Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Vientiane

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

Vientiane is de hoofdstad van Laos en een oase van rust en sfeer. Het is een stad met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes en marktkraampjes. Hoewel het een hoofdstad is, is Vientiane in geen velden of wegen te vergelijken met hoofdsteden als Bangkok of Jakarta. Het is meer een groot dorp dan een stad. Breng een paar dagen door in deze heerlijke stad en je vindt ontelbare bezienswaardigheden.

Bijna iedereen die naar Laos gaat komt uiteindelijk in Vientiane. Om je goed op weg te helpen hebben we op deze pagina alle info en tips voor deze hoofdstad op een rijtje gezet;

Vientiane is de meest relaxte hoofdstad in Azië

De stad telt ongeveer 550.000 inwoners en is daarmee de kleinste hoofdstad van Zuidoost-Azië. Dit valt ook meteen op. Waar steden als Bangkok of Ho Chi Minh soms wat chaotisch en hectisch overkomen met brommers en bussen is Vientiane veel meer ontspannen.

De hoofdstad van Laos ligt aan de Mekong en is voor vele reizigers het startpunt van hun reis door Laos.

Vientiane ligt aan de Mekong en door de ligging van de stad heb je hier schitterende zonsondergangen. Je vindt hier ook eet kraampjes waar je van alles kunt krijgen.

Veel bezoekers trekken richting de ‘boulevard’ langs de Mekong. Hier vindt je sfeervolle restaurantjes waar je tevens een mooi uitzicht over het water hebt en waar de meeste activiteiten plaatsvinden.

Vientiane heeft verschillende highlights maar probeer vooral te genieten van de vele internationale gerechten (veel Frans) en een Beer Lao langs de boulevard.

Vientiane

De bekende Patuxai 

7x mooie bezienswaardigheden in Vientiane

Vientiane is geen mega stad. Het is niet te vergelijken met Bangkok of Hanoi en aan twee dagen heb je genoeg om de hele stad te zien. Haast vooral niet te veel in deze stad en geniet in de vele sfeervolle restaurantjes en cafétjes of op de Talat Sao ochtendmarkt.

Vergeet zeker niet een Beer Lao te drinken: deze wordt gezien als het beste biertje van Azië! Andere highlighs in en rondom de stad zijn;

#1 Bezoek de bekendste; de Patuxai

Een mooie bezienswaardigheid is de Patuxai. Deze triomfboog (geïnspireerd door de Arc de Triomphe) werd gebouwd in de jaren 60 van de twintigste eeuw. Patuxai betekend letterlijk ‘boog‘. Grappig om te weten is dat de Patuxai werd gebouwd met cement dat de Verenigde Staten hadden geschonken voor de bouw van een luchthaven.

Het monument is te vinden in het Patuxai Park, een gebied waar ook veel locals komen om te ontspannen. Voor een klein bedrag kun je de trap naar de top van de toren beklimmen. Hier heb je een prachtig uitzicht op de stad, met name bij zonsondergang.

TIP ♥ – entree tot de Patuxai is 5.000 Kip p.p. (€0,50)

Vientiane

#2 Verken nog een tempel; de Wat Si Saket

De belangrijkste tempel in Vientiane is de Wat Si Saket. Deze tempel werd gebouwd in 1818 door koning Anouvong. Het is de oudste en tempel in Vientiane en geheel in tact.

De tempel is gebouwd in de Thaise stijl en een keer gerestaureerd door de Fransen in 1913. In de Wat Si Saket vindt je bijna 6.840 boeddha’s!

De heldere gele pilaren en gedetailleerd rood dak (die allemaal het gevolg zijn van verschillende restauraties sinds de bouw) maken het een van de mooiste tempels in de stad.

TIP ♥ – entree is 5.000 Kip p.p.

Vientiane

#3 Ga naar de Pha That Luang

De Pha That Luang is een opvallende verschijning zo’n drie kilometer buiten het stadscentrum. Het gouden complex is een boeddhistische stoepa en tevens een belangrijk nationaal symbool.

De Pha That Luang is verwerkt in het wapen van Laos en staat afgebeeld op de bankbiljetten. Bij de Pha That Luang vindt je een beeld van de Koning Jayavarman VII, heerser van het Khmer-rijk van 1182 tot 1215.

That Luang, of de Grote Stupa, is het heiligste monument in heel Laos, en zeker een van de mooiste van de land. Dit gigantische gouden tempelcomplex dateert uit de 16e eeuw. Het is zeker een bezoek waard omdat er rondom de tempel ook veel leuke dingen plaatsvinden.

De tempel is makkelijk bereikbaar via de tuk-tuk, of als je heel energiek bent, per fiets (die in veel hostels in het stadscentrum worden verhuurd).

