Laos is een van de armste landen in Azië. Het is een van de goedkoopste landen in Azië om in te reizen. Landen als Thailand of Vietnam zijn qua ontwikkeling, en zeker qua toerisme, stukken verder. Je budget Laos zal daarom een stuk lager zijn. Het grootste deel van je budget geef je uit aan transport. Accommodatie, eten en drinken zijn erg goedkoop.

Budget Laos

Wat je budget Laos precies moet zijn is voor iedereen anders. De een neemt genoegen met overnachten in dorms (gedeelde slaapkamer) terwijl de ander liever in een luxe hotel overnacht. Als je noodles eet bij straatkraampjes en goedkope restaurants, kiest voor eenvoudige accommodatie en reist met het openbaar vervoer, kan je met een budget van minder dan €20 per dag per persoon goed rondkomen.

TIP – reken op zo’n €30 tot €40 per dag als budget Laos als je ‘normaal’ reist

Er zijn echter weinig reizigers die elke dag zo low-budget willen en kunnen reizen. Wij gaven in Laos zo’n €30 per dag uit. Als je verblijft op privekamers in hostels en de straatkraampjes afwisselt met eten in goede restaurants zal je budget Laos stijgen naar zo’n €30 tot €35 per persoon per dag.

Budget Laos

Wat kost het reizen in Laos?

Laos kan een zeer hele goedkope bestemming zijn om te reizen. Maar dat ligt wel aan je eigen wensen. Als je niet te veel eisen stelt kun je rond reizen voor zo’n €20 per dag. Dat is ongeveer 170.000 Kip. Dan ben je wel genoodzaakt te kiezen voor eenvoudige accommodatie, eten, drinken en reizen zoals de locals. 

Accommodatie

Voor een dorm (gedeelde slaapkamer) in een hostel betaal je ongeveer 30.000 tot 40.000 Kip, ongeveer €4. Je eigen tweepersoons kamer in een hostel of een hutje in de jungle vindt je voor 80.000 tot 120.000 Kip. Zo’n €10 tot €15 per nacht. Het kan zijn dat je in Vientiane, Luang Prabang en Vang Vieng iets meer betaald. Hotels zijn er uiteraard ook. Ook deze variëren in prijs.

Eten en drinken

Ook het eten is een stuk voordeliger. Als je buiten de deur wilt ontbijten, lunchen en avondeten kan dit al voor €8 per dag. Ook hier geldt weer dat je dit zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wilt. Voor een lokale maaltijd in een restaurant betaal je zo’n 20.000 Kip, een westerse maaltijd in hetzelfde restaurant kost vaak het dubbele. Street food vind je voor 15.000 tot 20.000 Kip (±€2).

Op straat vind je vaak lekker en goedkoop eten.

Vervoer


Het grootste gedeelte van je budget Laos zal opgaan aan vervoer. Hoewel de afstanden niet bijzonder groot zijn betaal je relatief veel. Zo betaal je voor de boot van het vaste land naar Don Det (Si Phan Don) ongeveer 15.000 Kip (€1,75). Nachtbussen kosten al snel het tienvoudige, zo’n 150.000 tot 200.000 Kip. Uiteraard afhankelijk van de route en het soort bus. Voor een busritje van Luang Prabang naar Vang Vieng betaal je tussen de 90.000 en 130.000 Kip.

Afdingen

Houd er rekening mee dat de prijzen aanzienlijk hoger zijn in Vientiane en Luang Prabang. Daarnaast hebben de restaurants en winkels nooit vaste prijzen, wat over het algemeen betekent dat je kunt afdingen. Dit kan overigens ook met de kosten voor vervoer. Ho(s)tel en guesthouse eigenaren staat er meestal voor open om een beetje onderhandelen, in het bijzonder tijdens het laag- en tussenseizoen.

TIP – probeer niet af te dingen op 1.000 Kip, dat is zinloos.

Afdingen is bijna een vorm van kunst in Laos. Met een beetje humor, geduld en inzicht kun je hele goedkope prijzen afdingen. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven. Blijf daarnaast altijd vriendelijk tegen de verkoper, ook als je het gevoel hebt opgelicht te worden, hoewel dat, in tegenstelling tot Thailand of Vietnam, bijna niet gebeurd in Laos.

Een ritje in de TukTuk kost vaak niet mee dan een paar euro.

Munteenheid

De munteenheid in Laos is de Laotiaanse Kip (LAK). Niet te verwarren met de echte kip, daar betalen ze niet mee. 10.000 Laotiaanse Kip is ongeveer €1,20. Briefjes zijn er in 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500. Er zijn gee munten. Probeer met pinnen kleinere briefjes te krijgen. De meeste verkopers hebben namelijk niet terug van ‘groot’ geld als 50.000 Kip.

Andere munteenheid

Hoewel er sinds 1990 een wet is die betalen met vreemde valuta verbiedt, is dat in de parktijk niet te merken. Je kunt namelijk overal betalen met Amerikaanse Dollars en Thaise Baht. Neem daarom genoeg cash mee in Amerikaanse Dollar. Dit is altijd handig als je ergens niet kunt pinnen.

Wat wij vinden:
  • 8.8/10
    Azië Expert - 8.8/10
8.8/10

Samenvatting

Laos is een van de goedkoopste landen in Azië om in te reizen. Landen als Thailand of Vietnam zijn qua ontwikkeling, en zeker qua toerisme, stukken verder. Je budget Laos zal daarom een stuk lager zijn. Reis je echt low-budget? Reken dan op zo’n €20 per dag.

Verzenden
User Review
4 (4 votes)

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.