Luang Prabang (UNESCO)

Sfeer, gezelligheid, kleur en geur is hetgeen wat Luang Prabang siert. Cafetjes, backpackers, restaurantjes, activiteiten op de Khan rivier en kleurrijke producten op marktjes; het hoort allemaal bij Luang Prabang. Dit dorpje is omringd door bergen en ligt op zo’n 700 meter boven de zeespiegel. Luang Prabang is een bekende toeristische plek in Laos.

Luang Prabang

Het dorp telt 103.000 inwoners en ligt centraal in Laos. Het is de voormalige hoofdstad van Laos. Door de ligging in de bergen en het groene landschap is het werkelijk een schitterende locatie. Nog meer dan Vientiane is ook Luang Prabang geen mega stad en is de sfeer er relaxt. In de stad vindt je tempels maar ook oude Franse architectuur en een gevarieerde mix aan nationaliteiten. Op deze pagina kom je het volgende te weten over Luang Prabang;

TIP – huur een mountainbike en fiets rond in de regio. De omgeving is prachtig en met de fiets kun je veel zien!

Luang Prabang

Luang Prabang met zonsondergang

Bescherming van UNESCO

De stad ademt romantiek en wie het bezoekt is meteen verliefd. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Laos en je vindt er veel oude bouwwerken uit het Lan Xang koninkrijk. Luang Prabang werd pas in 1989 opengesteld voor toerisme en werd tevens in 1995 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. Dit betekend onder meer dat er, net als in Hoi An, geen bussen en vrachtwagens in de stad mogen komen wat de rust versterkt.

De manier om de stad te verkennen is fietsend of lopend. Dit is ook de beste manier om het omliggende landschap te verkennen. Voor de feesten en het nachtleven hoef je overigens niet naar Luang Prabang te komen. De stad heeft een avondklok die om 23:30 in gaat. Dit behoud het rustige, traditionele karakter van de stad.

Lekker koken

Luang Prabang is en geweldige stad om meer te weten te komen voer Laotiaans eten. Je kunt er ook leuke kookcursussen volgen.

Bekende kookscholen zijn Tamarind; Tamnak Lao en Tum Tum Cheng.

Luang Prabang

Uitzicht vanuit de bergen op Luang Prabang

TIP –  bedek tijdens een bezoek aan een tempel je schouders en knieën. Doe ook altijd je schoenen uit als je naar binnengaat

Markten

In Luang Prabang heb je heel wat leuke markten die je kunt bezoeken. De bekendste markt is de handelswerkmarkt die elke avond plaatsvindt aan de Sisavangvong Rd. Overdag heet het ook wel de Hmongmarkt.

Andere bekende markten zijn de Daramarkt en Phosymarkt.

Geschiedenis Luang Prabang

Vroeger heette de stad ook wel Muang Sawa. Sawa is een verbastering van het woord Java. Inderdaad, het Java uit Indonesië Waarschijnlijk kwam dit door de Javaanse invasie van het koninkrijk Chenia. Dit was tussen de 6e en de 8e eeuw. Tussen de 10e en de 12e eeuw werd de naam veranderd in Muang Xien Thong, wat ook wel ‘Gouden Stad’ betekent.

Vandaag de dag is dat nog terug te zien in de belangrijkste tempel van de stad. De Wat Xieng Thong. In 1353 werd de stad veroverd door koning Fa Ngum, een van de belangrijkste koningen van Laos. In die tijd was Muang Xien Thong al de hoofdstad van het Lan Xang koninkrijk. De naam Luang Prabang kwam eigenlijk later pas aan bod.

Dit kwam nadat de Khmer het gouden boeddha beeld Pha Bang aan koning Fa Ngum schonken in 1359. Toen Vientiane in 1533 de hoofdstad van Laos werd veranderde de naam van Muang Xien Thong naar Luang Pha Bang. Dit is geleidelijk aan veranderd naar Luang Prabang.

Luang Prabang

De handelswerkmart in de avond

Tak Bat; de tocht van de monnik

Eén van de meest bekende gebeurtenissen in Luang Prabang is de Tak Bat. Elke dag, bij zonsopkomst, lopen gaan monniken door de straten terwijl gelovigen kleine rijstballetjes in hun kommetje leggen. Het is een rustige, soort mediatie-achtige gebeurtenis die de nederigheid van monniken laat zien terwijl de locals juist hun respect tonen door te geven. Door de sfeervolle omgeving en de vele prachtige tempels creëert de Tak Bat een bijna romantisch sfeer. Zeker bij Th Sakkarin en Th Kamal is de sfeer geweldig.

