Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Wat Phu

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 3 maart, 2020

De Wat Phu is een hoogtepunt tijdens je reis door Laos, letterlijk bijna omdat dit schitterende Khmer tempelcomplex op zo’n 1.400 meter hoogte ligt op de Phu Pasak. Verwacht hier geen Angkor Wat taferelen qua bouwstijl. De Wat Phu is echter wel een schitterend heiligdom met hoge bomen die de locatie in een rustgevende schaduw werpen. Het geeft de What Phu een mystieke sfeer.

De unieke Wat Phu

Deze tempel is een unieke plek in alle opzichten. De locatie is schitterend en in Laos vind je geen enkele tempel die in de buurt komt qua bouwstijl. Je vindt overigens nergens tempels die qua bouwstijl lijken op deze.

De tempel heeft een unieke Khmer bouwstijl die ertoe heeft geleid dat de tempel sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

TIP ♥ – huur een mountainbike, zodat je de bergachtige omgeving kunt ontdekken.

Wat Phu

Imitatie van de Hemel

Al sinds de 5e eeuw werd deze tempel gebruikt voor het aanbidden van goden. De hele bouw van de tempel is op z’n zachts gezegd bijzonder. Met de bouw van de tempel werd er een imitatie gemaakt van de hemel compleet met wegen, steen en andere tempels.

De tempel die je vandaag de dag kan bezichtigen is een resultaat van eeuwenlang bouwen, herbouwen en aanbouwen. De meest recente aanpassingen dateren uit de Angkor periode.

Bouw Wat Phu

De kenners gaan ervan uit dat de tempel in zijn hoogtijdagen de belangrijkste economische en politieke plek in de regio was. Het 84 hectare grote complex werd druk bezocht door inwoners van deze regio.

En ondanks dat het zo’n belangrijke plek was heeft de bouw wat te wensen over gelaten. Erosie is een groot probleem bij het tempelcomplex en zonder goede maatregelen dreigt de tempel in te storten.

Gelukkig zijn er gefinancierde (buitenlandse) initiatieven waardoor de tempel verstevigd wordt. Helaas komen de reddingspogingen voor de noordzijde van de tempel te laat, aangezien deze al grotendeels ingestort is.

Sinds 1990 wordt er al gewerkt aan een gedetailleerde kaart van het tempelcomplex en de omgeving.

Locatie Wat Phu

Wat wij vinden:
  • 7/10
    Azië Expert - 7/10
7/10

Samenvatting

De Wat Phu is een hoogtepunt tijdens je reis door Laos, letterlijk bijna aangezien dit schitterende Khmer tempelcomplex op zo’n 1.400 meter hoogte ligt op de Phu Pasak. Verwacht hier geen Angkor Wat taferelen qua bouwstijl. De Wat Phu is echter wel een schitterend heiligdom met hoge bomen die de locatie in een rustgevende schaduw werpen. Het geeft de What Phu een mystieke sfeer.

Meer lezen over Laos?

1 comment

  1. Rudi

    Beweren dat Qua bouwstijl er geen gelijkenis is klopt niet helemaal. Vergelijk Wat Phou eens met de site van My Son in Vietnam. Vogelvlucht liggen de sites niet eens zo ver uit mekaar. Ik vond beide sites héél zeker de moeite waard om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder