlakte heeft maar wel kilometers hoogteverschil heeft. Hierdoor heb je meerdere klimaatzones bij elkaar. Door deze klimaatzones leven er ook een hoop verschillende diersoorten. In de hoger gelegen gebieden, waar het eeuwige sneeuw ligt vindt je de zeldzame sneeuwluipaard. Je hebt echter ook grasvlaktes waar het kwik op kan lopen tot 40 graden. Hier vindt je bijvoorbeeld neushoorns welke je kan bezichtigen in het Royal Chitwan National Park. Nepal kent zelfs 180 soorten zoogdieren. Naast de neushoorns en luipaarden vindt je tevens olifanten, tijgers, panda’s, geiten en de zwarte Himalayabeer. Naast deze landdieren leven er ook nog eens 800 soorten vogels. Dat is zo’n 10% van elle vogels die wij kennen!

Kathmandu Vallei

Bedreiging landschap Nepal

Net als in veel andere landen wordt ook het landschap Nepal bedreigd door bijvoorbeeld illegale houtkap. Daarnaast is er door bevolkingsgroei en het toerisme een enorme hoeveelheid afval. Dit wordt achter gelaten in de rivieren en straten in de buurt Kathmandu. Ook bij de Mount Everest vindt je grote vuilnishopen. In Nepal geldt dan ook; ‘Leave nothing but footprints’. Hou de natuur schoon!

Gelukkig is er nog wel een hoop moois te zien in Nepal. Zo kan je heel veel flora en fauna zien in parken als Chitwan National Park, Royal Bardiya National Park en het Koshi Tappu reservaat. Bezoek naast de tempels ook eens National Parken en laat je betoveren door het schitterende landschap Nepal!