Hou rekening met de locals en de monniken tijdens Tak Bat. De laatste jaren is het een populair fenomeen geworden en toeristen laten zich wel eens gaan. Gooi geen rijst in een kommetje en duw je camera niet in het gezicht van een monnik voor de beste foto.

TIP – respecteer de cultuur en tradities die hier al eeuwen gaande zijn

Highlights Luang Prabang

In Luang Prabang kan je je prima vermaken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Wat Xieng Thong, de night market, de Wat Xien Thong, de Wat Mai (Suwannaphumaham) en de Kouang Si waterval. Naast deze highlights heb je nog de Phu Si, een heilige heuvel, Ban Jek, ook wel Chinatown van Luang Prabang en de Wat Khili.

Wat Xien Thong

Het bekendste klooster in Laos. De Wat Xieng Thong, ook wel Gouden Stad-klooster, is een prachtig gebouw uit 1560. In tegenstelling tot veel adnere klosters werd deze sim (hoofdtempel) niet door de Christenen verwoest in de 19ste eeuw.

Entre: 20.000 Kip

Koninklijk paleis

Het voormalige koninklijke paleis wordt niet meer door de koning gebruikt maar dient nu als Koninklijk Paleismuseum. Het werd in 1904 door de Fransen gebouwd die als vervanging diende voor het ouden, teakhouten, paleis. Paleis is op dinsdag gesloten.

Entre: 30.000 Kip

Wat Mai

In de buurt van het koninklijk paleis, aan Sisavangvong Road  staat de Wat Mai. Naast de Wat Xien Thong is de Wat Mai waarschijnlijk de meest gefotografeerde sim. Het Het klooster dateert uit de 18e of 19e eeuw. De voorgevel is bedekt met goudreliëfs.

Entre: 10.000 Kip

Kouang Si

De mooiste waterval van het land. De Kouang Si ligt niet in Luang prabang maar is een leuke dagtrip. De waterval is 60 meter hoog en heeft een paar niveaus en kristal helder blauw water waar je kunt zwemmen. Door het stuivende water is het er ’s middags lekker koel.

Entre: 20.000 Kip

Kuang Si

De Kuang Si waterval

TIP – op een half uurtje varen van Luang Prabang vind je de Pak Ou grotten. Een leuke dagtrip!

Hoe kom je er?

Luang Prabang is vanuit het hele land te bereiken. Je kunt hier komen met de bus, vliegtuig, minivan en zelfs met de boot! Er zijn weinig plekken in Laos waarvan je niet naar Luang Prabang kunt. En het vervoer is vaak ook goed geregeld tegen scherpe prijzen.

Vliegen – er gaat elke dat een vlucht van hier naar Vientiane en drie keer per week naar Pakse. Daarnaast is er elke dag een vlucht naar Bangkok, Chiang Mai en Hanoi. Bij Skyscanner vind je de goedkoopste prijzen.\

Bus – bussen van en naar Luang Prabang rijden zeer frequent. Vanaf het zuidelijke busstation rijden er elke dag bussen naar Vang Vieng (8 uur) en Phonsavan. Er gaan negen keer per dag bussen naar Vientiane tot 19:30 uur. Vanaf het noordelijke busstation kun je met de bus naar Nong Khiaw, Luang Namtha en Huay Xai. Er gaan ook dagelijkse bussen naar Vietnam en China vanaf het zuidelijke busstation. Tegenover het zuidelijke busstation vertrekken minivans overal naar toe.

Boot – de slowboats vertrekken van de steiger achter het Koninklijk Paleis. De bekendste route is die naar Pakbeng/Huay Xai over de river de Nam Ou.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Luang Prabang zijn de maanden november tot en met februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam, maar belangrijker, is de regen het minste. In onze zomermaanden kan het behoorlijk warm worden en heb je tevens meer kans op regen. De regen valt over het algemeen in de late middag en duurt vaak maar een uurte.

Beste reistijd Luang Prabang

Locatie Luang Prabang