Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Muang Sing

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

In Muang Sing ga je terug in de tijd. Het is een klein stadje in de Gouden Driehoek dat grenst aan Myanmar en de groene heuvels van China. In de jaren ’90 was Muang Sing een absolute must-see in Laos maar vandaag de dag staat het maar bij weinig reizigers in de top drie voor Laos. Vroeger was het een belangrijke plek voor de opiumhandel maar sinds dat aan banden is gelegd is het een stuk rustiger en trekken veel mensen richting Nong Khiaw of Vang Vieng.

Het schitterende Muang Sing

Muang Sing ligt op slechts 11 kilometer van de Chinese grens en wordt omringd door een prachtig berglandschap. De vallei waarin Muang Sing ligt is een lust voor het oog. De laatste jaren weten reizigers dit stadje weer te vinden vanwege de schitterende regio en de relaxte sfeer.

In de stad zelf vindt je daarnaast nog etnische groepen gekleed in traditionele kledij die op de markt hun spullen verkopen. Daarnaast is de omgeving rondom Muang Sing redelijk vlak waardoor je hier goed kan wandelen en fietsen.

TIP ♥ – huur een fiets om de omgeving te verkennen.

Fietsen kan je zeer makkelijk en voordelig huren. Dit is een absolute aanrader omdat de omgeving zeer indrukwekkend is. Als je liever niet wil fietsen kan je ook een kaart kopen met wandelroutes en de omgeving te voet verkennen.

Muang Sing

7x dingen om te doen in Muang Singh

Heel veel belangrijke bezienswaardigheden vindt je niet in Muang Singh. De omgeving en de sfeer in de stad zelf is de voornaamste reden voor mensen om hier naar toe te reizen. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

#1 Bezoek de ochtendmarkt Muang Singh

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de ochtendmarkt die lokaal bekend staat als Muang Sing’s Talat Sao.

We raden aan om hier zo vroeg mogelijk naar toe te gaan om de drukte te voorkomen. Het leukste aan de markt zijn ongetwijfeld de bergstammen als de Thai Dam, Thai Lu, Hmong, Akha en de Yao die hier hun spullen verkopen.

Vraag bij je accommodatie naar mooie wandelroutes die je kunt lopen.

#2 Ga naar het Tribal Museum

Op de hoofdweg heb je het Tribal Museum. Een eenvoudig, maar elegant houten gebouw dat de lokale kleding en een aantal Boeddha beelden tentoonstelt.

Volgens de borden is het museum is open op ma-vrij van 8:30 uur tot 16:30 uur en op zaterdag van 8:00 tot 11:00 uur, maar helaas blijkt dat in praktijk niet altijd waar te zijn.

TIP ♥ – entree is 5.000K per persoon.

#3 Slaap in een van de homestays

In Muang Sing kun je verschillende hikes doen (zie hieronder). Daarbij slaap je bij lokale families. Dit is een unieke manier om kennis te maken met het lokale leven in dit gedeelte van Laos. De dorpjes waar je kunt slapen zijn Yao Village en Akha Village of een combinatie van beide (2 nachten).

Tijdens zo’n homestay kook je met de locals samen en slaap je in hun huis.

TIP ♥ – een homestay kost ongeveer $20 per nacht per persoon. Kijk ook eens bij Muang Sinh Tours.

#4 Verken de omgeving

Muang Sing zelf heeft niet echt bezienswaardigheden. Het is vooral de omgeving die de toeristen hier naar toe brengt. Muang Sing wordt vooral gebruikt als uitvalbasis voor tochten door deze omgeving. Je kunt hier mooie wandelingen maken of voor een euro per dag een fiets huren en de omgeving verkennen.

Muang Sing

#5 Bezoek de Wat Sing Jai

Verscholen achter het museum vind je de belangrijkste tempel van de stad, de oude Wat Sing Jai. Dit is een heerlijke, rustieke tempel die ze in feestelijke kleuren hebben geschilderd. Als je in de ochtend gaat is er meestal veel activiteit.

Het heeft ook een museum, maar omdat de artikelen van hoge waarde zijn, is het voor bezoekers gesloten uit angst voor diefstal.

TIP ♥ – een andere belangrijke tempel is de Wat Namkeo.

#6 Ga mountainbiken

De omgeving van Muang Sing is erg indrukwekkend. Het stadje is omringd door bossen en jungle. Die lenen zich niet alleen goed voor wandelingen, maar ook voor mountainbiken. Je kun hier dan ook verschillende fietstochten maken door de omgeving varierend van één dag tot twee dagen.

Je fietst niet alleen door de natuur, maar ook langs verschillende lokale dorpjes waar je mee kunt doen met verschillende activiteiten zoals weven of koken. het voordeel van fietsen is dat je een groter deel van de omgeving kunt zien dan met wandelen.

TIP ♥ – een fiets huren kost tussen de 20.000 en 25.000KIP per dag.

#7 Hiken in de omgeving

In de omgeving van Muang Sing zijn verschillende wandeltochten die je kunt maken. Je loopt door de schitterende omgeving en langs verschillende lokale dorpjes. Het voordeel is dat deze hikes voor iedereen goed te doen zijn. In de meeste guesthouses kun je een kaart kopen waar de meeste routes op staan.

Het is leuker om met een gids een hike te doen. De hikes variëren in lengte van 1 dag tot 3 dagen waarbij je gelijk een homestay doet.

Muang Sing

Opiumtijd Muang Sing

Vroeger was Muang Sing een belangrijk handelscentrum tijdens de Franse opiummonopolie. Rond de jaren ’40 van de vorige eeuw was de opiumhandel zelfs een kwart van de inkomsten voor Laos.

De opiumhandel nam enorme vormen aan en werd een steeds groter broeinest met criminele activiteiten. Thailand heeft als eerste de opiumhandel teruggedrongen en hierop volgde ook Laos en Myanmar hoewel hier nog steeds wel in opium gehandeld werd.

Vanuit Muang Sing kun je een leuke dagtrip maken naar Luang Namtha via de Namtha River.

Hoe kom je er?

Van Luang Namtha rijden er meerdere keren per dag kleine bussen naar Muang Sing. Het is een afstand van 60 kilometer en de busjes vertrekken om 8:00, 9:30, 11:00, 12:00, 14:00 en 15:30 uur en ze doen er twee uur over. Reken op 25.000K (€2,50) per persoon.

Er is geen openbaar vervoer in de stad.

Vanuit Thailand

Je reist altijd via Luang Namtha tenzij je uit Thailand komt. Iets wat veel reizigers doen. Als je vanaf Ban Huay Xai komt, een grensplaats tussen Thailand en Laos kun je makkelijk naar Muang Sing. Vanaf Ban Huay Xai is het zo’n 7 tot 8 uur met de bus.

Het kost je ongeveer 90.000K per persoon.

TIP ♥ – voor 80.000KIP (€8,25) per dag kun je een brommer huren. Een fiets huren kost je tussen de 20.000 en 25.000KIP (€2 – €2,50) per dag.

Locatie Muang Sing

Wat wij vinden:
  • 8.5/10
    Azië Expert - 8.5/10
8.5/10

Samenvatting

In Muang Sing ga je terug in de tijd. Het is een klein stadje in de Gouden Driehoek dat grenst aan Myanmar en de groene heuvels van China. In de jaren ’90 was Muang Sing een absolute must-see in Laos maar vandaag de dag staat het maar bij weinig reizigers in de top drie voor Laos. Daar begint echter steeds meer verandering in te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.