TIP ♥ – entree tot de tempel is 5.000 Kip

Vientiane
Vientiane

De schitterende Pha That Luang

#4 Wandel over de Vientiane Night Market

Maak een wandeling langs de rivierfront in Vientiane waar je de grote nachtmarkt niet te missen is. Je vindt er veel rode tentjes en veel toeristen die een koopje zoeken. Verkopers zetten hun stalletjes meestal op rond zonsondergang.

Ze verkopen alle typische nachtmarktproducten die je zou verwachten zoals souvenirs, elektronica, kleding, accessoires en schilderijen. Het is zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar souvenirs of lekker eten.

TIP ♥ – het is geopend van 18:00 tot 22:00 uur.

#5 Meer een ochtend mens? Check de Talat Sao Market

De Talat Sao is de bekendste ochtend markt van Vientiane. Zoals gebruikelijk in Azië verkopen ze hier een hoop dingen. Je vindt hier winkeltjes, groente, fruit, restaurantjes, kleding, juwelen en zijde.

De markt is dagelijks geopend van 7:00 tot 16:00 uur.

#6 Bezoek het Buddha Park (Xieng Khuan)

Het beroemde Boeddha Park (ook bekend als Xieng Khuan) ligt 25 kilometer buiten Vientiane en herbergt over meer dan 200 gedetailleerde religieuze beelden, waaronder een enorme 40 meter hoge liggend Boeddhabeeld.

De monnik die het park in 1958 bouwde, bestudeerde zowel hindoeïsme en boeddhisme, wat de bijzondere mix van religieuze stijlen verklaart.

Je vindt er onder andere Indra, de koning van Hindoe-goden, afgebeeld op een drieledige olifant en een een vierarmige god op een paard. Bij de ingang vind je een tempel/bouwwerk waar je in kunt.

Hier kun je naar de top klimmen waar je een mooi uitzicht hebt op het park.

Vientiane
Vientiane

De beelden in het boeddha park

#7 Nog één tempel dan; de Wat Si Muang

Wat Si Muang is een van de populairste tempels van Vientiane. Naast de interessante architectuur biedt het een bijzonder verhaal dat vandaag nog veel belang heeft in de Laotische gemeenschap.

Volgens de lokale legende werd de tempel vernoemd naar een jonge vrouw, Si Muang, die zichzelf meer dan 400 jaar geleden op de bouwplaats van het hoofdgebouw heeft geofferd om boze geesten te verdrijven.

TIP ♥ – in de stad zijn verschillende tours te boeken.

#8 Bezoek de Wat Ho Phra Keo

De beroemde Wat Ho Phra Keo is een prachtige boeddhistische tempel in het centrum van Vientiane, die dateert uit 1565. Vaak genoemd als de ‘Temple of the Emerald Buddha’ is deze heilige plek zeker een bezoek waard.

De prachtige architectuur en zijn fascinerende historische betekenis is indrukwekkend.

Ook hier is de entree 5.000 Kip. Foto’s nemen van de binnenkant is niet toegestaan.

Vientiane

De bekende Wat Ho Phra Keo

Geschiedenis Vientiane

Vientiane is niet altijd de hoofdstad van Laos geweest. Het was Fa Ngum, de heerser van het Lan Xang Koninkrijk, die in 1533 de hoofdstad verplaatste van Luang Prabang naar Vientiane.

Net als vele andere Aziatische steden heeft Vientiane een lange geschiedenis. Het was koning Fa Ngum die de toenmalige stad veroverde en bij het koninkrijk Lan Xang voegde.

De hoofdstad van Lan Xang werd in 1533 verplaatst van Luang Prabang naar Vientiane. In 1707 werd Luang Prabang weer de hoofdstad van Laos, mede door de burgeroorlog. Toen in 1828 de stad verwoest werd door koning Rama III van Siam, het vroegere Thailand, raakte de stad verlaten.

Later, toen de Fransen het voor het zeggen hadden in Laos, werd Vientiane weer de hoofdstad van Laos.

Beste reistijd

De beste tijd om Vientiane te bezoeken zijn de maanden november tot en met februari. Dit si de droogste periode en bovendien niet te heet. In februari beginnen de temperaturen beginnen te stijgen met april als warmste maand.

Het kan dan in heel Laos extreem heet worden. In april heb je tevens het Laotiaanse Nieuwjaar. Het is leuk om dan in Vientiane te zijn om dit samen met de locals te vieren.

Vientiane
Vientiane

Locatie Vientiane

Wat ik vind:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Vientiane is de hoofdstad van Laos en een oase van rust en sfeer. Het is een stad met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes en marktkraampjes. Hoewel het een hoofdstad is, is Vientiane in geen velden of wegen te vergelijken met hoofdsteden als Bangkok of Jakarta. Het is meer een groot dorp dan een stad. Breng een paar dagen door in deze heerlijke stad en je vindt ontelbare bezienswaardigheden.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder