Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Vang Vieng

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 5 september, 2019

Vang Vieng, the most improbable party town on the planet. Zo werd Vang Vieng omschreven door verschillende reissites. Jaren lang stond Vang Vieng bekend als dé partytown van Zuidoost-Azië, vooral bekend vanwege het tuben op de Nam Song rivier. Maar die tijd is voorbij. In 2012 sloot de overheid de meeste ‘tubing’ activiteiten en illegale bars langs het water te sluiten. Het kan nog wel maar in mindere mate dan in het verleden.

De kans is groot dat je naar deze stad gaat als je in Laos bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze leuke stad;

Vang Vieng, wereldberoemd

In de hoogtij dagen van het tuben in Vang Vieng ging er meer dan 400 mensen per dag op een rubberen band de rivier af. Meestal in dronken toestand. Het was natuurlijk wachten op ongelukken, die helaas ook gebeurde. Een aantal dodelijke zelfs.

Onder enige internationale druk heeft de overheid daarom besloten om alle illegale praktijken langs het water (en dat waren er nogal wat) te verbieden. Zo is Van Vieng hard op weg een nieuwe identiteit te ontwikkelen. De bewoners zien geen dronken, kotsende backpackers meer maar reizigers die op zoek zijn naar een prachtige omgeving.

TIP ♥ – het tuben in Vang Vieng is sinds 2012 een stuk beperkter. Het kan nog wel, maar niet zoals ‘vroeger’.

Vang Vieng

Je hebt hier schitterende zonsondergangen

Sprookjesachtige omgeving

Vang Vieng ligt in een prachtig gebied en iedereen die hier komt zal overvallen worden door de schoonheid van de omgeving. Het ligt in een gebied waar torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen het zicht domineren.

Reizigers komen hier niet meer voor het tuben maar voor een outdoor paradijs, waar adrenaline niet meer komt door dronken in een band te liggen maar door verschillende activiteiten in de natuur.

Kajakken in de Nam Song rivier, Karst gebergte beklimmen, grotten bezoeken, fietsen en wandelen is wat Vang Vieng te bieden heeft aan reizigers.

TIP ♥ – de beste manier om deze stad te ontdekken is door een fiets te huren

Verandering in toeristen

Voor het eerst sinds jaren trekt het niet alleen backpackers en dronken toeristen maar ook gezinnen en ‘oudere’ reizigers. Voor de natuur en cultuur is het een goede ontwikkeling, de locals zijn echter wat banger.

Waar Vang Vieng in de hoogtij dagen makkelijk 150.000 bezoekers per jaar trok en elke hostel of hotel bomvol zat staan veel guesthouses nu leeg.

Vang Vieng

Het leven is lekker relaxt

Minder tubing

Het dorpje Vang Vieng schoot als een komeet omhoog toen hier het ‘tuben’ werd uitgevonden. Het tuben is simpelweg met een tractorband stroomafwaarts de Nam Song rivier afgaan. Hierbij werden er zoveel mogelijk barretjes bezocht waarbij uiteraard het nodige vermaak en alcohol aan te pas kwam.

Vóór het tuben, rond 2006, was Vang Vieng een klein dorp met stoffige zandweggetjes omringd door een prachtige natuur.

Zeker de laatste jaren is het toerisme hier geëxplodeerd en kwamen steeds meer toeristen hier voor het tuben wat volgens velen een ‘once in a lifetime experience’ is. Die tijd is echter niet meer.

Tuben kan nog steeds

Je kunt nog steeds tuben, maar wel op een verantwoorde manier en zonder alcohol. Leegstaande pubs, betonnen plateaus en verlaten touwslingers herinneren aan de party town die Vang Vieng ooit was. De natuur, cultuur en de ‘nieuwe’ activiteiten laten je zien hoe Vang Vieng vandaag is

Vang Vieng
Vang Vieng

Dodelijke ongevallen

Er vonden dodelijke ongevallen plaats. Alleen in 2011 overleden hier 22 toeristen omdat ze dronken in de rivier sprongen. Sommige spreken van meer doden omdat lijken soms rechtstreeks naar Vientiane worden gebracht en dus niet worden meegeteld.

In 2012 overleden er nog eens twee Australische toeristen.

Eén maakte een salto in het water en lande met zijn hoofd op een rots, de ander verdronk. Beide in beschonken toestand.

Het was daarom ook niet verwonderlijk dat de Laotiaanse regering in september 2012 (onder druk?) de party scene heeft afgeschaft.

Jarenlang werden locals geteisterd door harde muziek tot 5:00 ’s morgens en respectloze kotsende toeristen in hun straten. Dat is nu minder, maar blijf altijd respectvol naar de bewoners van Vang Vieng.

Vang Vieng vandaag

Locals waren in het begin blij met de komst van toeristen. In de drukste jaren waren er 3 keer zo veel toeristen dan locals. Maar de stemming sloeg al snel om. Veel van de locals in Vang Vieng leven bij de rivier. De Nam Song speelde vroeger een centrale rol in het leven hier.

Het was een plek om te bade, om kleren te wassen, om te spelen en te vissen.

Zoals in veel delen van Azië zijn locals ook hier overwegend boeddhistisch en die geloven in karma. De vele doden in de Nam Song rivier zorgen voor een slechte karma van de rivier waardoor de locals liever weg blijven. Er komen vandaag de dag veel minder toeristen en er staan meer hostels leeg.

Vang Vieng

6x doen in Vang Vieng

In de omgeving van dit prachtige dorpje is genoeg te doen. Bijna iedereen die hier komt blijft uiteindelijk langer dan gepland omdat het zo’n fijne plek is. Niet alleen omdat de sfeer zo laid-back is, maar juist ook vanwege de vele mogelijkheden om dingen te doen en te zien.

Hieronder een aantal activiteiten die je hier kunt doen.

#1 Verantwoord tuben

Hoewel het tuben niet meer zo groot is als het ooit was, is het nog wel mogelijk. Het is een stuk meer ontspannen dan vroeger, maar nog steeds een leuke bezigheid. met je tractorband drijf je de rivier af in een schitterende omgeving.

Kosten 55.000 kip (€6,30) voor de huur van de tube en 60.000 kip borg.

#2 Een vlucht in een hete luchtballon

Wil je echt iets spectaculairs doen? Boek dan een toch in een hete luchtballon en verken Vang Vieng vanaf de lucht. Het is een unieke ervaring en ongelooflijk mooi. Je zweeft in een hete luchtballon hoog boven de deze schitterende plek, een magische ervaring.

Het bedrijf Balloons Over Vang Vieng (BOVV) organiseert al vele jaren vluchten. Het mooiste is dat het hier ook te betalen is!

Kosten – $80 per persoon via Wonderful Tours

Vang Vieng

#3 Lekker actief; rotsklimmen

De kalkstenen bergen in Laos zijn niet alleen perfect voor de vorming van schitterende grotten (later meer hier over), maar de vele rotsen zijn ook ideaal zijn voor rotsklimmen.

Wil je rotsklimmen? Ga dan naar Adam’s Climbing School, DE plek om een trip te boeken. De school wordt gerund door Adam, die goed geïnformeerd en getraind is.

Kosten – een cursus voor een halve (9:30-13:00) = 180.000 kip (€20); een hele dag (9:30-17:00 kost 260.000 kip (€29); een drie-daagse cursus kost 325.000 kip (€37).

#4 Verken de Blue Lagoon Cave

De Blue Lagoon is een geweldige plek om af te koelen. Het water heeft een mooie blauwe kleur en is lekker verfrissend. De klim is niet erg moeilijk en duurt ongeveer 15 minuten. Eenmaal daar kun niet alleen genieten van het koele water maar ook van de grot.

Zaklampen zijn te huur voor een paar duizend kip (wel zo handig in het donker).

Kosten – toelating tot de lagune en de grot kost 10.000 kip (€1,15). Er is ook een tolbrug richting de Blue Lagoon (5.000 kip)

Vang Vieng

#5 Ga mountainbiken of kajakken

In de omgeving kun je goed kajakken en fietsen. Als je niet zo van water houdt is het huren van een fiets een goede optie om de omgeving te verkennen. Een fiets huur je al voor een paar duizend kip. Ga je liever kajakken? Dat kan ook.

Vang Vieng ligt namelijk aan de Nam Song River. Tijdens het droge seizoen is de rivier is relatief rustig en kun je langs de prachtige natuur om je heen varen. In het regenseizoen stroomt de rivier een stuk sneller met een paar stroomversnellingen langs de weg.

Kosten – reken op zo’n 100.000 kip (€11,40) voor het kajakken, het kan goedkoper als je goed onderhandelt.

#6 Bezoek een van de grotten

In de omgeving van Vang Vieng liggen een aantal bekende grotten die je kunt bezoeken. De grootste is de Tham Chang grot. Deze ligt op het terrein van een resort waardoor je entree moet betalen voor het resort en voor de grot (15.000 Kip).

De grot ligt op ongeveer een half uurtje lopen van het centrum over de Namg Song river en langs een paar mooie rijstvelden. Andere bekende grotten zijn de Tham Pha Puak, de Tham Phou Kham en Tad Kaeng Yui grot.

Kosten – verschillend per grot

Vang Vieng

Beste reistijd

De beste tijd om Vang Vieng te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen iets koeler. Maart tot en met mei is het warme seizoen en de temperatuur kan oplopen tot 40°C of hoger. Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober en de regen kan reizen in de omgeving lastiger maken.

Hoe kom je er?

Vang Vieng is al jaren een populaire plek in Laos. Het is dan ook vrij makkelijk om er te komen. De meeste mensen komen naar deze stad via of van Luang Prabang en Vientiane.

Luang Prabang

Vanuit Luang Prabang gaan er dagelijks bussen en minivans. Een VIP bus kost tussen dew 110.00 en 130.000 kip en doet er 6 tot 8 uur over. je kunt ook met een soort pick-up truck. Dat kost 30.000 kip en die vertrekken elk 20 minuten.

Vientiane

Vanuit Vientiane gaan er ook elke dag bussen. Reken op bedragen tussen de 40.000 en 80.000 kip, afhankelijk van de bus en klasse die je neemt. De bus doet er ongeveer 5 uur over.

Vang Vieng

Locatie Vang Vieng

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Vang Vieng, the most improbable party town on the planet. Zo werd Vang Vieng omschreven door verschillende reissites. Jaren lang stond Vang Vieng bekend als dé partytown van Zuidoost-Azië, vooral bekend vanwege het tuben op de Nam Song rivier. Maar die tijd is voorbij. In 2012 sloot de overheid de meeste ‘tubing’ activiteiten en illegale bars langs het water te sluiten. Het kan nog wel maar in mindere mate dan in het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.