November tot en met maart is de beste reistijd Laos. De laaglanden van Laos kun je het beste bezoeken van november tot januari, wanneer overdag de temperaturen aangenaam warm zijn en ‘s avonds iets frisser. Daarnaast is het landschap groen en weelderig na het regenseizoen. In de hoger gelegen genieden kan het aanzienlijk kouder worden.

Beste reistijd Laos

De beste tijd om Laos te bezoeken zijn de maanden november tot en met maart. Dit is de droogste periode en bovendien niet te heet. In februari beginnen de temperaturen te stijgen met april als warmste maand. Het kan dan in heel Laos extreem heet worden.

TIP – de beste reistijd Laos zijn de maanden november tot en met maart

Als je alles wil weten over de beste reistijd Laos lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

Beste reistijd Laos

De seizoenen van Laos

De beste reistijd Laos is niet alleen gebaseerd op mooi weer, hoewel dat natuurlijk wel lekker is. Het heeft ook te maken met het hoog- en laagseizoen. Of anders gezegd, wanneer het druk en duur of juist rustig en goedkoop is. Er zit namelijk ook een groot verschil tussen drukte en prijzen in het hoog- en laagseizoen.

Hoogseizoen

Laos1 ST
November tot en met maart

Deze maanden zijn de beste maanden om Laos te bezoeken. Je hebt aangename temperaturen in grote delen van Laos, al is het fris in de bergen. Het is de beste tijd om heel het land te bezoeken. Reserveren van accommodatie kan geen kwaad tijdens Kerstmis en Nieuwjaar.

Tussenseizoen

Beste reistijd Laos
Juli en augustus

In de meeste delen van Laos regent het tijdens deze maanden. Er is dan ook een hoge luchtvochtigheid, maar de landschappen zijn prachtig groen. Het is een populaire tijd voor Europese toeristen  plus backpackers die een lange zomervakantie hebben.

Laagseizoen

Beste reistijd Laos
Apr. t/m jun. + Sept. en okt.

April en mei zijn de warmste en droogste maanden in Laos met temperaturen rond de 40°C. Dat klinkt lekker, maar het is extreem heet. September en oktober kunnen erg nat zijn, maar je hebt ook veel wolkenformaties die mooie zonsondergangen oplevert.

Wat is de beste tijd?

De beste reistijd Laos is november tot en met maart, maar ook in de maanden juli en augustus kan het lekker zijn. Het regent dan wat meer, maar dat heeft als voordeel dat de natuur mooi groen is. De maanden die je wil vermijden zijn april tot en met juni omdat het dan extreem heet kan zijn. Daarnaast zijn de maanden september tot en met oktober behoorlijk nat.

Doordat er in Laos veel landbouw wordt verbrand is een groot deel van het noorden, met inbegrip van Luang Prabang, gehuld in rook van maart tot begin juni. Hierdoor heb je soms wat moeite met foto’s nemen.

Regenseizoen

Het regenseizoen (mei tot en met september) heeft invloed op de veel van de onverharde wegen, waarvan sommige onbegaanbaar worden na de regen. Aan de andere kant kunnen rivieren in het droogseizoen weer te laag zijn voor boottochten tijdens het droge seizoen.

Vang Vieng

Het mooie Vang Vieng.

Beste reistijd per maand

Het kan zijn dat je niet in het hoogseizoen naar Laos kan reizen. Dat betekent niet dat je helemaal niet naar Laos kunt reizen. Om je op weg te helpen hebben we het weer per maand beschreven. Let op; dit zijn voorspellingen, het kan altijd afwijken van wat wij beschrijven.

in grote delen van het hele land is het droog. Januari is ook het hoogseizoen en valt onder de beste reistijd Laos. Je hebt aangename temperaturen, hoewel het behoorlijk koud kan worden in het noorden van het land. Hou er rekening mee dat het nog druk kan zijn en dat prijzen op z’n hoogst zijn.

Qua weer vergelijkbaar met januari. Het blijft grotendeels droog in het hele land. De temperatuur gaat langzaam omhoog omdat het hete seizoen er aan komt. Het wordt al rustiger waardoor het een goede maand is om door Laos te reizen.

De temperaturen in het hele land beginnen op te lopen tot boven de 30°C. Reizen in de centrale en zuidelijke regio’s kan vermoeiend zijn door de hitte. De regen begint iets toe te nemen, maar is dit is minimaal. In het noorden kun je last hebben van mist vanwege de nevel die wordt veroorzaakt door het ‘brandseizoen‘ waarbij boeren veel dingen verbranden.

