Landschap Sri Lanka

Sri Lanka heeft de vorm van een parel en deze vergelijking komt aardig in de buurt met de schoonheid van het landschap Sri Lanka. Het land heeft ‘slechts’ de oppervlakte van de Benelux (65.000 km2) maar is enorm veelzijdig. Het landschap Sri Lanka kenmerkt zich door prachtige witte stranden, groene rijstvelden, dicht bossen en opvallend veel watervallen.

Vlieg voor minder dan €450 naar Sri Lanka

Landschap Sri Lanka

Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India. Het is één van de kleinste landen in Azië maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het landschap Sri Lanka heeft alles waar je als reiziger op zoek naar kan zijn. Vruchtbare gronden, dorren vlaktes, tropische bossen, heilige bergen, typisch Aziatische rijstvelden en uiteraard oogverblindend mooie stranden!

Het zuiden van Sri Lanka herbergt uitgestrekte savannes waar maar weinig mensen wonen. Je vindt er wel enkele nationale parken met wilde dieren als panters, olifanten, buffels, beren, herten en krokodillen. Vanuit het dunbevolkte zuiden trek je over het dik begroeide bankenlandschap richting het dichts bevolkte gebied in Sri Lanka; het westen. Het westen van Sri Lanka is naast het dichtstbevolkte ook het groenste gedeelte van het eiland, wat op zich een bijzondere combinatie is. De westkust is tevens de drukste en meest toeristische kust waar je veel brede, ondiepe rivieren vindt die overgaan in lagunes, koraalriffen en baaien.

Nuwara Eliya, vakantie Sri Lanka

Het landschap Sri Lanka in het noorden is het meest vlak en het grootste gedeelte van het jaar is het hier droog en dor. Sinds hier mensen wonen wordt het landschap hier bevloeid door kunstmatige meertjes die mensen hier hebben aangelegd. In het noorden van Sri Lanka vindt je ook nog de ruïnes van Polonnaruwa, overblijfselen van de eens zo indrukwekkende klassieke cultuur van Sri Lanka.
Het landschap Sri Lanka in het centrale gedeelte kenmerkt zich door groene heuvels en bergen. Je vindt hier niet alleen de typische rijstvelden maar ook met de hand aangelegde tuinen voor het kweken van specerijen, kleinere plantages voor koffie, bananen en kardemom. De huisjes van de locals die in de bergen wonen zijn vaak versierd met kleuren en omring door prachtige bomen en planten. In het centrale gedeelte vindt je tevens diepe valleien maar ook de hoogste berg van Sri Lanka; de Pidurutalagala of Mount Pedro is 2.524 meter hoog. Naast Mount Pedro vindt je hier ook de heilige Sri Pada (Samanalakanda) of Adam’s Peak (2243 m).

Sigiriya

Bedreiging landschap Sri Lanka

Helaas wordt ook het landschap Sri Lanka bedreigd door toedoen van de mens. Illegale boskap is één van de grootste redenen van deze bedreiging. Rond 1850 was zo’n 80% van het landschap Sri Lanka nog bedekt met bossen, in 2002 was dat nog maar 19%. Niet alleen het landschap Sri Lanka maar ook de dieren die hier leven worden ernstig bedreigd. Naast de olifanten, beren en panters vindt je in Sri Lanka ook nog 450 soorten vogels en opvallend veel fel gekleurde vlinders.