Landschap Vietnam

Vietnam heeft eigenlijk alles te bieden wat je qua landschap zoekt. Het landschap Vietnam is divers en je vindt in Vietnam eigenlijk alles wat Azië je kan bieden. Als je Vietnam bekijkt zie je een uitgestrekt land wat breed is in het noorden en smaller in het midden en zuiden. Het centrale gedeelte, rondom Hue, is niet meer dan 50 kilometer breed. Het grootste gedeelte, zo’n 75%, is bedekt met heuvels en bergen. In het zuiden vindt je loofbossen en tropische regenwouden. In het midden beginnen de bergen die tot het noorden lopen waar je de Fansipan vindt, met .143 meter, de hoogste berg van Vietnam. Het noorden kenmerkt zich dan ook met bergen en door het koele klimaat vindt je hier ook veel rijstvelden, mangroven en karstformaties.

de voordeligste tickets richting Vietnam boek je hier!

Landschap Vietnam

Het land in Vietnam is enorm vruchtbaar waardoor je veel landerijen en rijstvelden vindt. Vietnam is samen met India zelfs de grootste rijstexporteur ter wereld. De meeste inwoners van Vietnam vindt je in het zuiden. Niet zozeer omdat dit veel mooier is maar wel vanwege het feit dat de regio de Mekong Delta ligt. De Mekong is de belangrijkste regio in Vietnam en wordt gevoed door de Rode Rivierdelta die in het noorden begint. Daarnaast is het zo Vietnamezen bewust richting het zuiden gingen om zo ver mogelijk van de Chinezen weg te blijven die Vietnam ruim 1.000 jaar overheerst hebben.

Het landschap Vietnam is zo gevarieerd omdat er veel hoogteverschillen zijn en daarom ook temperatuurverschillen. Hierdoor vindt je in het noorden de prachtige bergen met rijstvelden en dennenbossen, in het zuiden liggen juist weer landerijen en savannes en daarnaast telt Vietnam nog zo’n slordige 3.000 kilometer kust! Hoewel er veel rijstvelden in het noorden liggen vindt je in het zuidwesten veel vruchtbare grond.

Fauna Vietnam

Helaas is veel van het wildlife van Vietnam al verdwenen. Illegale dierhandel, boskap en vooral oorlogen hebben een negatieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van wilde dieren in Vietnam. Dit betekent gelukkig niet dat er geen dieren leven. Er leven zo’n 275 zoogdieren in Vietnam waarbij je onder andere moet denken aan olifanten, apen, tijgers, beren en neushoorns. Helaas zijn dit er wel een stuk minder dan vroeger. Zoals gezegd is de overheid van Vietnam druk bezig de natuur en fauna te verbeteren. Dit leidt er toe dat er vandaag de dag weer nieuwe soorten worden ontdekt in Vietnam.

Naast zoogdieren vindt je uiteraard ook veel vis maar bijvoorbeeld ook krokodillen, slangen en schildpadden. Vietnam kent ruim 100 verschillende soorten amfibieën en uiteraard veel vogels! Met de komst van meer en meer natuurparken hebben de dieren in Vietnam gelukkig steeds meer leefgebied.

Sapa

Oorlog Vietnam

Dat het landschap Vietnam vandaag de dag nog steeds zo mooi is, is een klein wonder. De natuur heeft namelijk ernstig geleden onder de oorlog met de Amerikanen. Hierdoor zijn veel natuurgebieden platgebombardeerd en ook veel dieren uitgeroeid. Zo zijn hele stukken bos aan de grens met Cambodja en Laos compleet verwoest. Gelukkig ziet de overheid het nut van de natuur in en hebben ze veel maatregelen genomen, en met succes. Vietnam telt vandaag de dag 15 Nationale Parken zoals Cat Tien. Daarnaast is het Yok Don National Park in het vernielde zuidwesten nu het grootste natuurreservaat van het land waar meer dan 60 diersoorten leven!

Ba Be nationaal park

Duurzaam reizen Vietnam

Niet alleen oorlogen hebben een invloed op de natuur in Vietnam. Vietnam is een populair land onder reizigers. Dit betekent dat de natuur en ook cultuur hieronder te lijden heeft. Als reiziger heb je namelijk een grote invloed op natuur en cultuur in een land. Wie kent niet de ooit zo authentieke bergdorpjes waar locals nu leven van toerisme in plaats van landbouw. Daarnaast moet natuur vaak wijken voor grote internationale hotels.

Wij willen iedereen attenderen op duurzaam reizen! Verspil bijvoorbeeld geen drinkwater, recycle waar dat kan, zet lampen en airco uit wanneer je niet op je kamer bent en nog belangrijker; leer de lokale bevolking omgaan met natuur. Laten we er met z’n alle voor zorgen dat generaties na ons ook kunnen genieten van de schitterende natuur, de inspirerende cultuur en de bijzondere highlights! Take nothing but memories, leave nothing but footprints!