April is de laatste maand van het droge seizoen, hoewel er nog steeds maar een kleine kans op regen is. De niveaus van de rivieren zullen nog laag zijn omdat er weinig regen is gevallen. Dat betekent dat vervoer over de rivier niet altijd mogelijk is. Evenals als de voorgaande maanden. De temperaturen zijn het hoogst in april met temperaturen tot boven de 35°C in het zuiden.

Mei is het begin van het regenseizoen. Hoe verder je in de maand komt, hoe meer regen er valt. Toch is dit nog een prima maand om in Laos te reizen omdat het nog niet zo hard regent als de zomermaanden. Grote voordeel is dat de regen er voor zorgt dat het niveau van de rivieren hoger wordt waardoor boottochten goed mogelijk zijn.

Regen zal in het grootste deel van het land beginnen te vallen. Laat je niet te veel afschrikken door de regen, het regent niet de hele dag. Vaak regent het in de ochtend of in de late namiddag en de buien zijn van korte duur. Tussen de buien door heb je vaak goed weer. Temperaturen liggen rond de 30°C.

In juli is het regenseizoen in volle gang. Het is niet de beste maand om in Laos te reizen en het valt ook buiten de beste reistijd Laos. De temperaturen blijven wel rond de 30°C hangen. Naarmate er meer regen valt, begint het landschap ook groener te worden (zeker de rijstvelden!) en de watervallen groter.

De regenval bereikt zijn hoogtepunt in augustus en de buien worden langer en heftiger. Je kunt er van uit gaan dat het overal regen. Het niveau van de rivieren beginnen omhoog te komen en de prachtige landschappen van Laos zijn op hun best. Reizen kan nog steeds in augustus, maar door de regen kan het vervoer vertraagd zijn.

In september valt er nog steeds veel regen. Tegen het einde van de maand zal de zon echter meer tevoorschijn komen en in combinatie met de grote watervallen en het groene landschap is dit een van de beste maanden om in Laos te reizen als je op zoek bent naar een mooi landschap en een buitje af en toe niet erg vindt.

In grote delen van het land wordt het steeds droger, maar je kan nog wel wat regen verwachten. Net als september is oktober een uitstekende maand om Laos te bezoeken, want je zult de drukte overlaan en toch genieten van mooi weer en de indrukwekkende groene landschappen die het regenseizoen heeft achtergelaten.

November is het begin van het hoogseizoen. In het hele land is het grotendeels droog op een paar kleine buitjes na. November is qua beste reistijd Laos een van de beste maanden omdat het droog is, het niveau van de rivieren hoog (en dus goed voor boottochten) en de natuur is mooi groen. Daarnaast is de temperatuur aangenaam.

Net als november een van de betere maanden om in Laos te reizen. Het weer is vergelijkbaar met droog, warm weer en helder weer.  Tegen het einde van de maand kan de temperatuur in het noorden van het land dalen. Hou er wel rekening mee dat het druk kan zijn in december, zeker rond de feestdagen.

Regenseizoen

Vanaf april kunnen de paraplu’s en poncho’s uit de tas. Dan komt namelijk het regenseizoen inzetten. Net als in andere Aziatische landen valt deze regen niet op een vast tijdstip. Toch kan je er wel van uit gaan dat het vaak in de ochtend of aan het einde van de dag regent. De meeste regenbuien duren één tot twee uur, maar het kan ook wel eens voorkomen dat het dagen achter elkaar blijft regenen.

Na de regenbui is het weer bijna altijd weer goed. Het voordeel van het regenseizoen is dat het landschap schitterend groen is. De rijstvelden en bossen krijgen de mooiste kleuren. Het levert spectaculaire plaatjes op met mooi gekleurde rijstvelden, donkere regenwolken en strak blauwe luchten.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.8/10
    8.8/10

Samenvatting

November tot en met maart is de beste reistijd Laos. De laaglanden van Laos kun je het beste bezoeken van november tot januari, wanneer overdag de temperaturen aangenaam warm zijn en ’s avonds iets frisser. Daarnaast is het landschap groen en weelderig na het regenseizoen. In de hoger gelegen genieden kan het aanzienlijk kouder worden.

8.8/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.