Landschap Tibet

Als je over het landschap Tibet schrijft ontkom je uiteraard niet aan de hoogste berg ter wereld. De Mount Everest ligt op de grens van Nepal en Tibet en is 8.848 meter hoog. Het eerste wat dan ook opvalt is het berglandschap in Tibet. Tibet wordt omgeven door enorme bergen.

Landschap Tibet

landschap tibetIn het noorden van Tibet vindt je het Tanggula-gebergte, het oosten herbergt het Henduan-gebergte, het westen wordt gekenmerkt door het Kunlun-gebergte en in het midden van Tibet vindt je ook nog de Nyainqentanglha- en Kangdes-gebergtes. De bekendste regio is uiteraard het Himalaya-gebergte. Dit vindt je in het zuiden het land en is waarschijnlijk de belangrijkste pijler binnen het landschap Tibet.

In het Tibetaans betekent Hima ‘sneeuw’ en alaya ‘verblijfplaats’. De Himalaya wordt dan ook wel de ‘plaats van de sneeuw’ genoemd. Uiteraard vindt je hier ook de bekendste, en met 8. 848 meter ook de hoogste berg, ter wereld, de Mount Everest. De Tibetatanen noemen het uiteraard niet de Mount Everest maar de Qomolangma. Het betekent de ‘Godinnenberg’. De Tibetanen zijn fysiek ingesteld op de hoogte van het land. Zij kunnen zonder problemen op grote hoogte leven.

Naast deze bergen vindt je in het landschap Tibet ook enorme graslandschapen, vooral in het noorden. Tibet heeft één van de grootste weidegrondgebieden ter wereld. Mocht je denken dat er in Nederland veel schapen en koeien rondlopen heb je dat mis. In het landschap Tibet lopen miljoenen schapen en koeien rond.

Tibet herbergt ook oerwouden. Deze vindt je vooral in het oosten. In deze oerwouden vindt je heel veel plantsoorten en wilde dieren zoals tijgers, lynxen, luipaarden, oerang-oetangs, beren, wolven, wilde paarden, vossen en antilopen. Helaas worden sommige van deze dieren afgeschoten omdat ze geneeskrachtige ‘producten’ kunnen leveren. Het land bezit overigens ook veel natuurlijke grondstoffen. Je vindt er ook de grootste kopermijn van Azië. Verder wordt er ook nog eens goud, ijzer, magnesium, chroom, steenkool, olie, zwavel, uranium en plutonium in de bodem gevonden. Helaas gaan de opbrengsten meestal niet naar de lokale bevolking.